20 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Θεόδωρος ο Τριχινάς. Ο άγιος ωνομάζθη Τριχινάς διότι μεταξύ των πολλών κακουχιών και σκληραγωγών του σώματος, που εδοκίμασε, εφόρει χειμώνα και θέρος φορέματα τρίχινα. Δια των συνεχών αγώνων ενίκησε τις απάτες των δαιμόνων και έλαβε την χάριν του θεού και εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον. Ο τάφος του αναβλύει μύρον ευώδες και δια του μύρου εκείνου θεραπεύονται από κάθε πάθος ψυχικόν και σωματικόν οι πιστοί.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Χριστόφορος και Θεωνάς. Ήσαν δορυφόροι του βασι­λέως και εμαρτύρησαν κατά τους χρόνους του ασεβούς Διοκλητιανού το 296, όταν ο τροπαιοφόρος μάρτυρας Γεώργιος συνελήφθη και εβασανίσθη. Ο Χρι­στόφορος και Θεωνάς ήσαν παρόντες όταν ο βασιλεύς ετιμώρει ασπλάχνως τον άγιον Γεώργιον, ο οποίος ανέστησε νεκρόν δια της επικλήσεως του Χρι­στού. Τούτο ιδόντες οι άγιοι Χριστόφορος και Θεωνάς έρριψαν τα όπλα των και τας αξιωματικός ζώνας ενώπιον του βασιλέως και ωμολόγησαν τον Χρι­όταν Θεόν αληθινόν. Δια τούτο εφυλακίσθησαν, εκρεμάσθησαν και εκάησαν με αναμένες λαμπάδες.

3) Ο άγιος απόστολος Ζακχαίος. Περί τούτου ομιλεί ο Ευαγγελιστής Λου­κάς (ιθ' 1-10).

4) Ο άγιος Αναστάσιος, επίσκοπος Αντιοχείας.

5) Ο άγιος Ιωάννης ο Παλαιολαυρίτης. Από νεαράς ηλικίας αφιερώθη εις τον Θεόν.

6) Ο άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Καταγόταν από την Υπάτη Φθιώτιδος. Έκτισε μονήν εις τα Μετέωρα δια τούτο και Μετεωρίτης λέγεται. Συνασκητής του Αθανασίου ήτο και ο Ιωάσαφ.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1897 στον τομέα της Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις δια του 6ου συντάγματος επιτίθενται εναντίον των Τούρκων. Τούτο όμως πλευροκοπηθέν υπό Τουρκικών δυνάμεων αναγκάζεται να υποχώρηση.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις από Τούρκους άτακτους.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας δέχεται επιθέσεις τουρκικών α­ποσπασμάτων.

Το 1941 Ο βασιλέας της Ελλάδας Γεώργιος απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και του γνωρίζει την στρατιωτική κατάσταση. Ο στρατηγός Τσο-λάκογλου και ο επίσκοπος Ιωαννίνων κατόπιν ιδικής τους πρωτοβουλίας υπο­γράφουν με τους Γερμανούς συνθηκολόγηση. Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Λάρι­σα και Τρίκαλα. Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, Καλαμά­τα και Μέγαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: