11 Νοεμβρίου, 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ (ΕΠΣΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 11/11/2009

 

dspphoto

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας 10/11/2009 έκανε λόγο για «λυπηρά φαινόμενα σε μια εποχή που ο κόσμος υποφέρει και ταλαιπωρείται».

Μίλησε επίσης για «φαιδρότητες» και είπε ότι «δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι μειονότητες αλλά και οι πλειονότητες» και με αιχμηρό τρόπο σχολίασε «πρέπει να πάρουμε στην Ελλάδα μια απόφαση όλοι μας να σοβαρευτούμε, επιτέλους».

_____________________

 

imageΑπό την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος υποστηρίζει: «Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτή τη ρύθμιση, όση αγωνιστικότητα κι αν καταφέρουμε να επιδείξουμε.

Το δεδικασμένο ευρωπαϊκού δικαστηρίου ισχύει για όλες τις χώρες – μέλη. Αν υπάρξει αντίδραση από την Εκκλησία και τον λαό εγώ θα είμαι πρώτος, μαζί τους. Διότι αρνούμαι να μου αφαιρούν το δικαίωμα να πιστεύω και να υπερασπίζομαι αυτό που πιστεύω.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτει «είναι πολύ σημαντικά αλλά η έννοια δείχνει να εκτρέπεται, καθώς δεν γίνεται να σεβόμαστε μόνο τις μειοψηφίες και να αγνοούμε τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Γιατί λοιπόν δεν σκέπτονται όσους επιθυμούν τις εικόνες στα σχολεία ή το θρήσκευμα στις ταυτότητες; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η άποψη ενός Μητροπολίτη δεν αρκεί.

Είναι ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί ως Σώμα η Εκκλησία και φυσικά είναι θέμα και της Πολιτείας. Είναι φανερό ότι είμεθα σε κρίση. Οδηγούμεθα σε ένα βαθύ άθρησκο κράτος».

_______________________________

image

«Δίνουμε στα παιδιά μας, σύμφωνα με το νόμο, παιδεία ελληνοχριστιανική. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι σαφές και αναφέρει πως η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης είναι χρέος του κράτους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν», τονίζει μιλώντας στην «Α» ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

«Εμείς σεβόμαστε αυτούς που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή δόγμα. Κανείς δεν είπε να μη φοιτούν μουσουλμάνοι στα σχολεία ή να μην κρατά την ελληνική σημαία μαθητής που δεν έχει ελληνική καταγωγή αφού αυτός το επιθυμεί.

Οφείλει ωστόσο και η πολιτεία να σεβαστεί τους πιστούς», αναφέρει ο κ. Χρυσόστομος και προσθέτει πως «δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας ή της Ιταλίας. Θα δείτε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις και σε άλλες χώρες σταδιακά, όπως στην Ισπανία και σίγουρα στη Γερμανία. Το θέμα είναι σοβαρό και αρχικά θα συζητηθεί στη μικρή Σύνοδο. Θεωρώ βέβαιο ότι θα απασχολήσει και τη Σύνοδο της Ιεραρχίας» σημειώνει καταλήγοντας.

__________________

image

"Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες δικαστές θα πράξουν το καθήκον τους", δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολιάζοντας το αίτημα μελών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στο Εφετείο Αθηνών για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες, σε εφαρμογή της πρόσφατης σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την Ιταλία. Για το ίδιο θέμα ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι αν απαιτηθεί θα αντιδράσει η Ιερά Σύνοδος.

_____________________

image

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, υποστήριξε από άμβωνος ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση των ιερών εικόνων από τις σχολικές αίθουσες θα συντελέσει ουσιαστικά στην καταστροφή της νεολαίας, η οποία δεν θα έχει σύμβολα για να την εμπνέουν και να την προστατεύουν.

_____________________

image

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος , υποστήριξε χθες 16/11/2009 πως «Στη δημοκρατία κυριαρχεί η βούληση της πλειοψηφίας και η πλειοψηφία των ευρωπαίων και ελλήνων πολιτών είναι χριστιανοί και σίγουρα δεν συμφωνούν με τη δικαστική αυτή απόφαση και τα επιχειρήματα που τη στηρίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: