24 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[3]

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Αγία Έλιοάφετ η θαυματουργός. Από νεαρά ηλικία υπεβλήθη σε ασκητι­κούς αγώνες και έλαβε την χάρη να θεραπεύη διάφορα πάθη και ασθένειες. Ε-φόρει πάντοτε μόνον χιτώνα. Προσηύχετο πάντοτε και δια της προσευχής της θαυματούργησε. Με τους αγώνες, τις αρετές, διέλαμψε και ανεπαύθη ειρηνικά προς Κύριον.

2) Ο άγιος Σάββας. Καταγόταν από τη Γοτθία και είχε το αξίωμα του Στρατηλάτου στη Ρώμη. Ήταν πιστός του Χριστού και περιποιείτο τους φυλακισμένους χριστιανούς. Εκλήθη να αρνηθή τον Χριστόν. Επειδή ωμολόγησε ότι ήταν Χρι­στιανός εβασανίσθη αλλά ουδέν έπαθε. Εβδομήνατα ειδωλολάτρες έγιναν Χρι­στιανοί και άπαντες αποκεφαλίσθησαν. Ωδηγήθηκε εκ νέου προ του βασιλέως και ωμολόγησε τον Χριστόν. Ερρίφθη εντός ποταμού και εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι Πασικράτης και Βαλεντίων. Ήσαν στρατιώτες και εμαρτύρησαν δια την πίστιν των εις Χριστόν.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ευσέβιος, Νεώνης Λεόντιος, Λογγίνος και άλλοι 4 μάρ­τυρες.

5) Ο άγιος Δούκας, ράπτης το επάγγελμα.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος (Μασσαβέτας) υφί­σταται δια σουβλισμού μαρτυρικόν θάνατον.

Στο Βαλτέτσι της Μαντινείας οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων και λόγω της αριθμητικής υπεροχής των εκδιώκουν τους Έλληνες.

Το 1822 ο Καρά Αλής συνεχίζει τους απαγχονισμούς. (Απαγχονίζει τον αρ­χιερέα Πλάτωνα και 65 προκρίτους της Χίου).

Το 1827 στην περιοχήν των Αθηνών παρά την θέσιν Ανάλατος γίνεται η πλέον καταστροφική μάχη δια τους Έλληνας. Κατ' αυτήν εφονεύθησαν υπό των Τούρ­κων πολλοί στρατηγοί Έλληνες πολλοί φιλλέληνες και πολλοί επαναστάτες (Στρατηγοί Βέικος - Γ. Τζαβέλλας - Νούτσας - Βότσαρης -Ι. Νοταράς - Ιγγλέσης). Οι Δράκος και Καλλέργης συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τις Τουρκικές δυνάμεις υπο­χωρούν από το Βελεστίνο εις νέες θέσεις.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την ζώνη κατοχής εκ των άτακτων Τούρκων.

Το 1921 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός προετοιμάζεται και αναδιοργανώ­νεται με την έλευση πολλών αποτάκτων αξιωματικών.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά α­ποσπάσματα.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των βρετανοελληνικών δυνάμεων και τις αναγκάζουν σε ηποχώρηση. Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε την Αίγινα, την Κόρινθο και τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: