11 Ιουνίου, 2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 65ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ.

ιερωνυμος - παπανδρεου

Το Δίστομο επεσκέφθη εχθές 10/6/2009 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για τα 65 χρόνια από το ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης. Στην ίδια εκδήλωση ο Μακαριώτατος ανεκηρύχθη σε Επίτιμο Δημότη Διστόμου από τον ομώνυμο Δήμο.

Τις εκδηλώσεις με την παρουσία του ετίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε: «Άλλο πράγμα Παιδεία, άλλο εκπαίδευση. Ξεχνάμε σιγά σιγά την Παιδεία και αγκαλιάζουμε την εκπαίδευση. Ξεχνάμε την Παιδεία, γιατί θέλουμε να κάνουμε εξαρτήματα στη ζωή μας και στην πορεία μας τους ανθρώπους».

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε ακόμη ότι, για να υπάρξουν ανθρώπινα δικαιώματα, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σεβασμού στον άνθρωπο.«Πρέπει να καλλιεργήσουμε την αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Το ανθρώπινο πρόσωπο και οι αξίες για τις οποίες όλοι δήθεν θρηνούμε που χάθηκαν δεν αγοράζονται από πουθενά. Απόκτιουνται με αίμα. Γι΄ αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο ήταν πάντοτε το κέντρο της παιδείας μας», είπε και συνέχισε: «Αυτό που σκοτώνει το ανθρώπινο πρόσωπο και το λεηλατεί σκοτώνει και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης απευθυνόμενος, στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γ. Μπούγα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, τους κάλεσε να βρουν κοινά σημεία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος πως «πρέπει να ξεχάσουμε πια τις διαφορές, και να ενωθούμε όλοι μαζί στη συνεργασία αν θέλουμε να πάμε μπροστά, μπορεί και η εκκλησία με τον δικό της τρόπο να βρει το δρόμο που της πρέπει γιατί έχει πολλά προβλήματα και δύσκολα προβλήματα αλλά χρειάζεται την βοήθεια και την συμπαράσταση». Σε αυτή την πορεία σύμφωνα με τον Μακαριώτατο «θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξεχάσουμε εκείνα που μας έχουν πικράνει και μας έχουν διαιρέσει πολλές φορές και να δούμε που είναι το κοινό σημείο πορείας Εκκλησίας και πολιτείας αφήνοντας τις κακομοιριές και δυστροπίες και τις αιρετικές φωνές που θα υπάρχουν ούτως η άλλως και να προχωρήσουμε διότι τα προβλήματα της Ελλάδος σήμερα και της κοινωνίας δεν λύνονται μονομερώς, χρειάζεται συνεργασία που απαιτεί και προσπάθεια και θυσίες».


Τέλος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον χαιρετισμό του είπε: «Εδώ από το μαρτυρικό Δίστομο τιμούμε όλους τους νεκρούς όλων των μαρτυρικών τόπων και πόλεων της Ελλάδας. Τιμούμε τους αγώνες όλων που πάλεψαν ενάντια στον ναζισμό για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας και δεν ξεχνάμε.


Δεν ξεχνάμε γιατί μας δίδαξαν και μας διδάσκουν ότι, αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε παρόμοια βαρβαρότητα και βία, απανθρωπιά, ρατσισμούς και πολέμους, πρέπει καθημερινά να παλεύουμε για την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της ισχύος του δικαίου και όχι του δίκιου του ισχυρού, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, την Ευρώπη των πολιτών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: