Όσοι επισκέφθηκαν το πρωί της Κυριακής το ναό των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα σίγουρα θα θυμούνται για καιρό την εικόνα που θα είναι χαρακτηριστική κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα. Στην αριστερή πλευρά του κεντρικού κλίτους της εκκλησίας στέκεται ένας άνδρας που με μαεστρικές κινήσεις των χεριών αποδίδει στη νοηματική γλώσσα το Θείο Λόγο. Η Λειτουργία σε τακτική βάση για άτομα που πάσχουν από κώφωση ή βαριές ακουστικές δυσκολίες είναι πλέον γεγονός και στην Αθήνα.
Αφιερωμένη σε εκείνους τους πιστούς που ζουν στον «κόσμο της σιωπής» λόγω προβλημάτων ακοής ήταν η Κυριακάτικη Λειτουργία αυτής της εβδομάδας. Μεταξύ των πιστών που βρέθηκαν στον ναό των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα παρίσταντο και αρκετές δεκάδες με προβλήματα ακοής, υποβοηθούμενοι στην κατανόηση του Θείου Λόγου από ένα ειδικευμένο μεταφραστή που «μετέφραζε» ύμνους και ευχές, «Απόστολο» και Ευαγγέλιο στη «γλώσσα του σώματος» των κινήσεων της νοηματικής.
Αντίστοιχη εικόνα δεν είναι γνώριμη σε ενοριακούς ναούς παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τα βιώματα όμως που φέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον πνευματικό του, μακαριστό μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικοδήμο που πρωτοστάτησε στην απόδοση του Θείου Λόγου στη νοηματική γλώσσα, φαίνεται ότι ήταν καταλυτικά για να δρομολογηθεί η ταυτόχρονη απόδοση της Θείας Λειτουργίας και στη νοηματική γλώσσα.
Αρκετές δεκάδες ατόμων με προβλήματα ακοής βρέθηκαν μαζί με το υπόλοιπο ποίμνιο στο ναό των Αγίων Πάντων. Στην αριστερή πλευρά του κλίτους είχε τοποθετηθεί ένα υψηλό αναλόγιο από όπου ο ειδικός μεταφραστής Στράτος Πατρινός με τη βοήθεια και εγχειριδίων της νοηματικής γλώσσας απέδιδε για τα άτομα με ακουστικές δυσκολίες το Θείο Λόγο.
Στην ιδιαιτερότητα της ημέρας στάθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Έχει ένα διαφορετικό γνώρισμα καθώς συμμετέχει μια ομάδα που στερήθηκε τη χαρά των ακουσμάτων. Με τη νοηματική γλώσσα, γίνεται αυτό το άνοιγμα στους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο της σιωπής» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας στους παριστάμενους και τα δικά του βιώματα για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να βγάλουν τους πιστούς με ακουστικά προβλήματα από τον κόσμο της σιωπής. «Είχα την ευεργεσία από τον Θεό να θητεύσω δίπλα σε έναν από αυτούς. Τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή για αυτούς τους ανθρώπους, που τους αγάπησε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο» σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα της ισότητας όλων υπογραμμίζοντας ότι «Οι πιστοί δεν πρέπει να διαχωρίζονται», αλλά αντιθέτως πως «Η Εκκλησία πρέπει να ανοίγεται προς τα μέλη της και τα μέλη της να νιώθουν την πληρότητά της. Είμαστε όλοι αδέλφια και πρέπει ο ένας να βοηθά τον άλλον. Αν αγαπούμε τον άνθρωπο έχουμε μάθει το νόημα της ζωής».
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ιερέα Ανάργυρο Σιγάλα που μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα προκειμένου να συνδράμει και ο ίδιος στην κατανόηση του Θείου Λόγου από τους πιστούς με ακουστικά προβλήματα.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και του κ. Ιερωνύμου να καθιερώσουν ταυτόχρονη απόδοση της Λειτουργίας στη νοηματική κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Γαργάλης, αλλά και η υποψήφια βουλευτής με το ΛΑΟΣ στη Β’ Πειραιά Δήμητρα Αράπογλου, η πρώτη εκλεγμένη αντιπρόσωπος με προβλήματα ακοής.
«Οι πιστοί δεν έχουν συνηθίσει τη διαδικασία (σ.σ. να διερμηνεύεται στη νοηματική η λειτουργία), ωστόσο αν αρχίσει να γίνεται τακτικά δε θα νιώθουν περίεργα. Πιστεύω ότι η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Θα έχουμε, και ήδη έχουμε, καλή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και σε άλλα θέματα» σημείωσε ο κ. Γαργάλης.
Η κ. Δήμητρα Αράπογλου από τη δική της πλευρά στάθηκε ιδιαίτερα στα μείζονα ζητήματα ενσωμάτωσης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ακοής. «Αυτή η ομάδα ανθρώπων βρίσκεται ακόμα στο περιθώριο. Μισθοί, συντάξεις, αναζήτηση εργασίας αποτελούν μόνιμα προβλήματα. Χρειάζονται υποδομές, γιατί είναι δύσκολη η ζωή για τον άνθρωπο που δεν έχει την αίσθηση της ακοής. Είναι έξω από τον πυρήνα της κοινωνίας. Δυο χρόνια στη Βουλή, μπορώ να πω ότι έχω καταφέρει πράγματα. Το σημερινό γεγονός είναι καρπός προσπαθειών πολλών ανθρώπων. Και είναι πολύ ευχάριστο που έχουμε μαζί μας τον Αρχιεπίσκοπο. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος να γίνει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Γαργάλης όσο και η κα. Αράπογλου «μίλησαν» με τη βοήθεια του κ. Στράτου Πατρινού, διερμηνέα της νοηματικής και Θεόλογο που «μετέφραζε» ακουστικά τη νοηματική γλώσσα.
Η σημερινή λειτουργία ήταν και για τον κ. Στράτο Πατρινό ξεχωριστή, όντας ο πρώτος διερμηνέας που απέδωσε Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στη νοηματική. «Με τον τρόπο αυτό» σημείωσε «Η ομάδα των ανθρώπων με ακουστικά προβλήματα ενσωματώνεται στην Εκκλησία». Ο κ.Πατρινός μίλησε στο Amen.gr για τη σημερινή πρωτοπορία αλλά και τις προηγούμενες εμπειρίες του στην απόδοση της Θείας Λειτουργίας στη νοηματική γλώσσα σημειώνοντας ότι «Και στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, υπάρχει ένας χώρος που χρησιμοποιείται σαν εκκλησάκι και γίνεται κάτι ανάλογο. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η Λειτουργία αποδίδεται στη νοηματική σε ενοριακό ναό. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό θα γίνεται, σε αυτό το αρχικό στάδιο, κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εκμάθησης της νοηματικής από κληρικούς. «Ήδη τρεις ιερείς από την Αθήνα διδάσκονται τη νοηματική. Θα χρειαστούν δυο με τρία χρόνια για να μάθουν τα βασικά. Έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι για να αποδώσουν στη νοηματική τα κείμενα της Εκκλησίας» σημείωσε.
Πηγή: www.amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου