29 Μαΐου, 2009

Στο Ορθόδοξο κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, στις 6 με 13 Ιουνίου 2009, θα πραγματοποιηθεί η Προπαρασκευαστική Πανορθόδοξη Συνεδρίαση.

sampezi


Στην Προπαρασκευαστική Πανορθόδοξη Συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα του Εκκλησιαστικού συστήματος της Ορθόδοξης Διασποράς (Ορθόδοξοι που ζουν έξω από τα σύνορα της οποιασδήποτε από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες)», όπως ενημέρωσε ο εκτελών χρέη Γραμματέα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, Ιερέας π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ.


Ετόνισε επίσης ότι για πολλούς αιώνες, από την τελευταία- έβδομη- Οικουμενική Σύνοδο, «συσσωρεύτηκαν αρκετά ζητήματα που απαιτούν πανεκκλησιαστικές λύσεις για την ενίσχυση της ενότητας και για την αποφυγή των διαιρέσεων στους κόλπους της ενωμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας».


Επίσης ανέφερε πως για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα στο άμεσο μέλλον, σχεδιάζεται να συγκληθεί η Μεγάλη και Ιερά Σύνοδος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».


Η συνάντηση των Προκαθημένων και των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον Οκτώβριο του 2008 στην Κωνσταντινούπολη, επέτρεψε την ανανέωση της Διορθόδοξης συνεργασίας για την προετοιμασία της Συνόδου.


Τα τελευταία έτη πραγματοποιήθηκαν τρεις Πανορθόδοξες-προ των συνοδικών- συνεδριάσεις (Σαμπεζύ, 1976, 1982, 1986) και πέντε Προπαρασκευαστικές επιτροπές (Γενεύη 1971, Σαμπεζύ 1986, 1990, 1993 και 1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια: