03 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[3]

3 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Τιμόθεος και Μαύρα. Ο άγ. Tιμόθεος καταγόταν από την Θηβαΐδα από ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Από μικρό παιδί παρεδόθη από τους γονείς τους εις θεοσεβή διδάσκαλο και σε ολίγον διάστημα, επειδή ήταν ευφυής, έμαθε τα ιερά γράμματα. Ενυμφεύθη την Μαύραν, μετά της ο­ποίας διήγε αγία ζωή. Δια τον ζήλο της ευσέβειας του ο αρχιερεύς Θηβαΐδος τον εχειροτόνησε ιερέα και τον έβαλε να διδάσκη την Ευαγγελικήν διδασκαλίαν του Χριστού.

Ο ηγεμώνας της Θηβαΐδος όταν έμαθε τη χριστιανική δρά-σιν του Τιμόθεου εκάλεσε τούτον μετά της Μαύρας ν' απαρνηθούν τον Χριστόν. Επειδή όμως αυτοί ηρνήθησαν τούτο, υποβλήθησαν επί πολύν καιρό σε πολλά βασανιστήρια και τέλος ετελειώθησαν με σταυρικό θάνατο.

2) Ο άγιος Πέτρος. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν κατά τον 9ον αιώνα από γονείς ευσεβείς. Ακολούθησε τον μοναχικόν βίον και χειροτονήθηκε κατόπιν πολλών παρακλήσεων των χριστιανών επίσκοπος Αργοναυπλίας. Κατά τον επισκοπικήν του κποιμαντορίαν έκαμε πολλά θαύματα και 70ετής ειρηνικά εξεδήμησε προς Κύριον.

3) Η αγία Ξενία. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και παρ' ότι δεν έμαθε πολλά γράμματα, υπήρξε αγιωτάτη χριστιανή. Λόγω του κάλλους της ηθέλησεν ο ει­δωλολάτρης διοικητής Καλαμών να την λάβη σύζυγον. Η αγία αρνηθείσα τό­σον να γίνεη σύζυγος όσο και να αρνηθή τον Χριστόν υπέστη βασανισμούς και τέλος αποκεφαλίσθη.

4) Οι άγιοι Διόδωρος, Ροδοπιανός, 27 μάρτυρες, Αχμέτ, Οικουμένιος, Θεο­δόσιος και η ανακομοιδή των λειψάνων οσ. Λουκά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην νήσον Κύπρον οι Τούρκοι κατα­σφάζουν χριστιανούς και αποκεφαλίζουν τον 100ντούτη επίσκοπον Μυριουπόλεως.

Το 1837 γίνεται η έναρξις μαθημάτων του Αττικού Παν/μίου.

Το 1897 ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού επιτίθενται σφοδρώς ενα­ντίον των ελληνικών παρά το Γράμποβον και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν. Στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1919 οι Τούρκοι πυροβολούν τα αποβιβασθέντα δια την τάξι Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη και τα οποία δια συντόνου δράσεως επιβάλλουν την τάξι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων τακτικών και άτα­κτων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: