04 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[2]

4 ΜΑΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Πελαγία. Καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας, κατοικούσε ό­μως στη Ρώμη. Επίσκοπος τότε της Ρώμης ήταν ο Αίνος, ο οποίος συνεχώς εβά-πτιζε πολλούς ειδωλολάτρες. Προς αυτόν κατέφυγε δια να βαπτισθή, κρυφίως η Πελαγία. Μετά την βάπτισιν της παρέδωσε τον πολύτιμον ιματισμόν της εις τους πτωχούς ενεδύθη ταπεινά ενδύματα και πήγε στη μητέρα της.

Η μητέρα της μό­λις την είδε ελυπήθη πολύ και την παρακάλεσε ν' αλλάξη ενδύματα και ν' αρνηθή τον Χριστόν. Το γενονός αυτό εφανερώθη εις τον μνηστήρα της τον γιο του Διοκλητιανού, ο οποίος από την λύπην του αυτοεχειριάσθη. Τότε ο πατέρας του μνηστήρος της την συνέλαβε την βασάνισε και την θανάτωσε.

2) Ο άγιος Ιλάριος. Ακολούθησε τον σταυρωθέντα ημών Ιησούν Χριστόν α­πό νεαρά ηλικία. Δια τούτο επλουτίσθη παρά του Θεού δια της χάριτος των ιαμάτων και εθεράπευσε διάφορα παθη και ασθενείας και εξεδίωκε τους δαίμο­νες από τους ανθρώπους. Κατόπιν εκλείσθη εις μίαν στενήν και μικράν καλύβην και έζη ήσυχον βίον. Έπειτα εδέχθη το αξίωμα της ιερωσύνης. Αφού εθαυματούργησε εξεδήμησεν προς Κύριον.

3) Οι άγιοι Αφροδίσιος, Λεόντιος, Αντώνιος, Μέλλης, Ουαλλεριανός και Μακρόβιος.

4) Ο άγιος Νικηφόρος. Εμόνασεν εις Άγιον Όρος και διακρίθηκε δια την πίστιν του και προσευχήν. Έλαβεν ειρηνικόν τέλος.

5) Ο άγιος Αθανάσιος, Επίσκοπος Κορίνθου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις την Κων/πολιν κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου απεγχονίσθησαν οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Ανδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Γρηγορίου Νικηφόρος και ο πρώην μέγας διερμηνεύς Καλλιμάχης.

Το 1825 οι Τούρκοι κυριεύουν τα Σάλωνα και κατασφάζουν Χριστιανούς.

Το 1826 ο Ιμβραήμ Πασάς επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων της ιεράς μονής αγίας Λαύρας και αποκρούεται.

Το 1897 συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού με το σύνταγμα του δίνει μάχη εναντίον των Τούρκων στην παραλία της Αστής. Στη Θεσσαλία συνεχίζο­νται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1919 άτακτοι Τούρκοι επιτίθενται κατά του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Σμύρνη.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση προφυλακών.

Το 1921 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1922 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: