13 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb[13]

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται

1) Ο άγιος Μαρτίνος. Έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Κώνσταντος εγγονού του Ηρακλείου το έτος 644. Δια την ορθόδοξον πίστιν ωδηγήθη βιαίως μαζί με άλλους δυτικούς επισκόπους από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολι και υπέμεινε πολλάς θλίψεις και κοπάθειες. Ο βασιλεύς υπεράσπιζε την αίρεσιν των Μονοθελητών. Δια τούτο τον άγιον Μαρτίνον, τον πατριάρχην και τους επισκόπους τους έδεσαν σαν κακούργους ληστάς με αλυσσίδες και τους εφυλά-κισαν εις το Πραιτώριον επί 3 χρόνια. Κατόπιν τους έστειλαν εξόριστους εις την Χερσώνα, όπου έλαβαν πολλά δεινά και μαρτύρια. Ο άγιος εξεδήμησε προς Κύριον και εκεί έξω της πόλεως Χερσώνος ετάφη.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Κυντιλιανός, Μάξιμος και Δάδας. Δια την πίστιν των εις τον Χριστόν εμαρτύρησαν.

3) Ο άγιος Ελευθέριος ο Πέρσης. Ετελειώθη με ξίφος.

4) Ο άγιος μάρτυς Θεοδόσιος. Ωμολόγησε ευθαρσώς την πίστιν του εις τους διώκτες του και τέλος ετελειώθη με ξίφος.

5) Ο άγιος Ζωίλος ο Ρωμαίος. Βασανίσθηκε δια την πίστιν του ετελειώθη με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1204 οι σταυροφόροι κυριεύουν την Κων/πο-λιν και προβαίνουν σε λεηλασίες.

Το 1827 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γεώργ. Κα­ραϊσκάκη και Τούρκων παρά το ακρωατήριο Πειραιώς. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.

Το 1829 ο οπλαρχηγός Γεωρ. Βαρνακιώτης καταλαμβάνει το Μακρυνόρος και τον Κραβασαράν.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα εκκενώνουν την Λάρισσαν την οποίαν καταλαμβάνουν οι Τούρκοι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυ­ροβολικό.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1922η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας περιορίζεται στη δράση περιπό­λων.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτίθενται κατά των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων στο Γιδά Μακεδονίας και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν νοτιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: