Εξήγγειλε τη δημιουργία εκπαιδευτικού φορέα για την εξειδίκευση ιερέων
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πολλές ενορίες της Αθήνας. Μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην εκπομπή του καθηγητή πανεπιστημίου π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για ''αποίμαντους ποιμένες'', στέλνοντας παράλληλα το σαφές μήνυμα προς τον αθηναϊκό κλήρο ότι ''δε χρειάζομαι υπαλλήλους, αλλά βοηθούς και συνεργάτες''. Η χθεσινή βαρυσήμαντη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου έρχεται να προστεθεί στην εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας, όταν ζήτησε τις παραιτήσεις πενήντα και πλέον προϊσταμένων ενοριών της Αθήνας. Οι υπό παραίτηση κληρικοί, υπενθυμίζεται, επέλεξαν να αγνοήσουν και να μην απαντήσουν σε επιστολή που τους είχε απευθύνει τον ...Ιούνιο ο Αρχιεπίσκοπος, με την οποία τους ζητούσε να του γνωστοποιήσουν το όραμά και τις ανάγκες τους για τις ενορίες τους καθώς και κάποια οικονομικά στοιχεία.
''Η τοποθέτηση του ιερέως στη θέση της κοινωνίας, δε γίνεται στο γραφείο του Μητροπολίτου. Δεν είναι πράξη διορισμού ενός διοικητικού υπαλλήλου. Το κέντρο όλης αυτής της διεργασίας, αυτού του Μυστηρίου γίνεται στην Εκκλησία, κοντά στην Αγία Τράπεζα. Η σχέση του Επισκόπου και του Ιερέα είναι μια σχέση που ξεκινά από το θυσιαστήριο και ολοκληρώνεται στο θυσιαστήριο. Εκείνο που συνδέει τον επίσκοπο με τον κληρικό είναι η πατρότητα εν ονόματι του Χριστού.
Κάθε φορά που η σχέσις αυτή εκτρέπεται ή είναι ελλειμματική τότε έρχεται η κρίσις η εσωτερική, και αυτή η κρίση διαφαίνεται και πρακτικά στη ζωή της ενορίας'', είπε αρχικά ο κ. Ιερώνυμος για να γίνει στη συνέχεια πιο καυστικός: ''Θα ήθελα να πως στους ανθρώπους “έλα να δεις από κοντά το έργο μας”. Από ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής σε ναούς της Αρχιεπισκοπής δεν έχω το θάρρος να το κάνω αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές ενορίες, πάρα πολλοί κληρικοί που αγωνίζονται και παλεύουν. Έχουμε όμως και άλλες ενορίες οι οποίες αργούν. Δυστυχώς και στο χώρο της ιεροσύνης έχει διεισδύσει ο επαγγελματισμός. Δεν μπορεί κανείς να είναι επαγγελματίας κληρικός χωρίς θυσιαστική διάθεση και να έχει απαίτηση για σεβασμό και αναγνώριση, και να περιμένει αφοσίωση'', είπε στη συνέχεια ανεβάζοντας τους τόνους.
''Όλος αυτός ο χρόνος που πέρασε με βρήκε πολλές ώρες να ψηλαφώ και να καταγράφω καταστάσεις και επομένως να κάνω σχέδια, να ψάχνω τρόπους για μια διακονία εκκλησιαστική, να σταθώ πλάι στους ανθρώπους. Το θύμισα και στη Σύναξη των προϊσταμένων των ναών. Απηύθυνα προσωπική επιστολή προς κάθε προϊστάμενο γιατί είναι πολύ δύσκολο να συζητήσω με όλους κατ' ιδίαν. Τους είπα γράψτε μου “ποιό είναι το όραμά σας, ποιες είναι οι δυσκολίες σας, που μπορώ να βοηθήσω και που μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εμένα”. Δε χρειάζομαι υπαλλήλους'', υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος και διευκρίνισε πως ''είναι συνεργάτες μου. Τα αυτιά του επισκόπου, τα μάτια του και τα χέρια του. Τους θέλω βοηθούς σε ένα έργο που πρέπει να επιτελέσουμε''.
“Έχουμε ποιμένες αποίμαντους”!
Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι ''η Αγία Τράπεζα πρέπει να εκχυθεί, να βγει από την εκκλησία. Να δει και τους ανθρώπους που δεν έρχονται στους ναούς και να τους αγκαλιάσει. Πρέπει οι ενορίες να δουν με την Αρχιεπισκοπή τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων'' και για να γίνει αυτό, σημείωσε, ''πρέπει να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη της Αρχιεπισκοπής προς τις ενορίες και τους εφημέριους και το ανάστροφο''. Ο κ. Ιερώνυμος απαρίθμησε στη συνέχεια τους τομείς και τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες επιθυμεί να εστιαστεί το έργο της Εκκλησίας όπως ''τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, τα άτομα με νοητική στέρηση και αυτισμό, τους άπορους, τους φυλακισμένους. Δεν είναι αυτονόητο'', είπε, ''ότι ο καθένας που χειροτονείται είναι έτοιμος για όλες τις εργασίες αυτές. Για να γίνει κάποιος κληρικός, δεν αρκεί να νομίζει ότι απλά τον κάλεσε ο Θεός να περάσει στην ιεροσύνη'', ανέφερε και προσέθεσε πως ''οι μόνοι που δεν διαπαιδαγωγούνται συνεχώς είναι οι κληρικοί. Έχουμε ποιμένες αποίμαντους''!
Η λύση για τη διαπιστωθείσα έλλειψη παιδείας και εξειδίκευσης σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο μπορεί να δοθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα από την πλευρά της Εκκλησίας. ''Πρέπει επομένως να υπάρχει ένας φορέας που θα λειτουργεί σα φίλτρο. Σα σχολή. Όχι για τις γνώσεις. Δε φτάνει η γνώση για να γίνει κάποιος κληρικός. Στο χώρο μας δεν παρατηρείται εξειδίκευση. Για παράδειγμα, έχουμε την ανάγκη να είμαστε κοντά στους φυλακισμένους. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο κληρικός για να συμπαρασταθεί σε αυτούς'', εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.
Καταλήγοντας πάντως ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιερείς, υποστηρίζοντας πως η Εκκλησία πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους: ''Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρέπει να προσεγγίσουμε και τα προβλήματα των ποιμένων των κληρικών. Είναι οικογενειάρχες, έχουν σύζυγο, παιδιά, έχουν δικαιώματα που καταστρατηγούνται. Να δούμε τι αισθάνονται σε σχέση με τον επίσκοπο τους. Γιατί έχουν και αυτοί παράπονα.
Και οι αποφάσεις της Ιεραρχίας και της ΔΙΣ δεν πρέπει να είναι μονόπλευρες. Πρέπει να βλέπουμε και τα προβλήματα των ιερέων. Να μην είμαστε μακρυά και να τα φορτώνουμε όλα στον εφημέριο. Έχουμε μπει σε μια πορεία'', τόνισε συνοψίζοντας. ''Έχουμε το “είναι” και το “φαίνεσθαι”. Είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε. Το “είναι”, η ουσία δηλαδή, είναι το προτιμότερο. Η Εκκλησία δεν πρέπει να είναι δημοσιογραφική. Πρέπει να εργάζεται χωρίς να την ενδιαφέρει η εικόνα ή η διαφήμιση''.
Πηγή: www.amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου