02 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[1]

2 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Αρχιεπι­σκόπου Αλεξανδρείας.

2) Οι άγιοι Έσπερος και Ζωή. Έζησαν κατά το έτος 125 και ήσαν δούλοι ειδωλολατρών. Τα δύο τέκνα των ο Κυριάκος και ο Θεόδουλος συνεβούλευσαν τους γονείς των να φύγωσι από τους ειδωολάτρες κυρίους. Η μητέρα των συνε-φώνησε την πίστιν της εις τον Χριστόν. Τότε ο ειδωλολάτρης κύριος της οργίσθηκε τους βασάνισε με διάφορα βασανιστήρια και παρέδωκεν τις ψυχές των προς τον Κύριον.

3) Ο άγιος Ιορδάνης ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: 1) Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι κυριεύουν την πόλιν Γαλάζιον της Μολδοβλαχίας και κατακαίουν αυτή. 2) Εις το χωρίον Λαντζόι Η­λείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την μάχη επικρατούν οι Τούρκοι και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Σαρινίτης. 3) Οι Ψαριανοί ήρπασαν 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στο νησί τους.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρχων στον τομέα της Ηπείρου δια την κατάληψιν του Γριμπόβου. Κατόπιν υπεράνθρωπων προ­σπαθειών οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Γρίμποβον αλλά έχουν 7 αξιωματι­κούς νεκρούς και 52 άνδρες εκτός μάχης. Στη Θεσσαλία συνεχίζεται η άμυνα των Ελλήνων.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται εις Σμύρνην. Η απόβαση στη Σμύρνη έγινε με ενολή των συμμάχων της Αντάτ (Ιταλία-Γαλλία-Αγγλία).

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες προ­φυλακών.

Το 1921 η στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχονται μάχες προφυλακών. Το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κεφαλληνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: