02 Νοεμβρίου, 2009

Επίσημη Συνάντηση της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Γεώργιο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου (2/11/2009).

image

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει  στις 11 και μισή το πρωί  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Ιεράς Συνόδου στο νέο πρωθυπουργό. Η επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου στο Γιώργο Παπανδρέου αναμένεται να έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τις συζητήσεις των δυο ανδρών να απασχολήσουν και τα οικονομικά ζητήματα, κυρίως εξαιτίας της νέας φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης που εκτιμάται ότι θα πλήξει και τα «ιερά οικονομικά», αλλά και των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το τελευταίο τετ-α-τετ Ιερώνυμου με Παπανδρέου χρονολογείται από τις 10 Απριλίου, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμα πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τότε οι δυο άνδρες είχαν συζητήσει για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής μελετώντας και κοινούς τρόπους δράσης. Οι συζητήσεις αυτές τώρα έρχονται στο προσκήνιο καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον πρωθυπουργός.

Από τον περασμένο Απρίλιο όμως είχε διαφανεί σύγκλιση των απόψεων του Αρχιεπισκόπου με το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ιερώνυμο σε τομείς όπως η κοινωνική δράση για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Την ίδια στιγμή, υπό εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα με την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου για τη δημιουργία τεσσάρων κοινοφελών ιδρυμάτων για άπορους, αυτιστικά παιδιά και ηλικιωμένους, έργα που θα μπορούσε να συνδράμει ποικιλοτρόπως και η Πολιτεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος θα θέσει στον πρωθυπουργό το ζήτημα της στενότερης συνεργασίας με τους κρατικούς φορείς για το κοινωνικό έργο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και αφορά προγράμματα σίτισης αστέγων και οικονομικά αδυνάτων. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα παραχώρησης 100 στρεμμάτων στην Πεντέλη από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών προς τους Κούρδους μετανάστες των οποίων ο οικισμός κάηκε στις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο Ιερώνυμος και Παπανδρέου να συζητήσουν και ευρύτερα για τα οικονομικά της Εκκλησίας, μιας και αρκετοί ιεράρχες ανησυχούν για την ευρωστία των "ιερών οικονομικών" που είναι δεδομένο ότι θα πληγούν από την νέα οικονομική πολιτική και το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Φοροεπιδρομή

Το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης, αναμένεται να πλήξει εκτός της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ιδιωτών και επιχειρήσεων και τα εκκλησιαστικά οικονομικά. Βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάταση της οικονομίας είναι η καθιέρωση νέου φορολογικού συστήματος με το οποίο θα δρομολογηθεί η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του από νέα φορολογική κλίμακα για την ακίνητη περιουσία.Παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας έχουν επισημάνει ότι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από πιο προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρεθεί, ούτε η Εκκλησία.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν τα εύρωστα - είναι η αλήθεια – εκκλησιαστικά οικονομικά. Με το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης η Εκκλησία θα κληθεί να ενισχύσει περισσότερο τον κρατικό «κορβανά» με την αύξηση των φόρων επί της «Ιερής»  ακίνητης περιουσίας της και επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων ή καταθέσεων και του συνολικού τζίρου τόσο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, όσο και των υπόλοιπων εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ (μητροπόλεις, μοναστήρια, ενοριακοί ναοί).

Γεγονός είναι ότι η Εκκλησία είχε μπει στο στόχαστρο και της προηγούμενης κυβέρνησης λόγω της μη πληρωμής του ΕΤΑΚ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας τον περασμένο Ιούνιο περίπου 30 μητροπόλεις δεν είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, του ΕΤΑΚ, κάτι που για τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ισοδυναμούσε με άρνηση καταβολής του φόρου.

«Ιερή» ανησυχία για τη φοροεπιδρομή

Η πολιτική της Εκκλησίας έναντι του κυβερνητικού σχεδίου οφείλει, σύμφωνα με πολλούς Ιεράρχες, να είναι ενιαία. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του ενώπιον της Συνόδου της Ιεραρχίας πριν από δυο εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός όσον αφορά την περιουσία της Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, αλλά υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό τμήμα της «που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία». Χαρακτήρισε επωφελή και ενδεδειγμένη μια συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της περιουσίας.

Εκκλησιαστικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόθεση του Αρχιεπισκόπου είναι να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση προκειμένου η μεν Πολιτεία να αναγνωρίσει επισήμως το σύνολο της αμφισβητούμενης και μη ακίνητης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας επιτρέποντας στην ΕΚΥΟ, τις μητροπόλεις, τα μοναστήρια, τους ενοριακούς ναούς και τα υπόλοιπα 6700 ΝΠΔΔ του οργανισμού της Ελλαδικής Εκκλησίας να διαχειριστούν κατά το δοκούν αυτά τα ακίνητα για εμπορικές χρήσεις.

Τα «φιλέτα»

Σε «αντίδωρο» της μη αντίδρασης στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της η Εκκλησία αναμένεται να αντιπροτείνει στην Πολιτεία την απελευθέρωση αρκετών ακινήτων «φιλέτων» προς εμπορική αξιοποίηση. Πρώτες στη σχετική λίστα των αιτημάτων της κεντρικής Εκκλησιαστικής διοίκησης για απελευθέρωση είναι οι εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου στο Κολωνάκι όπου ο μακαριστός Χριστόδουλος ήθελε να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης, ο χώρος δίπλα στο παλιό γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που ανήκει στην ΕΚΥΟ.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση Ελαιώνα και Λεωφόρου η έκταση αυτή θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ενώ η Εκκλησία θέλει να δημιουργήσει μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ και πάνω απ' αυτό σειρά γραφείων. Τέλος, μια μεγάλη έκταση στη Θεσσαλονίκη απέναντι από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου επίσης η Εκκλησία θέλει και εκεί υπόγειο πάρκιγκ και συγκρότημα γραφείων.

Πηγή: www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: