03 Φεβρουαρίου, 2010

Επίσκεψη της Υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

clip_image002

Αναθεώρηση της σύμβασης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη κατά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η κα. Κατσέλη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 28/1/2010 την Αρχιεπισκοπή όπου συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο θέματα χρηματοδότησης της Εκκλησίας της Ελλάδας μέσω εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υπογράψει από τον Αύγουστο του 2007 Προγραμματική Σύμβαση με την κυβέρνηση για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.  Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, η κ.Κατσέλη έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με το Μακαριότατο για το έργο της Εκκλησίας. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό και στον τομέα της πρόνοιας και στον τομέα της ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου μας, που είναι οι εκκλησίες μας και οι λατρευτικοί μας χώροι. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε, εν όψει και της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα συνεργασιών, έτσι ώστε το κοινωνικό, αλλά και αναπτυξιακό έργο της Εκκλησίας, να στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσω του αναπτυξιακού πλαισίου που αυτή τη στιγμή αναθεωρούμε.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ικανοποιητική απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γνωρίζετε, όλο το κοινοτικό μας πλαίσιο έχει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, 3,5% μέχρι τώρα. Γι’ αυτό έχουμε βάλει μπροστά τις μηχανές. Απλουστεύουμε όλες τις διαδικασίες με το νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή τον επόμενο μήνα και, ταυτόχρονα, αναθεωρούμε στο περιεχόμενό του, έτσι ώστε τα χρήματα, τα οποία θα ξοδευτούν, να πιάσουν τόπο για το δημόσιο συμφέρον, για την κοινωνική συνοχή και για την ανάπτυξη του τόπου μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη, όμως, η Πολιτεία χρωστάει θα έλεγα στην Εκκλησία. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό από το ΕΣΠΑ. Θα δοθεί αυτό το ποσό στην Εκκλησία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία, την οποία συζητήσαμε με το Μακαριότατο. Θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της σύμβασης, έτσι ώστε οι προτεραιότητες να ενταχθούν αρμονικά στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έρθει στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν μιλάτε για αναθεώρηση, μπορείτε να είστε λίγο πιο συγκεκριμένη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα ήδη ότι στο πλαίσιο και των συζητήσεων που είχαμε με τους Περιφερειάρχες, αναθεωρείται το πρόγραμμα για να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη. Σε αυτό θα ενταχθούν τα προγράμματα της Εκκλησίας που αφορούν κυρίως στην πρόνοια και στη διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιδεινώνεται η οικονομίας μας, κ.Υπουργέ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας μη μιλήσουμε τώρα εδώ γι’ αυτά. Θα έχουμε τη δυνατότητα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι αισιόδοξη, γιατί πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και, αν δουλέψουμε όλοι, αν εργαστούμε συστηματικά και αποτελεσματικά, μπορούμε να φέρουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε τα εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, και εγώ να δηλώσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μιλήσω με την κ.Υπουργό για θέματα τα οποία μας αγγίζουν βαθύτατα. Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα θέματα τα οποία είναι μπροστά μας και ο καθένας να πει τις απόψεις του και να ακούσει και τις απόψεις της άλλης πλευράς. Εδώ υπήρξε μια σύμπτωση.

Εμείς θέλουμε το αναπτυξιακό μας έργο, που αναφέρεται κυρίως στην αναστύλωση των μνημείων και στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να βρει μια ανταπόκριση. Και αυτό βγήκε από τη συζήτηση, ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον. Το δεύτερο έχει να κάνει με το προνοιακό έργο της Εκκλησίας, που είναι και μεγάλο και πλούσιο, και το οποίο δε στηρίζεται μόνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και η ίδια η Εκκλησία με δικούς της πόρους και με δικές τις προσπάθειες, έχει ήδη αρχίσει μια σειρά από έργα προνοιακά που εξυπηρετούν το λαό μας. Έτσι, λοιπόν, υπήρξε σύμπτωση στις απόψεις μας ως προς την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και συγχρόνως την ανάπτυξη του προνοιακού έργου της Εκκλησίας, με ένα κυρίως σκοπό: Πώς θα εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος για τον οποίο ενδιαφέρεται και η Πολιτεία και η Εκκλησία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: