Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε, το πρωί της Πέμπτης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος από την Σάμο όπου πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του επιχωρίου Μητροπολίτη Ευσεβίου. Σε ομιλία του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Πυθαγορείου ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Πολιτεία για να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα που συσσωρεύονται. Νωρίτερα στο κήρυγμα του, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Πυθαγορείου, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και πάλι στην «κρίση» που αντιμετωπίζει η Κοινωνία καταδικάζοντας την υποκουλτούρα που μηδενίζει ό,τι πνευματικό.
Στην ομιλία του, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Πυθαγορείου και την παράδοση του "Χρυσού Κλειδιού" της πόλης από τον δήμαρχο Γεώργιο Γεωργιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεργασίας της διοικούσης Εκκλησίας με την Πολιτεία προκειμένου "να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία συσσωρεύονται είτε από επιπολαιότητα, είτε απο απερρισκεψία, είτε και εμβόλιμα από άλλους χώρους". "Είμαστε βέβαιοι", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος, "ότι θα αυξηθούν οι δυσκολίες". "Οι Έλληνες μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να βρίσκουν δυσκολίες αλλά βρίσκουν και τον τρόπο να τις ξεπερνούν" κατέληξε ο Μακαριώτατος.
Νωρίτερα, στο κήρυγμα του, αναφερόμενος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι σηματοδοτεί την έκσταση, δηλαδή την έξοδο του ανθρώπου από τον εγωκεντρικό εαυτό του. «Αυτή η αλλοίωση είναι το φάρμακο της κρίσης και κάθε κρίσης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί μια υποκουλτούρα που παρουσιάζεται σαν επαναστατική, μια υποκουλτούρα των ημερών που μηδενίζει ό,τι αληθινό, πνευματικό. Ό,τι έρχεται μέσα από την ιστορία σε τούτη εδώ την χώρα. Ό,τι απέκτησε στο πέρασμα των αιώνων οικουμενική αξία. Ό,τι από τα αρχαία χρόνια παραδόθηκε στους νεότερους και ότι άστραψε και φώτισε τον κόσμο μέσα από τον Χριστιανικό λόγο και την σύνθεση του ελληνικού πνεύματος». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακαριώτατος θέτει στο επίκεντρο του κηρύγματος του την κρίση που διέρχεται η Κοινωνία. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση που έκανε στην Πάτρα, τον περασμένο Νοέμβριο, στην σκιά της οικονομικής κρίσης αλλά και των αποκαλύψεων για την υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας.
Στην εχθεσινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην δοξολογία που ακολούθησε για την επέτειο της νίκης κατά των Τούρκων, την 6η Αυγούστου 1824, παρέστη πλήθος πιστών.
Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην ομιλία του ο κ.Ευσέβιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες των Σαμίων για την ελευθερία αλλά και στην προσφορά της Εκκλησίας στην κατεύθυνση αυτή. "Δεν θα αφήσουμε τις προσπάθειες για την τόνωση του φρονήματος του λαού" είπε ο μητροπολίτης της ακριτικής Σάμου. "Οι διαστάσεις και οι προοπτικές του γεγονότος εκείνου (της νικηφόρου ναυμαχίας του 1824) είναι διαχρονικές" τόνισε και αναφέρθηκε στους αγώνες της Εκκλησίας για την Πίστη, υπογραμμίζοντας ότι "η Εκκλησία δεν θα αφήσει κανένα να αλλοιώσει την Πίστη".
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ετέλεσε την παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και την Παρασκευή, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα μεταβεί με την συνοδεία του, με σκάφος του Λιμενικού, στην Ικαρία και τους Φούρνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου