23 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο μεγαλομάρτυρας Γεώργιος. Γεννήθηκε στην Καισάρειαν της Καπαδοκίας. Έμαθε πολλά γράμματα και έγινε αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού. Επίοτευεν εις τον Χριστόν και δίδασκε και άλλους να γίνουν χριστιανοί. Μετά τον θάνατον του πατέρα του ελευθέρωσε όλους τους δούλους του και εμοίρασε την περιουσίαν του στους πτωχούς.

Από την διαγωγήν του αυτήν παρεκινήθησαν πολλοί και έγιναν χριστιανοί και μάλιστα συγγενείς του αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτωρας διέταξε τον Γεώργιον να καταδίωξη τους χριστιανούς. Ο Γεώρ­γιος απάντησε ότι είναι ο ίδιος χριστιανός. Τότε ο αυτοκράτωρας διέταξε και τον εβασάνισαν. Οι παρακολουθούντες τα βασανιστήρια έγιναν χριστιανοί ως και η αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα.

Τέλος απεκεφαλίσθη. Θεωρείται προστάτης των αγωνιζόμενων κατά των βαρβάρων. Δια τούτο έχομεν την εικόνα του εις τις σημαίες.

2) Οι άγιοι Ανατόλιος, Γεώργιος ο από την Κύπρον και Λάζαρος από την Βουλγαρία θανατώθηκαν με βασανιστήρια.

3) Οι άγιοι Πρωτολέων, Γλυκέριος, Αθανάσιος, Ουαλέριος, Δονάτος και Θε­ρινός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον επίσκοπον Δαμαλήν Ιωνάν επιτίθενται εναντίον των Τούρκων εις Ακροκόρίνθον άνευ αποτελέσματος.

Το 1822 ο Καρά Αλής απαγχονίζει επί της Ναυαρχίδος του προκρίτους της Χίου.

Το 1825 οι Τούρκοι αποκλείουν το Αιτωλικό και Μεσολόγγι από ξηρά και θάλασσα.

Το 1827 κηδεύεται εις Ελευσίναν ο αποθανών τις νυκτερινές ώρες ήρωας του αγώνος δια την απελευθέρωση του έθνους Γ. Καραϊσκάκης.

Το 1917 οι Βούλγαροι προβαίνουν εις ισχυράν επίθεσιν στον λόφο του Δο-γάνη χωρίς να δυνηθούν να εκτοπίσουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Το 1920 εις το μέτωπον της Μ. Ασίας γίνονται μικροεπιθέσεις Τούρκων ε­ναντίον του ελληνικού στρατού.

Το 1921 Σε ολόκληρο το μέτωπο στη, Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού.

Το 1941 Οι Γερμανοί μάχονται με όλες τις δυνάμεις τους εναντίον των βρετανοελληνικών δυνάμεων στις Θερμοπύλες. Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, τα Μέγαρα και την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: