15 Απριλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb1364

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Κρήσκης. Καταγόταν εκ των Μύρων της Λυκίας από γένος λαμπρόν και περιφανές. Σε μεγάλη ηλικία βλέπων ότι η ασέβεια απλώνετο, η ειδωλολατρία αυξάνετο και πολλοί ήσαν αυτοί, οι οποίοι από την πλάνην προσέφερον θυσίας εις τα άψυχα ξόανα, πήγε στο μέσον των ειδωλολατρών και ενουθέτει αυτούς ν' αφήσωσι την πλάνην αυτήν και να γίνωσι χριστιανοί. Τότε ο ηγεμών τον εκάλεσε ν' αρνηθή τον Χριστόν και να προσφέρη θυσίαν στα είδωλα. Αλλά ο Κρήσκης απήντησεν, ότι είναι χριστιανός. Ένεκα τούτου ο άγιος κρεμάσθηκε και ξεσχίθηκε.

2) Ο άγιος Λεωνίδας. Υπήρξε επίσκοπος Αθηνών.

3) Ο άγιος Αναστασία και η Βασίλισσα. Ήταν μαθήτριες Πέτρου και Παύ­λου και ενεταφίασαν τα λείψανα των Αποστόλων τούτων. Δια την πράξιν των αυτήν ερρίφθηκαν στην φυλακή και απεκόπη η κεφαλή των.

4) Οι άγιοι Θεόδωρος ο πρεσβύτερος και Παυσολύπιος. Εμαρτύρησαν τε-λειωθέντες με ξίφος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1819 4.000 Πάργιοι εγκαταλείπουν την πόλιν των παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά των προγόνων των επειδή η πόλις των παραλαβόντες μόνον τα ιεραά οστά των προγόνων των επειδή η πόλις των ε-πωλήθη από τους Αγγλους στους Τούρκους (κατά την συναφθείσαν συμφω-νίαν οι Πάργιοι δεν εδικαιούντο να πάρουν ουδέ φύλλον δένδρου).

Το 1821 η Ύδρα εισέρχεται επισήμως εις τον Αγώνα δια την Ελευθερίαν του Έθνους. Ο Μουσταφάμπεης διαλύει τους Έλληνας πολιορκητάς του φρου­ρίου Πατρών και το καταλαμβάνει.

Το 1827 ο Ιμβραήμ πασάς πολιορκεί το φρούριον του Χλουμουτσίου Η­λείας.

Το 1897 οι τουρκικές δυνάμεις δίδουν μάχην μετά των Ελληνικών εις το Βελεστίνον Θεσσαλίας. Οι ελληνικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς.

Το 1920 Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δίδει συμπλοκές με άτακτους Τούρκους.

Το 1920 Σύσκεψις Πρωθυπουργού Γούναρη και Θεοτόκη μετά στρατηγών. Δύναμις Ελλ. Στρατού αξιωματικοί 4.304 οπλίτες 122.164.

Το 1921 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δράση περιπόλων.

Το 1941 οι Γερμανοί συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Βρεττα-νοελληνικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν. Η γερμανική αεροπορία εβομβάρδισε τον Πειραιά, τα Τρίκκαλα, τη Σπάρτη και την Κυπαρισσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: