Στην Ομιλία του ο Μακαριώτατος, κατά την Θεία Λειτουργία ενώπιον χιλιάδων πιστών, του Πρωθυπουργού της χώρας, Βουλευτών, και επροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας μεταξύ άλλων είπε….. «Η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Και εμείς ομολογουμένως πολλές φορές παθαίνουμε σύγχυση. Στην εποχή της συγχύσεως η εικονική πραγματικότητα έχει ταλαιπωρήσει την κοινωνία, ταλαιπωρεί όμως και κάθε έναν από εμάς.
Η εικονική πραγματικότητα παρουσιάζει τα πράγματα όπως αυτή θέλει. Όπως θέλει να τα δώσει και περιφρονεί την πραγματικότητα. Και όταν ζούμε την πραγματικότητα απογοητευόμαστε από τον κόσμο τον υποκριτικό και τον ψεύτικο που έχουμε φτιάξει. Όλοι μας έχουμε εμπειρίες, όπου ο καθένας διακονεί και εργάζεται, εμπειρίες που μας απογοητεύουν, εμπειρίες αδιαφάνειας, εμπειρίες διαπλοκής, εμπειρίες που μας στεναχωρούν ή πολλές φορές και εμείς στεναχωρούμε γιατί συμμετέχουμε σ’ αυτές» .
«Καταβάλλονται βέβαια προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα. Πολύ συζήτηση για την κρίση και για τις κρίσεις. Δεν πρέπει να είμαστε εξωπραγματικοί. Κρίσεις υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η δυσκολία είναι να βρούμε τον τρόπο να ερμηνεύσουμε την κρίση και να την αντιμετωπίσουμε. Και η κρίση η συγκεκριμένη ή και οι κρίσεις που θα ακολουθήσουν , δεν είναι κρίση οικονομική αλλά είναι κρίση πνευματική.
Πνευματική κρίση που οδηγεί στις άλλες κρίσεις» είπε με νόημα ο Μακαριώτατος και συνέχισε: «Και βλέπουμε ότι από όλες τις πλευρές καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες. Το θέμα όμως είναι όχι να βρούμε το φάρμακο χωρίς τη διάγνωση. Πρέπει πρώτα να γίνει η διάγνωση και μετά να δοθεί το φάρμακο.
Σήμερα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο τα κριτήρια τα πολιτικά ή τα πολιτικοοικονομικά. Χρειάζονται και αυτά. Αλλά πρέπει να γίνει μια μετάθεση, μετατόπιση στην κατάσταση του ανθρώπου. Αν ο άνθρωπος δεν τακτοποιηθεί εσωτερικά, αν δεν έχει ερείσματα που πατάνε πάνω σε αξίες, αν δεν έχει πνευματικούς στόχους δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν όσα μέτρα και να λάβουν πολιτικά και οικονομικά.
Και αυτό είναι η πραγματική αλλαγή. Αυτό έζησε ο Άγιος Ανδρέας όταν γνώρισε τον Ιησού. Αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει εσωτερικά μην περιμένετε καμία αλλαγή εξωτερική», κατέληξε ο Μακαριώτατος.
_______________________________
Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμην του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Φούρας παρέθεσε γεύμα στην Αχαϊα Κλάους, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και των μελών της Ιεράς Συνόδου.
Στο γεύμα επίσης παρευρέθησαν, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απ. Κατσιφάρας, ο Νομάρχης Αχαϊας κ. Δημ. Κατσικόπουλος, βουλευτές του Νομού, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς στρατιωτικές, αστυνομικές αρχές και άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Φούρας τόνισε: «Βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να υποδέχομαι και πάλι στην πόλη μας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο. Μακαριότατε, με αισθήματα σεβασμού απευθύνομαι σε εσάς και ζητώ τη συμβολή και την ευλογία σας για τη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που υφίσταται μεταξύ Δήμου Πατρέων και Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πρόκειται για την έκταση επί της οποίας στεγάζονταν για χρόνια το θέατρο «Επίκεντρο», έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και που τη χρειάζεται ο Δήμος για να λύσει το πρόβλημα της θεατρικής στέγης του. Ευελπιστώ Μακαριώτατε στη θετική σας προσέγγιση για την άρση αυτής της εκκρεμότητας. Στο πρόσωπό σας, Μακαριώτατε, βλέπουμε ένα σύμβολο πίστης, ήθους, πραότητας και ορθόδοξου φρονήματος.
Επιτρέψτε μου Μακαριώτατε να σας προσφέρω αυτήν την αρχιερατική ράβδο, σε ανάμνηση της επίσκεψής σας στην Πάτρα στη φετινή εορτή του Αγίου Ανδρέα.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του έκανε και πάλι λόγο για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι είναι πρωτίστως πνευματική και αξιακή η κρίση που διατρέχουμε. Για το επίκαιρο θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ο Μακαριώτατος ότι η περιουσία αυτή ανήκει στον λαό, και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία αυτού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γι’ αυτό το σκοπό ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος θα συσταθεί ειδική επιτροπή, ώστε από κοινού με το Κράτος να προγραμματίσουν στοχευμένες φιλανθρωπικές δράσεις. Επίσης φάνηκε αρνητικός στο τρία τοις χιλίοις της φορολόγησης από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας της Εκκλησίας, είναι δεσμευμένο και εκκρεμούν αποφάσεις από τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το καλό κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την εκκλησιαστική – γεγονός που καταδεικνύεται και από την ομιλία του Αχαιού Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Απόστολου Κατσιφάρα - για την εξεύρεση κοινών τρόπων δράσεως, υπέρ του κοινωνικού συνόλου, με συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως και όχι όπως, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, με λανθασμένες τακτικές του παρελθόντος, που αποσκοπούσαν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα φέροντας ως παράδειγμα την παραχωρηθείσα περιουσία στην περιοχή του Κολωνακίου, όπου δόθηκε για τους ανάπηρους πολέμου (μάλιστα υπάρχει οδός με το όνομα αυτό) και εν τέλει κανένας απ’ αυτούς δεν κατοίκησε εκεί, αλλά τα στρέμματα καρπώθηκαν από άσχετους ανθρώπους.
Απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πατρέων είπε: «Ότι η νέα αυτή επιτροπή ανάμεσα στ΄ άλλα σοβαρά ζητήματα θα ασχοληθεί και με το αίτημα του κ. Φούρα για την ανέγερση νέου Θεάτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου