17 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb13644

17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Συμεών Επίσκοπος Περσίας. Πολλοί Πέρσαι εμήνυσαν εις τον βασιλέα των, ότι ο αρχιερεύς των Χριστιανών Συμεών και πολλοί άλλοι δεν είναι υποκείμενοι σε αυτόν, αλλά πρστιμώσι ν' αποθάνωσι ενδόξως δια τον Χριστόν. Αφού ήκουσε αυτά ο βασιλεύς ωργίσθη και διέταξε να τον φέρουν δεμένον με αλύσεις και να τον ρίξουν εις την φυλακή. Εκεί κατώρθωσε δια της φιλίας του να επαναφέρη τον άπιστον Γοθαζάτ (όστις πρότερον ήτο Χριστια­νός και έγινε από φόβον ειδωλολάτρης) εις τον Χριστιανισμόν. Επειδή όλοι οι φυλακισμένοι έμειναν πιστοί εις τον Χριστόν τους αποκεφάλισαν και πρώτον τον επίσκοπον Συμεώντα. Ήσαν δε αποκεφαλισθέντες 1150.

2) Ο άγιος Αγαπητός. Ανετράφη με όλην την αρετήν και άσκησιν και έγινε Πάπας της Ρώμης. Όταν πήγαινε στην Κωνσταντινούπολι προς συνάντησιν του βασιλέως Ιουστινιανού στο δρόμο συνάντησε πάσχοντα από ανίατα πάθη, τον οποίον και εθεράπευσε. 'Οταν έφθασεν εις την Κωνσταντινούπολιν εθεράπευσεν ένα τυφλόν. Έτσι εγένετο δεκτός υπό των αρχόντων και του βασιλέως με μεγάλες τιμές. Εξεδήμησεν προς Κύριον ειρηνικά.

3) Ο άγιος μάρτυς Αδριανός. Εκάη εντός καμίνου

4) Ο άγιος Μακάριος. Επίσκοπος Κορίνθου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο πλοίαρχος Νικ. Παπαδόπουλος Σκλά­βος μεταφέρει το σκήνωμα του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε' στην Οδησσό. Η Σάμος εισέρχεται στον αγώνα πρωτοστατούντος του Κ. Λαχανά. Στην Τρίπολι κλείονται στας φύλακας πολλοί Αρχιερείς και πρόκριτοι της Πελοποννήσου.

Το 1825 συνάπτεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ ελληνικού και Τουρκι­κού στόλου απέναντι του ακροατηρίου Σπαθιού.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα της Ηπείρου υφίστανται σφο­δρά επίθεσιν υπό των τουρκικών δυνάμεων και αφού είχον υπέρ τους 100 νε­κρούς αναγκάζονται να συμπτυχθούν.

Εις τον τομέα του Βελεστίνου αρχίζει η μάχη μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων από τας πρωϊνάς ώρας.

Το 1920 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από τους άτακτους Τούρκους.

Το 1921 Σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

Το 1941 οι Γερμανοί πιέζουν τις Βρεττανοελληνικές δυνάμεις και τις ανα­γκάζουν να συμπτυχθούν στις Θερμοπύλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: