18 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωάννης ο μαθητής του Γρηγορίου του Δεκαπολίτου. Από νεαρή ηλικία αγάπησε τον Χριστόν επήγεν εις τον Μέγαν Γρηγόριον τον Δεκαπολίτην έγινε μοναχός του και παρέμεινε όλα τα χρόνια αγωνιζόμενος και υπηρε­τών τον Θεόν. Μετά τον θάνατον του αγίου Γρηγορίου, ο Ιωάννης πήγε σε άγνωστον τόπον. Έπειτα πήγε στα Ιεροσόλυμα και προσεκύνησε τους Αγ. Τό­πους και έπειτα πήγε στην Λαύραν του οσίου Χαρίτωνος. Εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μετά τον θά­νατον των γονέων του πήγε στη Κων/πολιν, όπου εμαρτυρησε από τους Τούρ­κους επειδή δεν ηρνήθη τον Χριστόν.

3) Οι άγιοι Σάββας ο Γότθιος, Κοσμάς ο ομολογητής, επίσκοπος Χαλκηδό­νος. Διεφύλαξε μέχρι τέλους της ζωής του την ευλάβεια.

4) Η αγία Αθανασία. Γεννήθηκε στην Αίγιναν και αφιερώθη από νεαρή ηλι­κίας εις τον θεόν. Ήτο θαυματουργός.

5) Ο άγιος Ιωάννης ο Κουλικάς εμαρτυρησε υπό των Αγαρηνών.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 συνάπτονται σφοδρές μάχες μεταξύ Ελ­λήνων επαναστατών και Τούρκων εις τα εξής μέρη: 1) Εις Υπάτην, οι Έλληνες υπό τον Ρούκην νικούν τους Τούρκους. 2) Εις τους Μύλους της Δαβιάς Μαντι­νείας οι Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνην νικούν τους Τούρκους. 3) Εις την Σελίμναν Μαντινείας οι Έλληνες υπό τον Ο. Κολοκοτρώνην νικούν τους Τούρ­κους. 4) Εις τον Κάλαμον Ωροπού οι Έλληνες υπό τον Μελέτιον Βασιλείου άνευ αποτελέσματος μάχονται εναντίον των Τούρκων. Εις τον Ιωάννην Δυο-βουνιώτην παραδίδεται το φρούριον της Μενδενίτσης Λοκρίδος.

Το 1822 οι Έλληνες πολιορκηταί της Ακροπόλεως των Αθηνών επιπίπτουν κατά των τουρκικών χαρακωμάτων και μάχονται δια των ξιφών των εναντίον των Τούρκων υπερασπιστών. Κατά την μάχην φονεύεται ο φιλέλλην Σκαλεμ-βέργης.

Το 1897 οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάζουν τις ελληνικές δυνάμεις εις το­μέα της Ηπείρου να συμπτυχθούν. Εις τομέα Βελεστίνου γίνεται σφοδρή μάχη.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων Τούρκων.

Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική στρατιά εις Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1941 οι Γερμανοί συνεχίζουν την προέλασίν τους προς Νότον, μάχονται με οπισθοφυλακές των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων. Η γερμανική αεροπορία κατέστρεψε την Λαμία και Χαλκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: