12 Ιανουαρίου, 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΥΡΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Το σοβαρότερο γεγονός σε μια χώρα είναι η εκλογή των αρχόντων που θα την κυβερνήσουν. Οι λαοί ακολουθούν τους αρχηγούς των, τους οποίους αγαπούν και μιμούνται. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την τεράστια σημασία που έχει η εκλογή καλών ή κακών αρχόντων. 

Όμως ολίγοι σκέπτονται στα σοβαρά την αξία της ψήφου των και την ευθύνη των απέναντι Θεού και ανθρώπων.

Σε λίγες μέρες θα κληθεί και ο λαός μας για άλλη μια φορά να εκλέξει τους άρχοντας που θα τον διοικήσουν. 

Θα ξεπεταχτούν πολλοί και διάφοροι υποψήφιοι, παλαιοί και νέοι, γνωστοί και άγνωστοι.

Θα τους ακούσωμε να ομιλούν από το ραδιόφωνον και τους εξώστες στις πλατείες.

Θα γράφουν στις εφημερίδες, θα εξαγγέλλουν προγράμματα, θα περιστοιχίζωνται από τους φίλους των και θα ποζάρουν χαριτωμένα στα διαφημιστικά έντυπα, κολλημένοι στους τοίχους και στα οχήματα.

Η Ιστορία διδάσκει πως οι λαοί εύκολα παρασύρονται και δημαγωγούνται. Και ο λαός μας έχει μια πλούσια πείρα από τα αρχαία χρόνια, που δεν τη χρησιμοποιεί όσο πρέπει, γι’ αυτό και απέχει πολύ ακόμη από μια σωστή και σωτηρία τοποθέτησης της ψήφου του.

Από καθήκον και από αγάπη στο λαό μας, έξω από κάθε πολιτική και κομματική ανάμειξη, θα χαράξωμε μερικές γραμμές πάνω στις βασικές προϋποθέσεις ενός σωστού εκλογικού προσανατολισμού.

Πρώτα απ’ όλα, οι άρχοντές μας πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, πραγματικά πιστοί και ειλικρινά αφοσιωμένοι στην θρησκεία των πατέρων μας. Χριστιανοί όχι στους τύπους και ορθόδοξοι όχι στα χαρτιά.

Είμεθα λαός φαινόμενο θρησκευτικής ομοιογενείας. Δεν είναι ανεκτόν οι άρχοντές μας να ανήκουν σε αντιχριστιανικές ιδεολογίες και άλλες θρησκείες και αιρέσεις. Μασσώνοι και Χιλιασταί και άθεοι πρέπει να καταψηφισθούν ανελέητα με την ψήφον του ευσεβούς ορθόδοξου  λαού μας.

Οι άρχοντές μας πρέπει να είναι πατριώτες. Μέσα στην ψυχή των πρέπει να είναι θρονιασμένη η αιώνια Ελλάδα με όλο το μεγαλείο της.

Πατριώτες σωστοί και ολόκληροι, όχι απ’ αυτούς που τάχα κόπτονται για την πατρίδα και τα ιδανικά, χωρίς να τα πιστεύουν και υποκριτικά τα βάζουν σαν προκαλύμματα ανόμων συμφερόντων και φρικτής εκμεταλλεύσεως. 

Χρειάζονται αγνοί πατριώτες που ξέρουν να τιμούν και με το ίδιο το αίμα των τη χώρα της δόξης, του θρύλου, του μαρτυρίου και αγωνίζονται να προσθέσουν δόξα στην δόξα και τιμή στην τιμή της πατρίδος.

Ο λαός μας θέλει τους άρχοντές του, ανθρώπους του λαού. Όχι από εκείνους που μιλούν για το λαό και δεν έχουν άλλη σχέση μαζί του, παρά να τον απατούν και να τον εκμεταλλεύονται.

Άρχοντες άνθρωποι με ανθρωπιά, που θα σκύψουν σαν καλοί Σαμαρείτες να δέσουν τις πληγές, να βοηθήσουν και να σώσουν τον ημιθανή και πάντα αδικημένο λαό μας. 

Να ακούσουν τους στεναγμούς και τα παράπονα.

Να βρίσκονται πάντα κοντά του,

να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα,

να αγωνίζονται για τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου,

να βοηθούν, να προστατεύουν, να θυσιάζονται, για να κλείνουν τα στόματα των εχθρών και των υπονομευτών, που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία και τα βάσανα του λαού.

Ο λαός μας θέλει τους άρχοντές του, ανθρώπους της Εκκλησίας, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως χωρίς την ευσέβεια και την προσήλωση στην Εκκλησία, ο άνθρωπος αποχαλινώνεται και παρασύρεται σε κάθε κακό. Δεν θέλει να τους βλέπει μόνο στις επιδεικτικές Δοξολογίες και παρελάσεις, με τις φανταχτερές εμφανίσεις.

Τους θέλει ευλαβείς και προσευχόμενους, να εκκλησιάζονται, να εξομολογούνται και να κοινωνούν, να πιστεύουν στον Θεόν, να αγαπούν τον Κύριον.

Για τον λαό μας και την πατρίδα μας είναι μέγα δυστύχημα ότι από την ανασύσταση του ελληνικού κράτους ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα πολιτικών με εκκλησιαστικήν συνείδηση συνάπτουμε.

Οι περισσότεροι ήσαν ξένοι προς την Εκκλησία, αδιάφοροι και εχθρικοί. Ο λαός μας, τέλος, θέλει τους άρχοντές του ανθρώπους με όλη τη σημασία της λέξεως, ικανούς, μορφωμένους, με ήθος, χαρακτήρα και ψυχικό μεγαλείο.

Σήμερον κατήντησε πολιτικός να σημαίνει έναν επαγγελματία κακής μορφής. Άνθρωπος αρχηγός είναι μέγα ευτύχημα. Η εκλογή αληθινών ανθρώπων εκπροσώπων του λαού προϋποθέτει το ξεδιάλεγμα τους, όπου κι αν βρίσκονται και πάνω από κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις.

Γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται η ανάπτυξις του πολιτικού αισθητηρίου του λαού, για να μη μπαίνει η ψήφος του στη ζυγαριά του κεράσματος, της κουμπαριάς, του προσωπικού ρουσφετιού, της τυφλής ιδεολογίας.

Πρέπει να νοιώσει ο λαός μας πως το παντοδύναμο όπλο, η ψήφος, μπορεί να δημιουργήσει την ευτυχία ή τη δυστυχία. Υπάρχει μεγάλη ηθική κρίσις παντού και στην πολιτική ηγεσία.

Η ψήφος μας μπορεί να αναζητήσει και να τιμήσει τους ανθρώπους με τα παραπάνω προσόντα και να τους καταστήσει κυβερνήτες μας. Οι Εκλογές που έρχονται ας δείξουν πως είμαστε άξιοι καλύτερης τύχης, σαν άνθρωποι και σαν έθνος.

«Το ως άνω Άρθρο εγράφη και έδημοσιεύθη σε εφημερίδα της Κρήτης 
από τον τότε  Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεο μετέπειτα 
Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, για  τις Εκλογές του 1963».




 


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 10000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Η Γαλλία θα κινητοποιήσει από αύριο, Τρίτη, το βράδυ 10.000 στρατιωτικούς για την ασφάλεια "ευαίσθητων σημείων της επικράτειας" μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.  

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ "ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ασφάλεια ευαίσθητων σημείων της επικράτειας", δήλωσε ο Λε Ντριάν έπειτα από μια συνεδρίαση για την εσωτερική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, επικαλούμενος "το εύρος των απειλών" που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. Ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μια "αληθινή εσωτερική επιχείρηση" και υπογράμμισε πως "είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης κινητοποίηση των δυνάμεών μας στην επικράτειά μας". 

"Αποφασίσαμε, μαζί με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων (σ.σ.:ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ ήταν δίπλα του στη διάρκεια των δηλώσεων αυτών) να κινητοποιήσουμε 10.000 άνδρες που θα προστατεύουν ευαίσθητα σημεία στο σύνολο της επικράτειας από αύριο (Τρίτη) το βράδυ", συνέχισε. Σύμφωνα με τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, "η κινητοποίηση άρχισε σήμερα το πρωί και θα συνεχισθεί".

Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των ευαίσθητων σημείων, ο υπουργός Άμυνας έκρινε "προτιμότερο να μην τα κατονομάσουμε". Η Γαλλία ενισχύει ήδη από σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, αρχίζοντας από τα εβραϊκά σχολεία και τόπους λατρείας, την επομένη μιας ιστορικής ημέρας κατά την οποία σχεδόν 4 εκατ. Γάλλοι διαδήλωσαν εναντίον της τρομοκρατίας.

Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν ήδη κινητοποιηθεί σήμερα για να προστατεύσουν τα 717 σχολεία και τόπους λατρείας εβραίων της Γαλλίας, ενώ "το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται" για να βρεθεί τουλάχιστον ένας συνεργός των δραστών των επιθέσεων του Παρισιού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 


Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ

 

Το «χορό» δείχνει να ξεκινά η Γαλλία, μια χώρα διόλου τυχαία, στη διαμόρφωση του πολιτισμικού status της Ευρώπης, με σημαντικές ευθύνες, σε πολλά ζητήματα, όπως η αποχριστιανισμός των πολιτών της, τα ουδετερόθρησκα σχολεία, μοντέλο για διάφορους ντόπιους «ευρωληγούρηδες», οι αρχές του άθρησκου κράτους της αστικής γαλλικής επανάστασης του 1789, που επικράτησαν σε όλη την κουλτούρα και την πολιτισμική μετεξέλιξη της Γαλλίας, με  παράλληλη  αποικιοκρατία,  μεταλλαγμένη  σε σύγχρονες εκδοχές, όπως η επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη, και η ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.Η Γαλλία λοιπόν πληρώνει του «ανέμους» που έσπειρε, θερίζοντας σήμερα «θύελλες».

Αλλά και στη Γερμανία και την Μ. Βρετανία η κατάσταση δεν είναι διόλου καλύτερη, αν και εκεί ο προτεσταντισμός στην καπιταλιστική του εκδοχή, αποτελεί ένα μάλλον αναποτελεσματικό αντισταθμιστικό αντίβαρο. Στη Γερμανία ένας στους πέντε Γερμανούς είναι μουσουλμάνος και η «θρυαλλίδα» είναι έτοιμη να σπάσει, στην Μ. Βρετανία οι μουσουλμάνοι ορίζουν ολόκληρες συνοικίες, επιβάλλοντας την saria (τον ισλαμικό νόμο που ορίζει το κοράνι).Ο συγκεκριμένος στόχος των ακραίων ισλαμιστών, αποτελεί μια απάντηση στην «ανεκτικότητα» της δύσης, μας λένε λοιπόν ότι οι ισλαμιστές δεν είναι καθόλου, ανεκτικοί, καθόλου ουδέτεροι, καθόλου προσαρμόσιμοι και δεν έχουν καμία διάθεση να ενσωματωθούν, αλλά επιθυμούν να κυριαρχήσουν με τους όρους τους. Οι ισλαμιστές διατρανώνουν πως : «Η Γαλλία θα ξαναγίνει μέρος των ισλαμικών εδαφών ανεξάρτητα από τους πιστούς του Σταυρού».
  
Για όσους δεν έχουν διαβάσει το κοράνι και δεν έχουν μελετήσει θρησκειολογικά το Ισλάμ, είναι αδύνατη η κατανόησή του, ως κοινωνικού, πολιτικού και θρησκειακού μοντέλου ταυτόχρονα,   και είναι μακριά νυχτωμένοι όλοι όσοι υποδυόμενοι τους ειδήμονες βγαίνουν και καταθέτουν απόψεις, στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν μονιστικά  τα γεγονότα είτε με κοινωνικούς, είτε με πολιτικούς όρους.Η Ευρώπη ξεκινάει να πληρώνει συνολικά και συλλογικά τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και του παρόντος της, με ένα ιδιαίτερα ομιχλώδες μέλλον ως προοπτική. Η συγκεκριμένη  εφημερίδα «Charlie Hebdo»,  στα πλαίσια μιας άκρως ελευθεριάζουσας  σάτιρας, εδώ και πολύ καιρό,  συστηματικά έδειχνε περιφρόνηση στα όρια της εξύβρισης του χριστιανισμού της Ευρώπης μη θεωρώντας τον ως αξία και πολιτισμική αναφορά. 

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη «σφαγή» τόσων ανθρώπων, οι οποίοι βρισκόντουσαν εκεί την ώρα της επίθεσης, και που μέσα από το δημοσιογραφικό επάγγελμα εξασφάλιζαν την επιβίωσή τους, πρόκειται σαφώς για τυφλή βία, που στρέφεται κατά της ελευθερίας του λόγου, όσο και αν αυτός είναι προκλητικός ή δυσσεβής. Το γιατί επελέγη να στοχοποιηθεί τώρα και τι «μέλλειν γενέσθαι» απ’ εδώ και πέρα, είναι κάποια αναπάντητα ερωτήματα, που νομίζω πως η απάντησή τους είναι πολύ κοντά. Επιθέσεις τέτοιου τύπου, συνήθως στοχεύουν στο να σπείρουν το φόβο, την ανασφάλεια, την πόλωση και την μετακίνηση του ενδιαφέροντος από τα μείζονα στα ελάσσονα. Επίσης φανερώνουν την αδυναμία του δυτικού χριστιανισμού ως αξιακής ταυτότητας πλέον, να αντιπαρατεθεί σε ένα κόσμο φανατισμένο, βίαιο και ταυτισμένο με ιδεοψυχαναγκαστικές τακτικές, που σκορπίζει τον θάνατο και τον όλεθρο, σε κάθε τι διαφορετικό γύρω του. 

Ο δήθεν αριστερόστροφος προοδευτισμός καταρρέει, μη έχοντας να καταθέσει, καμία εντελώς ρεαλιστικά βιώσιμη πρόταση, παρά μόνο «ευσεβείς πόθους» και «ουτοπία», δίνοντας τη θέση του σε ακραίες φασιστικές φιγούρες εγχώριες και αλλοδαπές τύπου «Λεπέν», που θεωρούν πως με την επιστροφή της θανατικής καταδίκης, ή με πογκρόμ έναντι των διαφορετικών,  θα διευθετηθούν όλα τα ζητήματα. Ο εφιάλτης του εξτρεμιστικού Ισλάμ, σκεπάζει με το μαύρο πέπλο του και «ματώνει» την ουδετερόθρησκη Ευρώπη. Ο δημοσιογράφος Michel Verrier  περιγράφει  σε άρθρο  του  το  2008,  με  τίτλο: L’ Allemagne et «ses »Turcs (Οι τούρκοι της Γερμανίας μιλούν γερμανικά), κάνοντας ουσιαστικά μια αναγωγή στο ισλαμικό status quo στην Ευρώπη και επιχειρεί παράλληλα να προβλέψει το τραγικό μέλλον για την γηραιά ήπειρο.  

Ένας άλλος μελετητής το φονταμεταλιστικού – πολιτικού Ισλάμ ο Udo Ulfkotte με εξειδίκευση στα ζητήματα της ισλαμικής τρομοκρατίας περιγράφει στο βιβλίο του Der Krieg im Unseren Staedten (Ο πόλεμος στις πόλεις μας),  τον επερχόμενο φονταμενταλιστικό  Αρμαγεδδώνα, όταν θα ξεκινήσει ο πόλεμος εντός των πόλεων της Ευρώπης, ανάμεσα στους φονταμενταλιστές του Ισλάμ και τους άθρησκους ευρωπαίους, που έχουν απολιθώσει ή διαγράψει την όποια πίστη τους, δίχως σαφή ταυτότητα πολιτισμικών και θρησκευτικών αξιών.

Τα ζητήματα,  της μαντήλας, της απαγόρευσης του χοιρινού σε  σχολικά κυλικεία όπου πλειοψηφία γίνονται οι μουσουλμάνοι, οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στα νεόδμητα τζαμιά κεντρικών ευρωπαϊκών πόλεων, η επιβολή της μουσουλμανικής προσευχής σε κεντρικά σημεία πόλεων και δρόμων, η επιβολή ηθών και εθίμων, τα τσαντόρ και οι μπούρκες, η υποτίμηση και ο εξευτελισμός των γυναικών, οι γάμοι ενηλίκων ανδρών με ανήλικα κορίτσια, δεν αποτελούν καταστάσεις και γεγονότα κάπου αλλού, αλλά ο μεσαίωνας καραδοκεί στη καρδιά της Ευρώπης με το πιο φρικιαστικό του πρόσωπο.

Η Ευρώπη ήδη έζησε την Ιερά εξέταση του δυτικού  χριστιανικού της μεσαίωνα, το οποίον πλήρωσε πικρά, δεν γνωρίζει κανείς αν θα αντέξει την αναβίωση ενός νέου ιδιότυπου μεσαίωνα ακραίας ισλαμικής καταγωγής και προέλευσης,  με ασύγκριτα δυσμενέστερους  όρους, για το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξιοπρέπειά του. Η δύναμη της Ευρώπης έγκειται στην επιστροφή της στις ρίζες, τις αρχές και τις αξίες της, είτε ως πολιτισμού είτε ως θεολογίας είτε ως φιλοσοφίας, με επίκεντρο τον Θεό και στη περιφέρεια του αξιακού κύκλου τον άνθρωπο.
 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Αγανακτισμένος με την αφισορύπανση στους δρόμους της Αθήνας λόγω της προεκλογικής περιόδου δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιώργος Καμίνης. «Θα ξηλώνουμε αφίσες κομμάτων από παντού» δήλωσε. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας από τα κόμματα «να σεβαστούν την πόλη της Αθήνας».

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από σήμερα, Δευτέρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 8-9 μποφόρ. Τα προβλήματα από τη νέα επέλαση του χιονιά ξεκίνησαν ήδη στη Βόρεια Ελλάδα. Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους. Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ανακοινώσουν τα περισσότερα κόμματα τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, καθώς 13 ημέρες χωρίζουν τη χώρα από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η λίστα με τους 12 υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα χέρια του Αλ.Τσίπρα και φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταικούρα και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ.Αθανασίου, το οποίο προβλέπει άνοδο του πλαφόν για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου νομιμότητας δημοσίων δαπανών. Το ΠΔ προβλέπει προληπτικό έλεγχο εφόσον το ποσόν της δαπάνης είναι άνω των 45.000 ευρώ, ενώ τώρα ο έλεγχος διενεργείται από το ποσό των 30.000 ευρώ και άνω.

«Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη και θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή» τόνισε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα είναι «ντροπή» για τη Δημοκρατία να αναδειχθεί τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Κόσμος: Αμέσως μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo πέρασε από την Τουρκία στη Συρία η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιάν, η οποία αναζητείται ως μέλος του «πυρήνα Κουασί» που βρίσκεται πίσω από το τριήμερο τρόμου στο Παρίσι. Ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η Μπουμεντιάν πέρασε σε συριακό έδαφος στις 8 Ιανουαρίου.

Η αιματηρή κατάληξη της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο, στο τέλος του κυνηγητού των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo, προκάλεσε νέο τραύμα στην εβραϊκή κοινότητα, σε μια στιγμή που η ατμόσφαιρα είναι ήδη βαριά -στη Γαλλία οι αντισημιτικές εκδηλώσεις διαφόρων αποχρώσεων διπλασιάστηκαν το 2014. Όπως σημειώνει και ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αμος Γκιτάι «κάθε φορά που υπάρχει κοινωνική ένταση στην Ευρώπη, υπάρχει αντίκτυπος στην εβραϊκή κοινότητα».

«Αν τους έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, θα το ακυρώσουν»: Με αυτά τα λόγια ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας κάλεσε τους διοργανωτές της ξενοφοβικής Pegida να μην προχωρήσουν σε... πορεία πένθους για το Charlie Hebdo - επιχειρηματολογώντας πως, καθώς το Pegida μιλά για «ψεύτες δημοσιογράφους», είναι υποκριτική η «συμπόνια» του για τους σκιτσογράφους. Η Λειψία απαγόρευσε τα πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ στη διαδήλωση της Pegida. «Αγαπημένα» στη Γερμανία έγιναν γαλλικά σκίτσα εναντίον του κίνηματος.

Την πορεία στο Παρίσι έκαναν ιστορική τα 3,7 εκατομμύρια πολιτών που βγήκαν στο δρόμο μετά το Charlie Hebdo και λιγότερο οι ηγεσίες των 50 χωρών που είχαν βρεθεί στην κεφαλή της. Όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχόλια (έστω και... με εσωτερική σκοπιμότητα) προκάλεσε η απουσία της κορυφής των ΗΠΑ από την πορεία στην γαλλική πρωτεύουσα: Παρούσα ήταν μόνο η πρέσβειρα, και ακόμη κι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης που βρισκόταν στην πόλη δεν φάνηκε στους δρόμους. Πάντως, ο ΥΠΕΞ Κέρι θα πάει στο Παρίσι την Πέμπτη.

Τον καταγραφεά των στοιχείων πτήσης του αεροσκάφους της AirAsia, το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά, ανέσυραν τα συνεργεία από τη θάλασσα της Ινδονησίας, φτάνοντας πιο κοντά στην εξιχνίαση του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 162 άτομα. Το δεύτερο μαύρο κουτί, ο καταγραφέας των συνομιλιών στο πιλοτήριο, δεν έχει ακόμη ανασυρθεί αλλά η θέση του είναι εξακριβωμένη.

Οικονομία: Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς υποχωρεί ο φόβος για ενδεχόμενο Grexit. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο άνοιγμα των συναλλαγών της Δευτέρας υποχωρεί στο 9,7%, από 10,2% στο κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής. Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού ομολόγου αναφοράς σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται στις 929 μονάδες βάσης, έναντι 980 μονάδων την προηγούμενη Παρασκευή.  

Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσουν οι δήμοι όλη της χώρας να καταβάλουν τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο ραδιόφωνο του Σκάϊ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κουρευτεί με όρο τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική.

Αθλητισμός: Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τη μεγάλη νίκη στο χθεσινό ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής της πριμέρα ντιβιζιόν απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με 3-1, στο «Καμπ Νου» και να παραμείνει «ζωντανή» στη μάχη του τίτλου. Τα ισπανικά ΜΜΕ επιμένουν πως ο Λιονέλ Μέσι είναι σε κόντρα με τον προπονητή του, Λουίς Ενρίκε, αλλά αυτό όχι μόνο δεν επηρέασε τον Αργεντινό σούπερ σταρ, αλλά τον... πείσμωσε και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας ένα γκολ και δίνοντας δύο ασίστ.

Περισσότερο ως ταρακούνημα παρά έως απειλή ερμηνεύτηκαν τελικά όσα είπε ο Άγγελος Αναστασιάδης στα αποδυτήρια του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» μετά τη βαριά ήττα του ΠΑΟΚ από τον Αστέρα Τρίπολη. Ο έμπειρος τεχνικός θα έχει σύντομα επικοινωνία με τον Ιβάν Σαββίδη με το περιβάλλον του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη αποχώρηση του από τον πάγκο του «δικεφάλου».

Μεγάλη νίκη με 3-1 πήρε η Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής της Primera Division και έμεινε μόνη δεύτερη στη βαθμολογία ξεφεύγοντας με +3 από την σημερινή αντίπαλό της. Νέα νίκη για την εντυπωσιακή Σεβίλλη, η οποία επικράτησε στην έδρα της Αλμερία με 2-0, για την 18η αγωνιστική της Primera Division. Ισοπαλία στην έδρα της Γρανάδα απέσπασε η Ρεάλ Σοσιεδάδ, με σκορ 1-1.