31 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


AΓΓΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

 
 ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΧΡΕΟΥΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 

Δεν τίθεται θέμα πολεμικών αποζημιώσεων αλλά και «κουρέματος» χρέους, τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, εάν οι ίδιες καταβάλλουν προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση. 

«Υπήρξε ήδη μία οικειοθελής παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες χάρισαν στην Ελλάδα ήδη δισεκατομμύρια. Δεν βλέπω ένα περαιτέρω κούρεμα χρέους» σημειώνει η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Hamburger Abendblatt» και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει και το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, αναφέρει: «Όχι.

Η ΕΕ συνεχίζει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, μπορεί να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της αυτόνομα μέτρα, όπως τώρα την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι όμως σαφές ότι τα λεφτά της ΕΚΤ δεν αντικαθιστούν μία συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική στα κράτη-μέλη του ευρώ. Το αντίθετο: Κάθε χώρα εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της και για μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική χωρίς νέα χρέη. Η Γερμανία είναι με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στον σωστό δρόμο».

«Βασίζεστε για αυτό και στον νέο έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα; Κέρδισε τις εκλογές διότι καταφερόταν εναντίον της πολιτικής μεταρρυθμίσεων» ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει η καγκελάριος ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, εάν αυτές οι χώρες κάνουν δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση».

Ειδικά, πάντως, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» χρέους, απαντά «δεν το βλέπω», ενώ ερωτώμενη εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, δηλώνει: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε στην Die Welt: «Αν ήμουν υπεύθυνος Έλληνας πολιτικός δεν θα ξεκινούσα συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους».




"ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ "ΦΡΙΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ" ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΚΥΡΙΕ ΣΟΥΛΤΣ"!

 

Την φρίκη του εκδήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς επειδή η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενημερώνεται και να ερωτάται για τόσο σοβαρά θέματα όπως η χρονική επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας! Επειδή ο κ. Σούλτς κάτι θα έχει ακούσει για το πόσο…φρικαρισμένοι είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών με την ΕΕ καλό θα είναι να προσέχει και την φρασεολογία του και τις απόψεις του. Δεν είμαστε υπέρ των εθνικών …τσαμπουκάδων ή της διάλυσης της ΕΕ αν και η αυτοκαταστροφική της πορεία φαίνεται αναπόφευκτη. Αλλά οι ευρωπαίοι …φίλοι ,σύμμαχοι και εταίροι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ούτε τα βασικά.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο θέμα των ρωσικών κυρώσεων έχουν βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση. Όχι δεν υποστηρίζουμε την θεωρία …του “ορθόδοξου ξανθού γένους” που θα έρθει να μας σώσει, το ΄χουμε πολλές φορές επισημάνει. Αλλά και οι δύο χώρες είχαν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα με την Ρωσία τα οποία επλήγησαν ανεπανόρθωτα! Αν δεν το ξέρει ο κ. Σούλτς και οι υπόλοιποι. Επίσης καλώς ή κακώς η Ελλάδα είχε προμηθευτεί στο παρελθόν οπλικά συστήματα τα οποία πρέπει να συντηρήσει. Και το θέμα των κυρώσεων προκαλεί σημαντικά προβλήματα σ΄ αυτό . Ο κ. Σούλτς μπορεί να μην ανησυχεί για την ασφάλειά μας.

Εμείς οφείλουμε να ανησυχούμε και να ψάχνουμε τρόπους επίλυσης του προβλήματος που έχει προκληθεί. Τέλος ο κ. Σούλτς θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζουν καθόλου θετικά το καθεστώς και την κυβέρνηση που η ΕΕ με επιμονή προσπαθεί να επιβάλλει στην Ουκρανία. Είναι λίγο…ακραία για τα ελληνικά δεδομένα.  Συνεπώς ας καταλάβει ο κ. Σούλτς που είναι στην Αθήνα ότι το μόνο που κατορθώνει με δηλώσεις περί … φρίκης για τα αυτονόητα είναι να προκαλεί ένα "αντιευρωπαϊκό" κλίμα που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι χρεωμένη και να εξαρτάται από δανεικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοούν ειδικά όταν θίγονται συμφέροντά της σε κρίσιμους τομείς. Η ΕΕ υπάρχει - ακόμη - όχι για να ανοίγει νέες αγορές στην γερμανική βιομηχανία αλλά για να φροντίζει τα συμφέροντα όλων των χωρών μελών της. Στα …χαρτιά τουλάχιστον αυτό ισχύει.
 


Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μετ' εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Η Χρυσή Αυγή διοργανώνει στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση στο μνημείο Ιμίων, στην πλατεία Ρηγίλλης. Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή, αντιφασιστικές οργανώσεις καλούν στη δική τους συγκέντρωση, στις 5 το απόγευμα στην Ομόνοια.

Αμετακίνητος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις θα παραμείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποτίμηση των επισκέψεων Σουλτς και Ντάισελμπλουμ. Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διευθετηθούν οι διαφορές και να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Κόσμος: Τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας θέλει να γεμίσει το Podemos στη συγκέντρωση που έχει διοργανώσει για τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. «Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Ελλάδα, ΕΕ: Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν κοινή θέση» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro σχετικά με τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και εποικοδομητική. Τι συζητήθηκε; «Οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και όλα τα τελευταία γεγονότα»...

Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ, τον οποίο νίκησε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012, δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα για το Λευκό Οίκο το 2016, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, εξέλιξη που ευνοεί έναν άλλο πολιτικό του ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχει προαναγγείλει την υποψηφιότητά του: τον Τζεμπ Μπους.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας. Για μια ακόμα φορά κυριάρχησαν τα λευκά, τα οποία έφτασαν τα 513, ενώ τα άκυρα ήταν 27. Σε ψήφους, για μια ακόμα φορά ήταν μπροστά ο Φερνινάντο Ιμποσιμάτο με 126.

Oι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η περαιτέρω ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τις χώρες της Δύσης πιθανόν θα συνέβαλε σε αυτό, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οικονομία: Να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις από τη φορολογία και το ασφαλιστικό εισηγούνται παράγοντες της οικονομίας στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ως λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες εξοικονομήσεις και να κερδίσει τους εταίρους μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της χώρας, αλλά να μην συνεχίσει την εφαρμογή ενός αποτυχημένου οικονομικού προγράμματος, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο νέας διαγραφής ελληνικού χρέους εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, η Μέρκελ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε ήδη εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα. Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή.»

Αθλητισμός: Μετά από σχεδόν μηνιαία διακοπή, η Bundesliga επέστρεψε στη δράση και μάλιστα η 18η αγωνιστική άνοιξε με ένα αποτέλεσμα που θα συζητηθεί! Η Βόλφσμπουργκ «διέλυσε» με 4-1 τη Μπάγερν στο μεγάλο ντέρμπι του γερμανικού πρωταθλήματος. Η «μητέρα των μαχών» διεξάγεται το Σάββατο (19:30) στην 23η αγωνιστική της Premier League, με την Τσέλσι να υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι. Ενα ματς που ίσως κρίνει τον τίτλο, καθώς σε περίπτωση νίκης των «μπλε» η διαφορά στην κατάταξη εκτοξεύεται στους οκτώ βαθμούς και οι ελπίδες για την ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι θα είναι ελάχιστες.

Και τυπικά παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Φελίπε Σαντάνα, καθώς αφότου πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός, ο οποίος έφτασε την Παρασκευή (30/1) στην Αθήνα, θα αγωνιστεί ως δανεικός για τους επόμενους έξι μήνες από τη Σάλκε, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συμφωνήσει ήδη μαζί του για συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών, μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Με μόλις... επτά αγώνες θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής, το προσεχές Σαββατοκύριακο για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, καθώς η αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον ΟΦΗ δεν ορίστηκε, λόγω των οφειλών των Κρητικών προς ποδοσφαιριστές. Το Σάββατο, έχουμε τρία ματς, όπου ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Πανθρακικό, η Καλλονή φιλοξενεί τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ στο χρονικά τελευταίο της ημέρας, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό και με νίκη ανεβαίνει ξανά πρώτος στη βαθμολογία.

Βέβαια, ο Ολυμπιακός παίζει την Κυριακή στη Βέροια και θα έχει τον... τελευταίο λόγο για την κορυφή. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Βέροια και είναι το προφανές φαβορί για την νίκη, όπως και ο ΠΑΟΚ που θα υποδεχθεί τον Παναιτωλικό.


 



ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ: ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

 

Επίθεση εναντίον τεμένους της σιιτικής μειονότητας, πραγματοποιήθηκε στο νότιο Πακιστάν, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής στη Σικαρπούρ, μια απομακρυσμένη πόλη της νότιας επαρχίας Σιντ. "Συνολικά 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Σικαρπούρ και 46 άλλοι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά", δήλωσε ο επαρχιακός υπουργός Υγείας Τζαμ Μεχτάμπ Νταχρ. Νοσοκομειακή πηγή επιβεβαίωσε αυτό το νέο απολογισμό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Η θρησκευτική βία αυξάνεται στο Πακιστάν, όπου ριζοσπαστικές οργανώσεις ισλαμιστών σουνιτών βάζουν συχνά στόχο τζαμιά όπου συγκεντρώνονται σιίτες, τους οποίους θεωρούν άπιστους. Οι σιίτες αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Πακιστάν, που ανέρχεται σε 180 εκατ. κατοίκους. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης."Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη φύση της έκρηξης", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σικαρπούρ, ο Σακίμπ Ισμαήλ Μεμόν.

"Πυροτεχνουργοί ερευνούν το σημείο της έκρηξης". Τμήμα του τεμένους κατέρρευσε μετά την έκρηξη, παγιδεύοντας στα ερείπια μερικούς από τους τραυματίες, τους οποίους απελευθέρωσαν στη συνέχεια παριστάμενοι. Η οργάνωση Τζαντάλλαχ, η οποία έχει αποσχισθεί από τους πακιστανούς Ταλιμπάν και πέρυσι εξέφρασε την υποστήριξή της προς την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. "Ο στόχος μας ήταν το τέμενος της σιιτικής κοινότητας... 

Είναι εχθροί μας", δήλωσε ο Φάχαντ Μάρουατ, εκπρόσωπος της Τζαντάλλαχ, χωρίς να επεκταθεί. Πακιστανός αξιωματούχος, δήλωσε πως η έκρηξη οφείλεται πιθανόν σε εκρηκτικό μηχανισμό, αν και η πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε πως ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι είδαν έναν άνδρα που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά. Η επίθεση της Σικαρπούρ είναι η πιο φονική που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο εναντίον μιας από τις μειονότητες της χώρας (σιίτες, χριστιανοί, ινδουιστές, αχμάντι, κλπ.). 

Πρόκειται επίσης για την πιο φονική επίθεση στη χώρα από την επιδρομή των Ταλιμπάν εναντίον ενός σχολείου στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) που στις 16 Δεκεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.