18 Ιανουαρίου, 2010

«Δεν είμαι ούτε Ν.Δ., ούτε ΠΑΣΟΚ»

clip_image002

ΔΙΠΛΟ, ΞΕΚΑΘΑΡΟ μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό της Ιεραρχίας στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω της «R». «Δεν είμαστε αντίθετοι στη φορολόγηση. Αυτό που ζητάμε όμως είναι να φορολογηθούμε δίκαια. Θα πρέπει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να αναλογιστούν και τα χρήματα που δίνει η Εκκλησία στο σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην «R».

Ο κ. Ιερώνυμος αντιλαμβάνεται τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, αρκεί -όπως λένε οι συνεργάτες του- την κρίση να μην πληρώσει η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και προσπαθεί να ισορροπήσει. Από τη μία είναι η κυβέρνηση που πιέζει -για επικοινωνιακούς λόγους, πιστεύουν στην Αρχιεπισκοπή- την Εκκλησία και από την άλλη βρίσκονται ορισμένοι μητροπολίτες οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία αφήνουν αιχμές εναντίον του κ. Ιερώνυμου για τις πολύ καλές σχέσεις που φέρεται να έχει με τον πρωθυπουργό.

Ναι στη φορολόγηση, αλλά με δίκαιο τρόπο, διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω της «R»

Ρεπορτάζ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

έλεγχο: «Πρώτα πρέπει να δούμε τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, στοιχεία: Ο κ. Ιερώνυμος Ζήτησε από όλους τους προϊστάμενους των ιερών Ναών που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή να στείλουν αναλυτικά τα περιουσιακά του: στοιχεία, τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα έσοδα από ενοίκια κ.ο.κ. 1 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχει στην ιδιοκτησία της η Εκκλησία της Ελλάδος.

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ Ν.Δ., ούτε ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος μου στόχος είναι να προσφέρω και να αφήσω έργο στην Εκκλησία. Δεν με απασχολούν τα όσα λένε», απαντά με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος. «Το άγχος μου και η αγωνία μου είναι να προλάβω και να κάνω όλα αυτά που οραματίζομαι για την Εκκλησία. Να αφήσω έργο και να κάνω ευτυχισμένους όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Ελπίζω να μου δώσει αυτή τη χαρά και τη δύναμη ο Θεός», λέει ο κ. Ιερώνυμος. Οι επικρίσεις που δέχεται συχνά πυκνά ο Αρχιεπίσκοπος από ιεράρχες οφείλονται κυρίως -όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου - στο γεγονός πως ορισμένοι μητροπολίτες αρνούνται να φορολογηθούν. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη συνοχή της Ιεραρχίας, που σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή θα έπρεπε να ήταν ενωμένη. Ωστόσο, η πλειονότητα των μητροπολιτών τάσσεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου.

Τα του οίκου μας

Η Εκκλησία τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην κυβέρνηση, ετοιμάζει τη στρατηγική της και θα περιμένει την πρόσκληση από το Μαξίμου. Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου απέκλειαν το ενδεχόμενο να ζητήσει από μόνη της η Εκκλησία συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ετοιμάζεται να ρίξει όλα τα θέματα στο τραπέζι. Εκκλησιαστική περιουσία, φορολόγηση, εκπαίδευση, σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας και νέες τεχνολογίες είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα θίξει η Εκκλησία. «Πρώτα πρέπει να δούμε τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβέρνηση», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των επιτροπών που σύστησε η Εκκλησία να εξετάσουν τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές και να είναι έτοιμοι το αργότερο μέχρι το Πάσχα. Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από όλους τους προϊστάμενους των Ιερών Ναών που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή να στείλουν αναλυτικά τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα έσοδα από ενοίκια κ.ο.κ. Επίσης και για τον ίδιο λόγο, άρχισαν από την Παρασκευή συσκέψεις με τους υπεύθυνους των μοναστηριών. Πρώτη ήταν η Μονή Πεντέλης και ακολουθεί αυτή την εβδομάδα η Μονή Πετράκη.

Η μοναστηριακή περιουσία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για την διοίκηση της Εκκλησίας. Εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί, καθώς υπάρχουν σε αρκετές περιπτώσεις τα λεγόμενα χρυσόβουλα, που οι περισσότεροι τα γνωρίσαμε στην υπόθεση Βατοπεδίου. Επίσης οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η μοναστηριακή περιουσία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της εκκλησιαστικής όσον αφορά πάντα τα ακίνητα.

Η Εκκλησία διεκδικεί 24 εκατ. από μερίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να πάρει η Εκκλησία το 2% του ΕΣΠΑ (περίπου 520 εκατ. ευρώ) προκειμένου να το αξιοποιήσει σε έργα που έχουν να κάνουν με την πρόνοια. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το ΕΣΠΑ έχει πάει για αναθεώρηση στις Βρυξέλλες. Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού, η Εκκλησία πλέον θα διεκδικεί έργα τα οποία την ενδιαφέρουν, καταθέτοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα δικαιολογητικά και τα απαραίτητα έγγραφα, όπως κάνουν και όλοι οι άλλοι οργανισμοί.

«Δεν ενδιαφέρουν την Εκκλησία πλέον τα αναπτυξιακά έργα. Αυτά ανήκαν σε άλλη εποχή. Εμάς -και κυρίως τον Αρχιεπίσκοπο- μας ενδιαφέρουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο», τονίζουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου. Την ίδια στιγμή και ενώ η κυβέρνηση πιέζει φορολογικά την Εκκλησία, η Οικονομική Υπηρεσία ψάχνει να βρει έσοδα. Ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντ. Ζαμπέλης ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία είναι μέτοχος η Εκκλησία της Ελλάδος, 23,8 εκατ. ευρώ, που είναι η αξία των μερισμάτων των περίπου 11 εκατ. μετοχών που έχει.

Η αλλαγή της απόφασης

Το 2008, ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, με την ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, είχε αποφασίσει τα μερίσματα να μειωθούν στο 35% των κερδών. Ο νέος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, άλλαξε όμως την απόφαση του προκατόχου του και έκοψε τα κέρδη από τα μερίσματα μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Ο χρόνος σε λιγότερο από δύο μήνες εκπνέει και η Εκκλησία είναι έτοιμη -αν δεν της δοθούν τα χρήματα- να τα διεκδικήσει, ακόμη και με δικαστικό τρόπο.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος ζητά να μετέχει ο διευθυντής της ΕΚΥΟ στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Τα αιτήματα αυτά θα θέσει και επίσημα η Εκκλησία της Ελλάδος στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας τον Απρίλιο. Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, που γνωρίζουν πολύ καλά τα οικονομικά, υποστηρίζουν πως μέσα σε δύο χρόνια τα κέρδη της Εθνικής ανέρχονται περίπου στα 2,6 δισ. Στα ταμεία της Εκκλησίας μπαίνουν από ενοίκια περίπου 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: Real News 17/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: