22 Ιουλίου, 2009

Συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο 21/7/2009

avramopolulos-ieronimos

Τον Μακαριώτατο επεσκέφθη ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1. Ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του είπε: ότι ενημέρωσα τον Αρχιεπίσκοπο "για την εξέλιξη που έχει πάρει τον τελευταίο καιρό η γνωστή πλέον νέα γρίπη. Από κοινού εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας. Στα διάφορα στάδια της εξέλιξης της νόσου και πως πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα".


Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής" τόνισε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο "για την ευαισθησία που δείχνει γι'αυτό το θέμα αλλά και για το εξαίρετο πνεύμα συννενόησης και συνεργασίας που θέλει όλες τις δομές της Εκκλησίας να συνεργάζονται με την Πολιτεία για να χτίσουμε ένα ανάχωμα στην εξάπλωση της νόσου".


Σε ερώτηση Δημοσιογράφου ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με το θέμα της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1, μεταξύ άλλων είπε ότι: πως η Εκκλησία δεν συζητάει για θέματα "Ιερά και Θεολογικά". "Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό διότι με τη συζήτησή μας κατατοπίστηκα πέρα για πέρα και πράγματι εκείνο που ήθελα να υπογραμμίσω πέρα από αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός είναι τα εξής: Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Δεύτερον, να ξέρουμε ότι πολλές φορές περάσαμε γρίπες και μετά από λίγο καιρό θα ξέρουμε ότι πέρασε άλλη μια γρίπη και θα έρθει μια άλλη γρίπη που θα μας απειλεί. Επομένως το θέμα είναι να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και απ' ότι είδα η Πολιτεία έχει λάβει τα μέτρα της. Στην προκειμένη περίπτωση και στο προβληματισμό μας είναι πως θα συνεργαστούμε στον τομέα αυτό. Και από την πλευρά της Εκκλησίας στο πλαίσιο της δικής μας αποστολής"


Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος τόνισε στον κ. Υπουργό πως: "Η Εκκλησία όλο το μηχανισμό που διαθέτει θα τον θέσει στη διάθεση του Υπουργείου. Για μια συνεργασία για την ενημέρωση των ανθρώπων μέσα από τα ραδιόφωνα μας, τα έντυπά μας θα σταθούμε και εμείς στο πλάι διότι το πρόβλημα και το θέμα είναι κοινό, είναι των ανθρώπων μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα περάσει και αυτό αλλά πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι για το κάθε τι". Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αναφερόμενος στην συμμετοχή του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ στο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι "έγιναν και άλλες συναντήσεις και ορίσθηκε ένας Ιεράρχης ως εκπρόσωπος να συμμετέχει στις συζητήσεις".


Ερωτηθείς μάλιστα στο τι μέτρα θα λάβει η Ιερά Σύνοδος και τι συστάσεις θα απευθύνει σε όσους ασθενούν για να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Εκκλησία, ο Μακαριώτατος διερωτήθηκε: "Θα τους απαγορεύσουμε;". Επίσης πρόσθεσε πως "θα βρούμε πρακτικούς τρόπους για να ενημερώσουμε τους πιστούς. Θα υπάρξουν άνθρωποι που ξέρουν πέρα για πέρα αυτά τα θέματα της υγείας. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε κάθε προσπάθεια, και σε κάθε συζήτηση, θα είμαστε σε επαφή με τον υπουργό και το υπουργείο Υγείας", κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: