21 Νοεμβρίου, 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ –ΕΠΙΚΑΙΡΑ- ΤΕΥΧΟΣ 5ο 20/11/2009

ΕΙΚΟΝΕΣ 1

20-20-thumb-small 

Ιερώνυμος:

«Ας σοβαρευτούμε»

«Είναι λυπηρά φαινόμενα αυτά. Σε μια περίοδο που ο κόσμος πεινά­ει, υποφέρει και ταλαιπωρείται, να ασχολούμεθα με τέτοια θέματα, να ανακινούμε θέματα για να δη­μιουργούμε θορύβους. Όλα αυτά, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν θο­ρύβους, επεισόδια και εντάσεις και λαϊκισμούς.

Θα πρέπει στην Ελλάδα, επιτέλους, να πάρουμε μια απόφαση και να σοβαρευτούμε. Δεν έχει δικαι­ώματα μόνο η μειονότητα, αλλά και η πλειονότητα», δήλωσε στα «Επίκαι­ρα» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.Ο μακαριότατος πριν από μερικές ημέρες, μιλώντας στην Αλίαρτο και ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία, απάντησε ως εξής:

Θα μπείτε στη διαδικασία ζήτησης, αν κληθείτε από το υπουργείο Παιδείας;

Θα είμαστε πιο σοβαροί από το να κάνουμε τέτοια πράγματα.

Θα τεθεί το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο;

Αν χρειαστεί, θα τεθεί, διότι εκεί είναι το κέντρο της διοικήσεώς μας. Αλλά έχουμε τόσο σοβαρά και μεγάλα θέματα που πρέπει να ασχοληθούμε, που θα ήταν αστείο πράγμα να ασχολούνται το κράτος και η Εκκλησία με τέτοιες φαιδρότητες.

Η αφαίρεση του σταυρού από τις σχολικές αίθουσες

Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο σταυρός πρέπει να αφαιρεθεί από τις σχολικές αίθουσες γιατί είναι αντίθετος με το δικαίωμα των γονιών να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε με την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή διαφωνείτε;

 

ΕΙΚΟΝΕΣ 2

ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΑΤΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ! (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009)

image

Με έγγραφα του που διαβιβάζει στο Υπουργείο Παιδείας (12/11/2009) ο Συνήγορος του Πολίτη θέτει πολλά ζητήματα γύρω από το θέμα «Σχολικοί κανονισμοί και δημοκρατική διοίκηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα περίεργα υποστηρίζει για την αύξηση των δικαιωμάτων των μαθητών που αποδεικνύουν την πλήρη άγνοια του για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ή την ηθελημένη καλλιέργεια ενός πνεύματος πλήρους ασυδοσίας των μαθητών με το πρόσχημα δήθεν του σεβασμού της προσωπικότητάς τους.

Ένα από τα έγγραφα που διαβιβάζει ο Συνήγορος προς το Υπ Παιδείας είναι σύνοψη συζήτησης μαθητών με θέμα «Ο ρόλος των μαθητών στην σύνταξη και εφαρμογή Σχολικών Κανονισμών». Στο έκτο σημείο του εγγράφου αυτού αναφέρει: 6. Πρωινή προσευχή – εκκλησιασμός. Τα θέματα της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού πρέπει να συζητούνται με σεβασμό στις θρησκευτικές ανάγκες αλλά και πεποιθήσεις των μαθητών…

Επίσης, δεδομένου του δικαιώματος κάθε ανηλίκου να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις και να επιλέγει σε ποιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει πρέπει να αποφασίζεται με προσοχή και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του σχολείου και τη διαπολιτισμική σύνθεση του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού η υποχρεωτικότητα ή μη της πρωινής προσευχής και του εκκλησιασμού.