29 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 MAΪΟΥ

image_thumb84444444444444444444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Θεοδοσία. Καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Κατά το 18ον έτος της συνελήφθη και δεμένη ωδηγήθηκε ενώπιον του άρχοντος Ουρβανού και διετάχθη να θυσιάση στα είδωλα. Επειδή ηρνήθηκε, ο θηριώδης ηγεμών την εβασάνισε με πολλά μαρτύρια, αλλά αυτή υπέμεινεν όλα με καρτερία και σιωπή. Ένεκα τούτου ο άρχων την εβασάνισε περισσότερον και την έρριψε εις τον βυθόν της θαλάσσης, όπου εξεδήμησε προς Κύριον.

2) Ο άγιος Ολβιανός. Ωδηγήθη προ των ηγεμόνων δια να θυσιάση στα εί­δωλα και μάλιστα στην ψευδοθεάν Ρέαν. Επειδή αρνήθηκε να θυσιάση εβασανίσθη με μύρια μαρτύρια και τέλος ερρίφθη εις μεγάλην πυρκαϊάν και εκάη. Έτσι εξεδήμησε προς Κύριον.

3) Η αγία οσιομάρτυς Θεοδοσία η Κων/λίτισσα. Από νεαρά έγινε μοναχή και εφονεύθη δια την ορθόδοξον πίστιν της.

4) Ο άγιος Αλέξανδρος. Έζησε επί μεγάλου Κωνσταντίνου και έγινε Πα­τριάρχης Αλεξανδρίας και διεκρίθη σαν Ιεράρχης και αγωνιστής κατά του Α­ρείου.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Ανήρ και η Σύζυγος του εφονεύθησαν με ξυλοδαρμό.

6) Ο άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1453 η βασιλίς των βασιλίδων η επί 12 αιώνες ανακόψασα τις ορδές των βαρβάρων η ωραία επτάλοφος, η Κωνσταντινούπο­λις πίπτει στα χέρια των αλλοθρήσκων και βαρβάρων Τούρκων.

Κατά την ημέραν αυτήν ο θρήνος κλαυθμός και οδυρμός εκυριάρχουν στην ωραίαν Πόλιν. Τα όσια και ιερά του Ελληνικού Έθνους εσκυλεύοντο υπό των αλλόπιστων. Οι θυσίες και οι καταστροφές δεν έχουν προηγούμενον στην ιστο-ρίαν του Ελληνικού Έθνους.

Το 1821 έξω της Χαλκίδος οι Έλληνες υπό τους πρωτοσυγγέλους Βαρλαάμ, Χρύσανθον κλπ. μάχονται εναντίον των Τούρκων. Την μάχη εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Το 1822 οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Κρητών και εκδιώκουν αυτούς από το Νεόκορον και Τσουκαλάρια.

Το 1828 εις το στενόν Κόρακος Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Κρήτες.

Το 1919 στην Μ. Ασία, στην περιοχή Αξαρίου ο ελληνικός στρατός εκκαθα­ρίζει την περιοχήν από τους άτακτους Τούρκους.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπον στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπό­λων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνική στρατιά αναδιοργανώνεται. Το 1922 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων. Το 1941 η άμυνα των Κρητών εναντίον των Γερμανών συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: