22 Απριλίου, 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Avvenire» ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009.

ieronimos 2

Σε πρόσφατη Συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στην Ιταλική Εφημερίδα «Avvenire» μεταξύ άλλων ερωτηθείς απάντησε για το πολύκροτο ζήτημα της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, για την ενδεχόμενη Επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, για το Κείμενο της Συνόδου της Ραβέννας και για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο.


Σε ερώτηση για την Ι.Μ. Βατοπαιδίου είπε ότι: Ο σκανδαλισμός των πιστών, από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου είναι γεγονός. «Οι πιστοί μπορούν να αντιληφθούν πως μόνο ο Τριαδικός Θεός είναι αναμάρτητος, μόνο ο Χριστός είναι ο τέλειος άνθρωπος». Επίσης πρόσθεσε πως ο αγώνας για τη θέωση δεν στέφεται πάντα με επιτυχία για μας τους κληρικούς, αυτό είναι μια πραγματικότητα που δικαιολογημένα σκανδαλίζει το λαϊκό στοιχείο της Εκκλησίας.


Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα απάντησε: Ως χριστιανοί αλλά και ως Έλληνες φημιζόμαστε για την φιλοξενία μας, ωστόσο μια επίσκεψη του Πάπα είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός για το οποίο απαιτείται σύνεση. Το ζήτημα αφορά το σώμα της Ιεραρχίας γιατί η «Εκκλησία πρέπει να κινείται μακριά από πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς και Επικοινωνιακές ενέργειες».


Σε ερώτηση για το Κείμενο της Συνόδου της Ραβέννα ο Μακαριώτατος υποστήριξε ότι: η θεολογική επιτροπή επιδιώκει να αποτυπώσει τη λειτουργία και εφαρμογή του πρώτου, ως αναγκαίας εκκλησιολογικής προϋπόθεσης στην εκκλησιαστική δομή και λειτουργία, σεβόμενη την αρχή της πενταρχίας των Πατριαρχών. Είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο περιμένει και την συνέχεια του. Πρόσθεσε δε πως «η προσευχή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το να γίνουμε ένα εν Χριστώ». Είναι δηλαδή ένας δρόμος που κοιτάζει προς το μέλλον, στα έσχατα που έρχονται, είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.


Εν κατακλείδι σε ερώτηση για τον μακαριστό Προκάτοχό του κυρό Χριστόδουλο είπε: Το έργο του είναι σημαντικό και η κληρονομιά που άφησε σπουδαία, ο δε τρόπος με τον οποίο διακόνησε την Εκκλησία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: