10 Μαρτίου, 2009

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 8 Μαρτίου 2009

papoulias

Μακαριώτατε,

Kύριε Υπουργέ,

Σεβασμιώτατοι,


Mε ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω ακόμη μια φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τη μεγάλη αυτή μέρα της Ορθοδοξίας. Μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς αποτυπώνει τη στενότατη συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών θεσμών: Ενός πνευματικού –της εκκλησίας- και ενός ανθρωπίνου, κοσμικού –της Πολιτείας που καλούνται να συνεργασθούν, στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κοινής αντίληψης για τους διακριτούς τους ρόλους.


Βρισκόμαστε στην αυγή του 21ου αιώνα και συνειδητοποιούμε ή θα έπρεπε να συνειδητοποιούμε πως πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Οι τελευταίοι αιώνες έφεραν την ταυτότητα της αναγέννησης, της επιστήμης, του διαφωτισμού, του ανθρωπισμού αλλά και καταστροφικών πολέμων, απερίγραπτης αγριότητας, καθώς και την περιφρόνηση του περιβάλλοντος. Ο 21ος αιώνας πρέπει να αναζητήσει τα δικά του χαρακτηριστικά, τη δική του ταυτότητα. Μια ταυτότητα που δε μπορεί να είναι άλλη από αυτή της μάχης για σεβασμό αυτών που βρίσκονται έξω από το εγώ. Της μάχης ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό.


Οι αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, της ισότητας και της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς με μια λέξη, επιβάλλεται να αποτελέσουν την πραγματική καρδιά του πολιτισμού μας, και αυτές τις αξίες σέβεται και διακονεί και η Εκκλησία.


Ζούμε σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, κρίσης που οφείλεται στην ανθρώπινη απληστία αλλά και στην αδυναμία των κρατών να την ελέγξουν. Κρίσης που δοκιμάζει σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην πατρίδα μας. Σήμερα λοιπόν, η κοινωνική διάσταση της ορθοδοξίας είναι εξαιρετικά σημαντική.


Μακαριώτατε,


Η συμβολή της Ορθοδοξίας είναι αναγκαία στην προσπάθεια όλων μας να κάνουμε πραγματικότητα μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία. Γιατί όπως έχετε πει και Εσείς: Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε τουλάχιστον να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση.

Σας ευχαριστώ πολύ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: