09 Σεπτεμβρίου, 2009

Η Επέτειος του θαύματος της Παναγίας της Σκριπούς εις τον Ορχομενό Βοιωτίας (10 Σεπτεμβρίου 2009).

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ

Η επέτειος αυτού του θαύματος της Παναγιάς θα εορταστεί και φέτος με κάθε λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη στον Ορχομενό παρουσία του οικείου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα τελεσθεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της εικόνας στο χώρο της Παναγιοφάνειας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και στην αρχή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους στους συμμάχους τους Γερμανούς. Τότε η περιφερειακή οργάνωση του Ε.Α.Μ. Ορχομενού θεώρησε ότι μπορούσε να επωφεληθεί και να παραλάβει αυτή τον ιταλικό οπλισμό. Γι' αυτό παρακίνησε τους οπλισμένους και μη Ορχομένιους να κινηθούν προς τη Λειβαδιά. Οι Γερμανοί όμως κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς κι όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτεμβρίου, απόσπασμα με τεθωρακισμένα.

Οι Ορχομένιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Άγιου Ανδρέα, ανέτοιμοι και χωρίς οργάνωση καθώς ήταν, σκόρπησαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.

«Την ώρα την δύσκολη της συμφοράς άπλωσε το Πανάγιο Χέρι Της η Παναγία και σκέπασε τα παιδιά Της, τους Ορχομενίους». Το δε κάτωθι λάβαρο του θαύματος της 10ης Σεπτεμβρίου 1943 έγινε με χρήματα του Γερμανού Αξιωματούχου Όφμαν διότι στο πρόσωπο της θαυματουργής εικόνας ο Αξιωματούχος ανεγνώρισε την γυναίκα που εμφανίστηκε μπροστά του και ακινητοποίησε τα γερμανικά τάνκς.

ΛΑΒΑΡΟ ΣΚΡΙΠΟΥΣ 

Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1943 λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος. Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Όφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό.

Ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν με θαύμα της Παναγίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής που ήθελαν να κάψουν την πόλη και να σκοτώσουν τους κατοίκους της.

Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του.

__________________________

image

Η Εκκλησία της Παναγίας της Σκριπούς στον Ορχομενό Βοιωτίας χτίστηκε το 874 μ.Χ. από τον Λέοντα τον Πρωτοσπαθάριο ο οποίος ήταν Διοικητής στο θέμα της Ελλάδος και είχε σαν κτήμα την περιοχή του Ορχομενού. Ο Ναός της Παναγίας της Σκριπού εορτάζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 15 Αυγούστου, στις 23 Αυγούστου, και η τρίτη μεγάλη γιορτή και πανήγυρη είναι η 10η Σεπτεμβρίου.

Είναι η ημέρα που ο Ορχομενός και οι κάτοικοι του σώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, με θαύμα της Παναγίας στις 10 Σεπτεμβρίου του 1943! Οι Γερμανοί έφυγαν από τον Ορχομενό στις 10 Σεπτεμβρίου αργά το απόγευμα. Ο τότε Μητροπολίτης Λεβαδείας κυρός Συνέσιος έγραψε τους πρώτους ύμνους στο θαύμα. Ο Μακαριστός Συνέσιος εκοιμήθη το 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια: