06 Ιανουαρίου, 2009

† ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ 7η Ιανουαρίου



«Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων

την αμαρτίαν του κόσμου»



Τα λόγια αυτά του Ιωάννου είναι μαρτυρία περί του Ιησού Χριστού μετά τη Βάπτισή του. Ο Ιωάννης παρουσιάζει τον Ιησού στους ανθρώπους ως Λυτρωτή του κόσμου. Έτσι δέχθηκε η ανθρωπότητα το Χριστό, ως Λυτρωτή και Σωτήρα. Ο Ιωάννης τη μαρτυρία του την έκανε προς τους απεσταλμένους του Ανώτατου Ιουδαϊκού Συνεδρίου. Το Συνέδριο ανησυχώντας για τη συγκίνηση του λαού προς το πρόσωπο του Ιωάννου, απέστειλε αντιπροσώπους να ρωτήσουν, ποιος είναι ο Ιωάννης. «Απέστειλαν ιερείς και λευΐτας, ίνα ερωτήσωσιν αυτόν (τον Ιωάννη), συ τις ει;».



Ο Ιωάννης ομολόγησε απερίφραστα και αντίθετα προς τις προσδοκίες των Συνέδρων, «ότι ουκ ειμί εγώ ο Χριστός». Στην ερώτηση εάν είναι ο Ηλίας ή Προφήτης, απάντησε πάλι αρνητικά. Οι απεσταλμένοι επέμειναν να απαντήσει, ποιος είναι. Εκείνος απάντησε με μια φράση του Ησαΐα, ότι είναι κήρυκας, ο οποίος στην έρημο ετοιμάζει το δρόμο του Κυρίου. Ακόμη τους είπε ότι εκείνος βαπτίζει με νερό, ο ερχόμενος Κύριος θα βαπτίσει τους ανθρώπους «εν Πνεύματι αγίω» και ότι δεν είναι ικανός να λύσει τα λουριά των υποδημάτων του.


Προσωπικά ο Ιωάννης δεν γνώριζε τον Ιησού. «Καγώ ουκ ήδειν αυτόν». Τον είδε ο Ιησούς κατά τη Βάπτισή του και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της αποκαλύψεως της Αγίας Τριάδος. Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι γενναία ομολογία του Ιωάννου ότι ο Χριστός είναι ο Λυτρωτής ο Υιός του Θεού. Ο Υιός του Θεού κήρυξε νέες ιδέες και επάνω σ΄ αυτές θεμελίωσε μια νέα ανθρώπινη κοινωνία. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια.


Οι τεχνικές εξελίξεις έχουν προχωρήσει με δυναμική ταχύτητα. Μπορεί εξωτερικά να άλλαξε η ζωή των ανθρώπων, εξακολουθεί όμως στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης η αναζήτηση της λυτρώσεως. Τα σύγχρονα τεχνοκρατικά μέσα δεν έλυσαν τα πνευματικά προβλήματα του ανθρώπου και εσωτερικά ο άνθρωπος βιώνει μια ανησυχία. Έχουμε ταχύτατα μέσα διακινήσεως, τεχνικά μέσα ύψιστης ακριβείας και τελειότητος, αλλά δεν έσβησαν τα αιτήματα της ψυχής για αγάπη, για ειρήνη, για ελπίδα, για αγαθοσύνη, και για αληθινή ανθρωπιά στις διανθρώπινες σχέσεις. Η τεχνοκρατία μένει αδιάφορη για την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου. Οι απαντήσεις βρίσκονται στο μοναδικό Λυτρωτή, στο Χριστό. Η ανθρώπινη καρδιά και στην εποχή του Ιωάννου και σήμερα είναι η ίδια με τα αιτήματα της χαράς, της ειρήνης, της εσωτερικής λυτρώσεως από τυραννικά πάθη. Δεν υπάρχει δυναμικότερο κήρυγμα από την επί του Όρους Ομιλία.


Μπορεί να πολέμησαν το πρόσωπο του Χριστού και σήμερα να έχουμε τους αρνητές της θείας προσωπικότητάς του. Στο βάθος όλοι μαζί όμως υποκλίνονται προ του ύψιστου ηθικού μεγαλείου. Ο πόθος της λυτρώσεως είναι ισχυρός μαγνήτης που προσελκύει πολλούς κοντά του. Η ομολογία του Ιωάννου ας συγκινήσει σήμερα τις καρδιές μας. Διότι μέσα στη φοβερή σύγχυση του πολιτισμού μας δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόσωπο που να μπορεί να χαρίσει την αληθινή λύτρωση, παρά μόνο ο Ιησούς Χριστός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: