26 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[1]

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βασιλεύς επίσκοπος Αμασείας. Γεννήθηκε εις την Αμάσειαν. Ανετράφη και έμαθε τα ιερά γράμματα εις την πατρίδα του και έγινε επίσκο­πος της Αμασείας. Κατά την εποχήν εκείνην διέλαμψε το όνομα του εις ολόκληρον την Ανατολήν οι δε Χριστιανοί επληθύνωντο από την ομιλίαν του και τα θαύματα του.

Οι ειδολολάτρες δια τα θαύματα του συνέλαβον τον επίσκοπον Βασιλέα, τον ωδήγησαν προ του βασιλέως των και διετάχθη να αρνηθή τον Χριστόν. Ο άγιος Βασιλεύς ηρνήθη και τότε απεκεφαλίσθη και το σώμα του ερρίφθη εις την θάλασσαν, ευρέθη όμως άφθαρτον στη Σινώπην. Τούτο το επή­ραν οι μαθητές του το έβαλαν εντός ξύλινης λάρνακος και το μετεκόμισαν εις την πατρίδα του και το έθαψαν εις τον εκεί ανεγερθέντα από αυτόν Ναόν.

2) Η αγία Γλαφυρή.

3) Η αγία Ιούστα. Έλαμψε δια των έργων της και απεβίωσε ειρηνικά.

4) Ο άγιος Νέστωρ. Αφησε τους γονείς του και μονάσας σε Μονήν απήλθε εις τους ουρανούς εξαγνισμένος.

5) Ο άγιος Στέφανος ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Υδραίοι και Ψαριανοί βυθίζουν Τουρκικό πλοίο και κυριεύουν έτερον προ της Χίου.

Το 1825 οι αιγυπτιακές δυνάμεις επιτίθενται μετά σφοδρότητος εναντίον των Ελλήνων επαναστατών εις την νήσον Σφακτηρίαν Πύλου. Παρά την λυσ­σώδη αντίστασιν των Ελλήνων η Σφακτηρία κυριεύεται και φονεύονται εκ των Ελλήνων οι αρχηγοί Σάντα Ρόζα (κόμης Ιταλός φιλέλλην) Αναγνωσταράς, Α­ναγνώστης, Παπαγεωργίου, Τσαμαδός, Σαχίνης, Δ. Σαχτούρης. Έξω της Σφακτηρίας ο ελληνικός στόλος δίνει ναυμαχία αμφίρροπο εναντίον του Τουρκικού στόλου.

Το 1897 εις Καμαρίναν Ηπείρου γίνεται μάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλή­νων εθελοντών και στη Θεσσαλία ο ελληνικός στρατός υποχωρεί.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τουρκικές επιθέ­σεις.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και πυρο­βόλων.

Το 1941οι Γερμανοί για να αποκόψουν τις υποχωρούσες βρετανοελληνικές δυνάμεις ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στην Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: