11 Μαΐου, 2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (10/5/2009)

971163_b

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ετόνισε ότι: Το συγκεκριμένο συνέδριο είναι ένα άνοιγμα για την κοινωνία, και ότι ο πολιτισμός είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά, τονίζοντας ότι δυστυχώς η Εκκλησία δεν τον έχει αγκαλιάσει. «Πολλοί άνθρωποι της διανόησης, πολλοί άνθρωποι που έχουν αναζητήσεις, που έχουν περιεχόμενο, στο τόπο μας είτε στη ποίηση, είτε στη μουσική και μπορούν να εμπνεύσουν το λαό, δεν ξέρω πως τα έχουμε καταφέρει εμείς της ποιμένουσας Εκκλησίας, να τους έχουμε απέναντι ή να τους έχουμε βάλλει στην άκρη, να μην τους υπολογίζουμε, όπως και εκείνοι εμάς.


Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες, έχει περάσει πολύς καιρός, έχουν χαθεί πολλά χρήσιμα πράγματα και γι΄ αυτό νομίζω ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο, ένα άνοιγμα προς σ ένα χώρο που το χρειάζεται. Βέβαια είμαστε ακόμα άτολμοι προς αυτούς και γι’ αυτό το συνέδριο είναι το έναυσμα για να σκεφθούμε».


Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν έγινε για τον πολιτισμό, αλλά τον δημιουργεί. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της τέχνης τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν τα εσωτερικά χαρακτηριστικά και όχι τα εξωτερικά «δεν απασχολεί το πώς φαίνεται προς τα έξω αλλά το τι είναι εσωτερικά».


Σημείωσε επίσης ότι: Στη σύγχρονη εποχή επικρατεί σύγχυση τόσο στη τέχνη, όσο και στη ζωή του καθενός. «Ένα ψέμα μπορεί να παρουσιαστεί ως αλήθεια, κάτι το άσχημο, μπορεί να παρουσιαστεί ως καλό. Ο άνθρωπος ζει συγκεχυμένα και έτσι οι ρίζες της τέχνης να φυτρώνουν εκεί που είναι τα πιστεύω του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: