29 Δεκεμβρίου, 2009

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη πριν από λίγο μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

A.A._thumb[11]

Μνημόνιο με στόχο την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου Αθηναίων, υπέγραψαν σήμερα 29/12/2009 ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.Κ. Ιερώνυμος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην οδό Αθηνάς 63.

"Εντός του 2010 θα είναι έτοιμο το πρώτο ξενοδοχείο των φτωχών στο κέντρο της Αθήνας, δυναμικότητας 70 κλινών", τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος κύριος Κακλαμάνης. "

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Κύριε Δήμαρχε θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά και ευλογημένα σε εσάς, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε όλους τους συνεργάτες, στις εθελόντριες και τους εθελοντές, αλλά και σε όλους τους ανθρώπους, που συνεχίζουν να είναι μέλη ανθρώπινα, δηλαδή μέλη δικά μας. Ο ένας είναι κομμάτι του άλλου ανθρώπου, και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, διότι σε αυτές τις προσπάθειες πρέπει να βλέπουμε τον άλλον άνθρωπο σαν δικό μας μέλος, και όχι σαν αντίπαλο. Εάν δεν το ξεκαθαρίσουμε η προσπάθειά μας δεν έχει ζωή, δεν έχει νόημα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία μας είναι να μην μένουμε στην πολυτέλεια της αυτάρκειας. Ο καθένας για τον εαυτό του, για το περιβάλλον του, για το συμφέρον, για το βόλεμά του…Η εποχή μας επιβάλει να συνεργαστούμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί το αντικείμενο αυτής της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος. Σε αυτή την εποχή λοιπόν πρέπει να έχουμε μία ευρύτητα, να κάνουμε αγάπη, όπως λέει το πατερικό κείμενο, να συνεργαστούμε. Να δούμε τα κοινά σημεία που συμπίπτουμε, και να αφήσουμε έξω αυτά που μας χωρίζουν.

Ο χρόνος που πέρασε και η συνεργασία μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε πια σε αυτόν τον τόπο, εκκλησιαστική κοινότητα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νομαρχιακή αρχή, με την πολιτεία την ίδια. Γιατί ο πόνος δεν έχει χρώμα. Η στενοχώρια δεν είναι μονομερής. Οι ανάγκες είναι πολλές. 

Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα το ανακουφίσουμε. Και με την πείρα ενός χρόνου συνεργασίας, θα μπορούσαμε να πούμε, ένα πιάτο φαγητό για όλους. Κανένας πεινασμένος στην Αθήνα. Όσο αυτό μας στοιχίζει. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι ανοιχτή διάπλατα και θέλει να διευρυνθεί η συνεργασία μας και σε ότι άλλο παρουσιάζεται μέσα στην πορεία της ζωής». 

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση και ο καθορισμός ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου αθηναίων, για την ανάπτυξη κοινής δράσης και την εφαρμογή κοινών προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής Πρόνοιας.

image

Δεν υπάρχουν σχόλια: