21 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας επίσκοπος Ιανουάριος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες Πρόκουλος, Σώσσος, Φαύστος, Δισιδέριος, Ακούντιος και Ευτύχιος.

Ο άγιος ήταν επίσκοπος Βενεβετίου και έδρασε χριστιανικά, δια τούτο του έ­κοψαν τα νεύρα και εξεδήμησεν προς Κύριον. Η εικών του αγ. Ιανουαρίου είναι Θαυματουργός (ανέστησε τον υιόν της Μαξιμίνας).

2) Ο άγιος Μαξιμιανός πατριάρχης Κων/πόλεως. Καταγόταν από την πα­λαιά Ρώμη. Πήγε στην Κων/πολιν, όπου χειροτονήθηκε δια τις πολλές του αρε­τές πρεσβύτερος υπό του πατριαρχεύοντος Σινέσιου. Στην αίρεσιν του Νεστορίου αντέδρασε πολύ και ο Νεστόριος εξωρίσθη και έγινε πατριάρχης ο Μαξιμιανός δια της ψήφου του βασιλέως και του λαού. Επί της εποχής του η εκκλη­σία του Χριστού είχεν ειρήνην. Εξεδήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

3) Η αγία Αλεξάνδρα ή Αλεξάνδια. Ήταν σύζυγος του βασιλέως Διοκλητια-νού. Παρακολουθήσασα το μεγαλομάρτυρα Γεώργιον μα μένη απρόσβλητος των τιμωριών του βασιλέως, επίστευσε εις τον αληθινόν Θεόν καθώς και οι θεράποντες αυτής Απολλώς, Ισσαάκιος και Κοδράτος.

4) Ο άγιος Αναστάσιος. Έγινε μοναχός και μετέβη μετά την προσκύνησιν των Αγίων Τόπων εις το όρος Σίναιον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα της Ηπείρου μάχονται εναντίον των Τούρκων. (Το σώμα των αστυφυλάκων προ­στατεύει το πλαγιοβληθέν 6ον σύνταγμα). Η προέλαση των Τούρκων στη Θεσ­σαλία συνεχίζεται.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εκδιώκει Τούρκους άτακτους από το έδαφος που διοικεί.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία ετοιμάζεται δια νέας επιθέσεις και δρα με περιπόλους.

Το 1922 η ελληνική στρατιά δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1941 οι γερμανικές προφυλακές έρχονται σε επαφή με τις βρεττανοελ-ληνικές δυνάμεις στις Θερμοπύλες.

Το 1967 ο ελληνικός στρατός αναλαμβάνει την διακυβέρνησιν της Ελλάδας (κατάργησε τη νόμιμη κυβέρνηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: