16 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb1364

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιες Παρθένοι Αγάπη, Ειρήνη και Χιόνια. Οι τρεις αυτές άγιες α­δελφές έμειναν μετά του δούλου του θεού Ζωίλου πλησίον μιας λίμνης. Τότε εφάνηκε όνειρο στο Ζωίλον ο άγιος Χρυσόγονος και είπεν, ότι η Αγία Ανα­στασία η Φαρμακολύτρια πρόκειται να συναγωνισθή με τις τρεις αγίες αδελ­φές στον αγώνα του Μαρτυρίου. Τούτο το έμαθε η αγία Αναστασία και επήγε στις Αγίες αδελφές, τις εχαιρέτησε και υπηρέτησε αυτές. Αφού άκουσεν αυτά, ο ειδωλολάτρης αυτοκράτωρας τις συνέλαβε, τις παρέδωκε στα βασανιστήρια, (την Αγάπη και Χιόντα έρριψε στη φωτιά, την δε Ειρήνην την εφόνευσε με βέλος).

2) Η αγία μάρτυς Ειρήνη. Ευρίσκετο το Πάσχα εις την Ελλάδα, όταν εμαρτύρησε ο άγιος Λεωνίδης και εδοξολόγει τον Θεόν με άλλους Χριστιανούς σε μια εκκλησία. Ο άρχων πληροφορήθηκε τούτο, συνέλαβε την αγίαν Ειρήνην και την εφυλάκισε. Κατόπιν την έβγαλεν από την φυλακήν, της έκοψε την γλώσσα, της ξερρίζωσεν τα δόντια και την αποκεφάλισε.

3) Ο νεομάρτυς Μιχαήλ.

4) Ο άγιος Λεωνίδης και μαζί με αυτόν οι άγιες γυναίκες Χάραισσα, Νίκη, Γαλήνη, Καλλίδα, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα.

5) Οι άγιοι Φήλιξ, Ιανουάριος, Φορτουνάτος.

Εθνικά γεγονότα:

Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες υπό τους Μοσχούλαν και Φραντζήν μάχονται εναντίον των Τούρκων στην Αγουλινίστα και τους τρέπουν σε φυγή. Ο πλοίαρχος Σκλάβος ευρίσκει στην θάλασσαν το σκήνωμα του Πα­τριάρχου Γρηγορίου του Ε'.

Το 1823 Στο στενόν της Μυτιλήνης ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί με τον τουρκικόν. Την ναυμαχίαν ουδείς εκέρδισε.

Το 1825 Στο Κεφαλόβρυσον της Επαρχίας Τριχωνίδος οι Τούρκοι επιτίθε­νται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν κέρδος.

Το 1827 η φρουρά του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς κατόπιν σκληράς μά­χης παρεδόθη στον Γ. Καραϊσκάκη.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν πιέσεως από τις τουρκικές δυνάμεις υποχωρούν επί του Βελεστίνου Θεσσαλίας.

Το 1920 Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εξουδετερώνει τουρκικές επιθέ­σεις.

Το 1921 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1922 Η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους και πυ­ροβολικό.

Το 1941 οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των Βρεττανοελληνικών δυνά­μεων εις τον Πλαταμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: