Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τους 12 Ιεράρχες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου καθώς και από τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Συνοδικού Μεγάρου. Ο Πατριάρχης της δευτερόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας τιμήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανώτατη τιμητική διάκριση της, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή Σας υποδεχόμαστε σήμερα Μακαριώτατε άγιε αδελφέ μαζί με τα τίμια μέλη της Συνοδείας σας, στα Συνοδικά Γραφεία της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην αίθουσα συγκλήσεως της Ιεραρχίας Αυτής, θέλοντας να εκφράσουμε και Συνοδικώς τα εγκάρδια αισθήματα μας για την ειρηνική σας αυτή επίσκεψη. Ως γνωστόν στην Ορθόδοξη Παράδοση και στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, η φωνή και η βούληση των πιστών εκφράζονται διά των Επισκόπων, μέσα στο πνεύμα πάντα της συνοδικότητος και της συνεργασίας μετά του πρώτου εκάστης τοπικής Εκκλησίας.
Υπό το πνεύμα αυτό Μακαριώτατε, σήμερα σας εκφράζουμε με τον πλέον επίσημο τρόπο τα ειλικρινή μας αισθήματα σεβασμού και αναγνωρίσεως προς την δευτερόθρονη Εκκλησία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, προς τον Πατριάρχην της Αλεξανδρινής Καθέδρας, προς τον Πατριάρχην της εμπράκτου Ιεραποστολής στην κατά πάντα δυναμική αφρικανική ήπειρο» είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του στην αίθουσα του Συνοδικού. «Η πορεία και το παράδειγμα σας Μακαριώτατε άγιε αδελφέ, αλλά και απάντων των Σεβασμιώτάτων αδελφών και λοιπών κληρικών της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αποτελεί για εμάς πηγή εμπνεύσεως στην δική σας διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου.
Τα Κυριακά λόγια πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη καλούν κάθε Χριστιανό στην υλοποίηση του ιεραποστολικού του οράματος, ενός οράματος που επί αιώνες χαρακτηρίζει την «μαύρη» ήπειρο και των ανθρώπων που έδωσαν και δίνουν την ζωή τους σ’αυτήν. Στην σημερινή μας εποχή, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, η ανάγκη για ιεραποστολικό φρόνημα ξεπροβάλει ξεκάθαρα, επιτάσσοντας κάθε θεμιτό μέσο στην εξυπηρέτηση αυτού του θείου σκοπού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε λοιπόν από την ζώσα εμπειρία της αδελφής Αποστολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, η οποία και εκφράζεται στο πρόσωπο Σας Μακαριώτατε, και η συνεργασία μας μπορεί να κατέχει όλη την δυναμική που χρειάζεται για να συνεχισθεί το ιεραποστολικό αυτό όραμα. Ο Ιεραποστολικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Αποστολική Διακονία, από μέρους μας έχει και την εμπειρία και την θέληση να βοηθήσει το πλούσιο έργο σας.
Το κάνει άλλωστε επί τόσα έτη, έχοντας προσφέρει με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο θλικό κατά περίπτωση, και σύμφωνα πάντα με την καθοδήγηση των συνεργατών σας Μακαριώτατε» είπε και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε: «Επιτρέψτε μου τέλος Μακαριώτατε να σας απονείμω την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον χρυσούν σταυρό του Αποστόλου Παύλου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και αναγνώρισης προς το πρόσωπο σας». Στη συνέχεια ο Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Μισιακούλης ανέγνωσε τη Συνοδική απόφαση απονομής του χρυσού παρασήμου του Αποστόλου Παύλου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ευχαριστώντας για την ιδιαίτερη τιμή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στον καθημερινό ιεραποστολικό αγώνα που δίνουν εκατοντάδες κληρικοί, μοναχοί και μοναχές και απλοί λαϊκοί για την ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη στην Μαύρη ήπειρο.
«Μια μεγάλη μερίδα, των σύγχρονων αυτών Ιεραποστόλων, είναι γόνοι και τέκνα εκλεκτά της Εκκλησίας της Ελλάδος και διά τούτο παρακαλώ να δεχθείτε τις εγκάρδες ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας διά μιαν ακόμη φοράν. Δεν θα ήθελα να μην μνημονεύσω και τον σημαντικότατον και ζωτικότατον ρόλον, αλλά και την παντί τρόπω, μέριμναν του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής τα οποία λειτουργούν υπό την υμετέραν πεπνυμένην οιακοστροφίαν Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπο, και της περί Υμάς Ιεράς Συνόδου».
Στη συνέχεια ο Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στη σημασία και κυρίως στο πραγματικό περιεχόμενο και λειτουργία του θεσμού του Συνοδικού συστήματος – που διαφέρει, όπως είπε, από τον τρόπο που τον ερμηνεύουν τα ΜΜΕ- και ο οποίος «δεδομένος από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εννοείται ως τόπος συνεννοήσεως, συμφωνίας, αλληλοπεριχωρίσεως, και θυσίας υπέρ του σώματος της Εκκλησίας. Εννοείτε μόνον ως τόπος Αγιοπνευματικών ακροάσεων». «Σήμερον μετά πολλού κόπου, πόνου, βασάνων και παγίδων, η Ορθόδοξος πίστις μεταλαμπαδεύεται στην Αφρικανική ήπειρο όπου, απ’ άκρη σ’άκρη με την ευλογία των αοιδίμων Προκατόχων ημών Πατριαρχών και την αμέριστον συμπαράστασιν των αειμνήστων Προκατόχων υμών Αρχιεπισκόπων και Αρχιερέων, αλλά και υμών αυτών, έχουν ανοιχθεί θεμέλια Εκκλησιών, στήθηκαν θυσιαστήρια στα πλέον απροσπέλαστα Τροπικά Δάση, στην ξηρότητα της Αφρικανικής σαβάνας και στο τραχύ της ερήμου, όπου δοξάζεται, υμνείται και ευλογείται το όνομα του Τριαδικού Θεού».
Ακολούθως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δέχθηκαν τους Ιεράρχες μέλη της ΔΙΣ και τα στελέχη της Ιεράς Συνόδου στο γραφείο του Προέδρου αυτής. Εντύπωση προκάλεσαν δύο σημαντικά δώρα που έφερε μαζί του από την Μαύρη ήπειρο ο Πατριάρχης Θεόδωρος. Το πρώτο, ένα αργυρόδετο Ευαγγέλιο στην γλώσσα του λαού της Μαδαγασκάρης - το πρώτο σε αυτή την γλώσσα- το προσέφερε στης Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δεύτερο, ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, το αυθεντικό πατριαρχικό σιγίλλιο του Γρηγορίου του Ε' με το οποίο ευλογούσε την Μονή Ασωμάτων Πετράκη να ιδρύσει σχολεία, το προσέφερε στον ηγούμενο της, Αρχιμ. Ιάκωβο Μπιζαούρτη. Το έγγραφο αυτό φυλασσόταν στην βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου.
Υποδοχή στη Μονή Πετράκη
Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του έφτασαν στην Μονή Πετράκη στις 9:30 πμ. υπό τους χαρμόσυνους ήχους των κωδωνοκρουσιών που τους καλωσόριζαν. Τον Προκαθήμενο του Αλεξανδρινού Θρόνου υποδέχθηκαν, επισήμως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο ηγούμενος της Μονής Πετράκη, π.Ιάκωβος Μπιζαούρτης. «Έμπλεος αισθημάτων χαράς και εν Χριστώ αγαλιάσεως σας υποδεχόμαστε σήμερα Μακαριώτατε άγιε αδελφέ μαζί με τα μέλη της τιμίας συνοδείας σας, στην αποστολική πόλη των Αθηνών, στην Παύλεια πρωτεύουσα της Ελλάδος , τόσον η ελαχιστότης μου, όσον και οι σεβασμιώτατοι άγιοι Συνοδικοί» ήταν τα πρώτα λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου υποδεχόμενος τον Πατριάρχη Θεόδωρο στο Καθολικό της Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
«Εκπροσωπείτε για εμάς όχι μόνον τον δεύτερο θρόνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά πολύ περισσότερο, τον θεματοφύλακα της ελληνικής διασποράς στην αφρικανική ήπειρο, και συγκεκριμένα τον αλεξανδρινό φάρο, ο οποίος στο πρόσωπο σας συνεχίζει να τηλαυγίζει την παράδοση και την ιστορία της πόλεως τόσων επιφανών ελλήνων δωρητών του γένους μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Σας υποδεχόμαστε, Μακαριώτατε, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πατρίδα μας, όπου οι οικονομικές δυσπραγίες και οι διεθνείς ανακατατάξεις έχουν κλονίσει τον καθημερινό βίο των πιστών μας με αποτέλεσμα να προστρέχουν έτι περαιτέρω στην Εκκλησία μας για στήριξη και παρηγορία στα μείζονα προβλήματά τους. Ελπίζουμε, η παρουσία σας να προσφέρει παραμυθία και οι μεσιτείες σας στον Θεό να απαλύνουν το άλγος από τις ψυχές των συνανθρώπων μας».
Συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος σημείωσε, στην αντιφώνηση του, ότι η επίσημη επίσκεψη του στην Εκκλησία της Ελλάδος «δεν είναι μια εθιμικής επικοινωνίαν αλλά αποτελεί ουσιαστικήν και φιλάδελφον διάθεσιν εκφράσεως της μεταξύ υμών και ημών, ειλικρινούς κοινωνίας, αγάπης και συναντιλήψεως εν μέσω ενός κλίματος πνευματικής ευφροσύνης».
«Το Παλαίφατον, ιστορικόν και αποστολικόν Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής διανύει ήδη την τρίτην χιλιετίαν της πορείας του. Μίαν πορείαν η οποία άρχισε με τον πρώτον επίσκοπον του, τον Ευαγγελιστήν Μάρκον και συνεχίζεται μέχρι των ημερών μας αδιακόπως και με πίστιν προς την ανόθευτον παράδοσιν και την αναλλοίωτων κληρονομίαν των αγίων Πατέρων και των μεγάλων μορφών που εκόσμησαν τον Θρόνον τούτον. Το πέρασμα αυτό της ιστορικής πορείας του Θρόνου μαρτυρείται από τον πλούτον την πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομίας.
Η ιστορία του Αποστολικού Θρόνου κατέγραψε συνάμα και κατηύθυνε την πορείαν της Οικουμενικής Εκκλησίας από τας πρώτας ημέρας υπάρξεως της» σημείωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και συνέχισε: «Την ιστορικήν πορείαν του Θρόνου φέροντες και μαρτυρούντες σήμερον κατά την επίσκεψιν ημών, με χαράν ατενίζομεν τους εκλεκτούς Κληρικούς και πάντας τους συνεργάτας υμών, ευχόμενοι προς αυτούς εκ του κέντορυ της Πατριαρχικής ημών καρδίας, υγείαν και ευλογίαν Χριστού…
Ευχόμεθα Μακαριώτατε και τετιμημένε άγιε Αδελφέ να μακροημερεύετε και να ποιμαίνετε τον φιλόθεον λαόν της κατά πνεύμα αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος προς έπαινον και δόξαν Θεού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου