01 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[1]

1 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο Ιερεμίας ο προφήτης του Κυρίου. Καταγόταν εκ της Αναθώθ και έζη­σε το 620 π.Χ. ήταν δε ηγιασμένος εκ κοιλίας μητρός του. Μετά την άλωση των Ιεροσολύμων υπό του Ναβουχοδονόσορος βασιλέως της Βαβυλωνίας ο Προφή­της Ιερεμίας πήγε στις Δάφνες της Αιγύπτου. Εκεί έζησε προφητεύων. Προφή-τευσε εις τους ιερείς της Αιγύπτου, ότι μέλλουν να σεισθώσι τα είδωλα της Αι­γύπτου και να πέσωσι κατά γης υπό ενός Σωτήρος παιδιού, το οποίον πρόκει­ται να γέννηση η Παρθένος εντός φάτνης.

2) Ο άγιος μάρτυς Βατάς. Καταγόταν από την Περσίαν και 30ετής έγινε μοναχός σε Μοναστήριον, δια νηστείας, και αγρυπνίας και εγρατείας διεκρίθη. Κατά τον διωγμό των Χριστιανών υπό των Περσών έμεινε μόνος του εις το Μοναστήρι. Αργότερα συνελήφθη υπό των πυρολατρών και αρνηθείς να προ­σκύνηση τον ήλιον εβασανίσθη δια πολλών βασάνων και αποκεφαλίσθη.

3) Οι άγιοι Ακάκιος, Πανάρετος, Νικηφόρος, Φιλόσοφος η αγία Ισιδώρα.

4) Οι άγιοι Σάββας, Ευθύμιος, Παφνούτιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Ιακ. Τομπάζης καταβυθίζει τουρκικήν γολέταν έξω της Χίου. Έξω του Γαλατσίου της Μολδοβλαχίας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Καρπενισιώτη και Τούρκων. Την μάχην αυτήν κερδί­ζουν οι Τούρκοι.

Το 1823 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παρά τα Λεχώνια Μα­γνησίας. Οι Τούρκοι καταστρέφουν τα χωριά Λεχώνια, Αγιον Λαυρέντιον, Αγιον Αθανάσιον και Βυζίτσαν.

Το 1897 στον τομέα της Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τουρκικών δυνάμεων. Ο ανεξάρτητος συν/χης Βότσαρης δίνει μάχην με τους Αλβανούς τους οποίους νικά, (κατά την μάχην είχε 60 νεκρούς Έλληνες).

Το 1919 η διάσκεψις των Παρισίων επεδίκασε εις την Ελλάδα την εντολήν τηρήσεως της τάξεως και κράτους του Νόμου εις την περιοχήν της Σμύρνης.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τους επιτιθέμε­νους Τούρκους.

Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται περιορισμένη δράση περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 οι Γερμανοί κατόπιν μάχης με τις βρετανικές δυνάμεις καταλαμβά­νουν την Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: