22 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Θεόδωρος επίσκοπος Αναστασουπόλεως. Γεννήθηκε από γονείς πολύ ευσεβείς εις την χώραν των Γαλατών και εις το χωρίον Σικεών της Αναστασιουπόλεως. Εμεγάλωσε χριστιανικώτατα και ασκητικά. Ωδήγησε αυτόν ο πνευματικός παρέρας Γλυκέριος εις ασκητήριον και εθαυματούργει. Δια τα θαύματα του τον επεσκέφθη ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Θεοδόσιος ο οποίος τον εχειροτόνησε Αναγνώστην, διάκονον και πρεσβύτερον εις ηλικίαν 18 χρό­νων. Επεσκέφθη του Αγ. Τόπους και όλα τα μοναστήρια. Μετά τον θάνατον του επισκόπου Αναστασουπόλεως εχειροτονήθη επίσκοπος, όπου διέλαμψε. Εξεδήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

2) Ο άγιος μάρτυς Νέαρχος. Δια την πίστιν του ερρίφθη εις την φωτιά και ετελειώθη.

3) Ο απόστολος Ναθαναήλ, ο φίλος του Φιλίππου. Καταγόταν από την Κα­νά της Γαλιλαίας. Ανέμενεν την παρουσία του Κυρίου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Α-θαν. Διάκον, επίσκοπον Σαλώνων Ησαΐαν, Πανουργιάν και Δυοβουνιωτην δέ­χονται επίθεσιν εκ μέρους των Τουρκικών στρατευμάτων εις Αλαμάνα. Η άμυ­να των Ελλήνων υπήρξε απαράμιλλος. Κατά την μάχην φονεύονται ο επίσκο­πος Ησαΐας, ο Μπακογιάννης και πολλοί άλλοι συλλαμβάνεται ο Αθ. Διάκος.

Το 1822 Στη Χίο απαγχονίζονται 70 χωρικοί εις τα κατάρτια των πλοίων του Καρά Αλή.

Το 1825 οι Τούρκοι καίούν την Βιστρινίτσαν Δωρίδος. Εις την θέσιν Παπα­διά Ναυπακτίας συνάπτεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τον Σιαφάκαν και Τούρκων με αποτέλεσμα την νίκη των Τούρκων.

Το 1827 εις το Φάληρον γίνεται συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις αυτήν επεμβαίνει ο Γ. Καραϊσκάκης ο οποίος έφιππος καταδιώκει τους Τούρκους, αλλά τραυματίζεται θανάσιμα.

Το 1897 συνεχίζεται η μάχη των Φαρσάλων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1917 παρά τον λόφο Σεμέν ντε φερ (Δογάνη) συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Οι ελληνικές δυνάμεις τρέπουν τους Βουλγάρους σε φυγή.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εκδιώκει Τούρκους τακτικούς και άτακτους πέρα της γραμμής αμύνης του στρατού.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1941 οι Γερμανοί έρχονται εις επαφήν με τας Βρεττανοελληνικάς δυνά­μεις εις Θερμοπύλας, καταλαμβάνουν την Λαμίαν και η αεροπορία των βομ­βαρδίζει τον Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: