25 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[1]

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο Εαγγελιστής Μάρκος. Εκήρυξε το Ευαγγέλιον εις την Αίγυπρον, Λυ-βίη και Πεντάπολιν. Συνέγραψε το ιδικόν του άγιον Ευαγγέλιον. Πήγε στην Κυρήνη της Πενταπόλεως και θαυματούργησε. Από εκεί πήγε στην Αλεξάν­δρεια και Πεντάπολι. Εστόλιζε τις εκκλησίες του Χριστού, εχειροτόνει Επισκό­πους και κληρικούς. Έπειτα εγύρισεν στην Αλεξάνδρεια και εκήρυττε τον λό-γον του Θεού.

Οι ειδωλολάτρες τότε τον έδεσαν με σχοινιά, τον έσυραν επάνω εις πέτρας και το σώμα του εσχίζετο το δε αίμα του έβαφε την γην. Κατόπιν τον έρριξαν στην φυλακήν, όπου εφάνη προς αυτόν ο Κύριος, αποκαλύψας την μέλουσαν δόξαν, την οποίαν επρόκειτο να λάβη εις τους ουρανούς. Οι ειδωλο­λάτρες την άλλη μέρα τον έδεσαν πάλιν και τον έσυραν στην αγορά και παρέ-δωκε το πνεύμα του από αιμοραγία.

2) Ο άγιος Μακεδόνιος. Έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Αναστα­σίου. Έγινε πατριάρχης Κων/πόλεως. Ο βασιλεύς Αναστάσιος έγινε υπερασπι­στής της κακοδοξίας του Ευτυχούς και διαφωνών με τον Μακεδόνιον τον εξώ-ρισεν.

3) Η αγία Νίκη. Δια του μαρτυρίου της τούτου ενίκησε τον θάνατον και εισήλθε εις την αιωνιότητα του Σωτήρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 έξω τους Αργούς παρά τον ποταμόν Ξηριά γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων. Σ' αυτή φο­νεύεται ο γιος της Μπουμπουλίνας Γ. Γιαννούζος. Οι επαναστάτες της Αττικής υπό τους Μελέτιον Βασιλείου, Δημ. Σκλιαν, Αν. Κιουρκακιώτην, Ιωάννην Μά-βαρην επιτίθενται εναντίον των Τούρκων απελευθερώνουν την Αθήνα και κλείουν την τουρκικήν φρουράν στην Ακρόπολι.

Το 1822 εις το Ταράτσον Κρήτης οι Έλληνες επαναστάτες δίνουν μάχην εναντίον των Τούρκων, νικούν αυτούς και φονεύουν τον αρχηγόν των.

Το 1825 γίνεται μάχη αμφίρροπος μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυροκορδά-τον και Τούρκων, παρά το Πετροχώρι Πυλίας και στον Προφήτη Ηλία έξω του Μεσολογγίου.

Το 1827 συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και Τούρκων στη Θεσσαλία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας συνάπτει μικροεπιχειρήσεις ενα­ντίων Τούρκων κυρίως άτακτων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 ο βασιλεύς Γεώργιος και η κυβέρνηση του φτάνει στην Κρήτη για να συνέχιση τον αγώνα εναντίον των Γερμανο-Ιταλών. Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θήβα. Η Γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τα Μέγαρα και την Κέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: