06 Ιανουαρίου, 2015

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνια στο πρώτο λιμάνι της χώρας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ.κ. Παντελεήμονος.

Ο Αγιασμός των Υδάτων τελέστηκε παρουσία του Δημάρχου της Πόλεως κ. Μώραλη, πλήθους πιστών και πολιτειακών αρχόντων μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, η αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας κα Γεννηματά και οι βουλευτές κ. Αρβανιτόπουλος, Κατσαφάδος, Τραγάκης και Μελάς.


Μετά τη Θεία Λειτουργία και τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων εντός του Μητροπολιτικού Ναού η πομπή πορεύθηκε συνοδία αγήματος του πολεμικού ναυτικού για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εντός του λιμένος ανάμεσα στα τρία ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΕΥΡΩΠΗ και ΚΑΛΥΨΩ. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων έπεσαν στην θάλασσα για την ρίψη του Σταυρού. Στην τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού παρέστη επίσης ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας. 


ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ - Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ


Η άκτιστη θεία ενέργεια αγιάζει ολόκληρη τη δημιουργία και μεταδίδει στον κόσμο ευλογία. Ακόμη και με τα υλικά στοιχεία, όπως με τα νερά ποταμών, δοξάζεται το όνομα τού Θεού.Αυτό βλέπουμε ήδη στην Παλαιά Διαθήκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νεεμάν, αρχιστράτηγου της Συρίας. 

Ο Νεεμάν, που υπέφερε από λέπρα, εφοδιασμένος με συστατικά γράμματα τού βασιλιά της Συρίας, πήγε στον βασιλιά του Ισραήλ και από εκεί ξεκίνησε να συναντήσει τον προφήτη Ελισαίο. Ο προφήτης τον ειδοποίησε πως πρέπει να μεταβεί στον Ιορδάνη ποταμό και να λουσθεί εκεί επτά φορές, για να καθαρισθεί το σώμα του από τη λέπρα. Τότε ο Νεεμάν οργίστηκε και είπε:

 

«-Εγώ ενόμισα ότι θα εξέλθη εις συνάντησίν μου, θα επικαλεσθή το όνομα του Θεού του, θα επιθέση το χέρι του εις το άρρωστον σώμα μου και θα θεραπεύση την λέπραν μου. Μήπως δεν είναι oι ποταμοί της Δαμάσκου, ο Αβανά και ο Φαρφάρ, καλλίτεροι από όλους τους ποταμούς του ισραηλιτικού βασιλείου; Διατί λοιπόν να μην υπάγω να λουσθώ εις αυτούς, δια να καθαρισθώ; Αυτά είπεν, ήλλαξε δρόμον και πλήρης θυμού ανεχώρησε. Τότε τον επλησίασαν οι υπηρέται του και του είπον:

-Μήπως σου εζήτησεν ο προφήτης κανένα δύσκολον έργον, το οποίον να μην ημπορής να το κάμης; Σου είπεν απλώς να λουσθής και θα καθαρισθής. Τότε ο Νεεμάν υπεχώρησεν. Ελούσθη εις τα νερά του Ιορδανού επτά φοράς, συμφώνως προς τους λόγους του Ελισαίου, και αίφνης αποκατεστάθη η σαρξ του και έγινεν όπως η σαρξ του μικρού παιδιού και εκαθαρίσθη. Τότε επέστρεψεν εις τον Ελισαίον μαζί με ολόκληρον την συνοδείαν του και του είπε:

-Ιδού εγνώρισα ότι εις όλην την γην δεν υπάρχει άλλος Θεός, ει μη μόνον αυτός, ο οποίος υπάρχει εις τον Ισραήλ» (Δ' Βασιλ. ε' 10-16). Ο Νεεμάν ομολογεί πως θεραπεύθηκε από τον Θεό του Ισραήλ όχι με μαγικό τρόπο, με μόνο το νερό του Ιορδανού. Τα νερά του πόταμου αυτού δεν διέφεραν ου­σιαστικά από τα νερά των άλλων ποταμών. Εκείνο που τα διαφοροποιούσε ήταν η παρουσία της χάρης του Θεού (πρβλ. Λουκ. δ'27).Την ίδια ιαματική δύναμη της χάρης του Θεού βλέ­πουμε και στα νερά της κολυμθήθρας της Βηθεσδά.

Όταν εταράσσοντο από τον άγγελο του Κυρίου, «εκείνος που εισήρχετο πρώτος, μετά την ταραχή του νερού, εθεραπεύετο, από οποιοδήποτε νόσημα κι αν υπέφερε» (Ιω. ε'4, πρβλ. θ' 9).

 

Με τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη αγιάσθηκε η «φύσις των υδάτων», όπως λέγει ο ύμνος της Εκκλησίας μας: «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις και ρήγνυται ο Ιορδάνης και των ιδίων ναμάτων επέχει το ρεύμα, Δεσπότην ορών ρυπτόμενον». Ολόκληρη η δημιουργία γιορτάζει αυτή την ελευθερία άπό τη δουλεία της φθοράς, όχι μόνο ο Ιορδάνης ποταμός: «Ιορδάνη ποταμέ, ευφροσύνης πληρώθητι, γη και θάλασσα, οι βουνοί και τα όρη, και ανθρώπων καρδίαι, νυν σκιρτήσατε, φως εισδεχόμενοι».Ο Χριστός δέχεται στην αγκαλιά του τα νερά και όλα τα στοιχεία της φύσης και τα αγιάζει.

Όπως δέχεται ολόκληρη τη δημιουργία επάνω στο σταυρό, και με το αίμα Του την ελευθερώνει από τα δεσμά του διαβόλου. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το νερό του αγιασμού. Με το Σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, αγιάζεται το νερό· δεν ανήκει πλέον στον κόσμο της πτώσης και της φθοράς. Στην ουσία του είναι βέβαια νε­ρό, όπως και στο γεύση του, και δεν διαφέρει καθόλου από τα άλλα νερά. 

Όμως το γεγονός ότι ήλθε σε σχέση με το Σώμα του Χριστού και προσελήφθη από την Εκκλησία, το μεταβάλλει σε «πνευματικόν ποτόν», που ανα­βλύζει από την «πνευματικήν πέτραν», η οποία είναι ο Χριστός (Α' Κορ. Γ 4) το καθιστά πηγή ευλογίας και χάρης (Έξοδ. ιε' 25). 


Γι' αυτό και η ευχή της Εκκλησίας αναφέρει: δέχθης να βαπτισθής εις τον Ιορδάνην και να αγιάσης μ' αυτόν τον τρόπον τα νερά, κλίνε το αυτί Σου και άκουσέ μας. Και ευλόγησε όλους ημάς, που με το σκύψιμον της κεφαλής μας δεικνύομε το ‘σχήμα του δούλου'. Αξίωσέ μας να γεμίσωμεν από την αγιαστικήν Σου χάριν, πίνοντες ολίγον από αυτό το νερό και να ραντισθώμεν με αυτό. 

Είθε να αποβή εις υγείαν και της ψυχής και του σώματος μας. Διότι Συ είσαι εκείνος όστις αγιάζει τας ψυχάς και τα σώματα μας και δι' αυτό την δοξολογίαν μας, την ευγνωμοσύνην μας και την προσκύνησίν μας αναπέμπομεν εις Σε, και τον άναρχον Πατέρα Σου και το Πανάγιον και Αγαθόν και Ζωοποιόν Σου Πνεύμα και τώρα και πάντοτε και εις τους αίώνας των αιώνων.

Παρατηρούμε λοιπόν πως ολόκληρη η δημιουργία του Θεού είναι καλή. Το κακό δεν βρίσκεται στη φύση του άνθρωπου ή και του κόσμου του Θεού. Ο άνθρωπος επλάσθη «κατ' εικόνα Θεού», όχι μόνο κατά την ψυχή, αλλά και κατά το σώμα. Η αμαρτία είναι αποτέλεσμα της προαίρεσης του ανθρώπου και όχι της φύσης του. Με την πτώση του άνθρωπου συμπαρεσύρθη και ολόκληρη η κτίση στη δουλεία της φθοράς. Όμως ο Θεός στο πρόσωπο του ένσαρκου Λόγου Του εισήλθε στην πραγματικότητα του κόσμου και τον ανακαίνισε. 

Με το θάνατο, την ανάσταση και την ανάληψη Του οδήγησε τον άνθρωπο που προσέλαβε στη ζωή της αφθαρσίας και της αθανασίας, τον ανύψωσε μέχρι το ύψος της δόξης του Θεού Πατρός. Αυτή η δόξα, που κατά τη δευτέρα παρουσία του Κυρίου θα γίνει δικό μας κτήμα, προεικονίζεται στη ζωή της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα στη ζωή των αγίων. 

 
Τα σώματα των αγίων, τα ιερά λείψανα, περιβάλλονται με την αγιαστική χάρη του Θεού και γίνονται πηγή αυτής της χάρης και της θείας ευλογίας. Αποτελούν πρόγευση και προεικόνιση της μεταμόρφωσης του άνθρωπου και ολόκληρης της κτίσης, εικόνα της άρρητου δόξας του Θεού. 

Η ίδια χάρη περιβάλλει και τα υλικά αντικείμενα, με τα οποία έρχεται σε σχέση ο Θεός και γίνεται αντιληπτή με τις αισθήσεις μας σαν φως, σαν θερμότητα ή και με διάφορες θαυμαστές ενέργειες που αποτελούν για τον άνθρωπο ευλογία. Η παρουσία της χάρης και της δόξας του Θεού στον άνθρωπο και στην υλική δημιουργία προεικονίζει την ελευθερία ολόκληρης της κτίσης από τη δουλεία της φθοράς και εγγυάται για τη βεβαιότητα της ελπίδας μας για ζωή και για αφθαρσία. 

 

Στη θεία λατρεία της Εκκλησίας μας εκφράζεται αυτή η ελπίδα με τη συμμετοχή της υλικής δημιουργίας στον αίνο και στη δοξολογία του Θεού. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί λατρεύουν τον Θεό όχι μόνοι τους, αλλά μαζί με όλη την υλική κτίση και διαδηλώνουν με τρόπο ανεπανάληπτο την πίστη τους στη μεταμόρφωση ολόκληρου του κόσμου.

 ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ




 

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

Οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης κατακλύζουν με τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητά τους χώρες όπως την Ινδία και την Κίνα στο όνομα της «φιλανθρωπίας», αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μια τεράστια ποσότητα χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών ειδών και εξοπλισμού εισέρχεται στην Ινδία και την Κίνα από διάφορες ανεπτυγμένες χώρες κάθε χρόνο.  

Τα στοιχεία αυτά είναι απαλλαγμένα από κάθε είδος φόρων και δασμών, εφόσον προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ωστόσο, μιας και όλα τα αντικείμενα είναι χρησιμοποιημένα, σύντομα προστίθενται στα δικά μας απόβλητα», δήλωσε ο Σαντάν Κ. Γκος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τζανταβπούρ της Ινδίας και πρόεδρος της υπηρεσίας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Καλκούτα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γκος διεξήγαγε μια συγκριτική ανάλυση της εισροής ηλεκτρικών αποβλήτων στην Ινδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Γκος, στις αρχές της δεκαετίας του '80 η εισαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων απαγορεύτηκε μετά από πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ τόσο η Κίνα το 2000 όσο και η Ινδία το 2008 απαγόρευσαν ρητά την εισαγωγή τους.

Ωστόσο οι διακινητές των αποβλήτων καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να βρίσκουν πλάγιους τρόπους για να τα μεταφέρουν σε αυτές τις χώρες. «Υπολογίζεται ότι περίπου το 80 τοις εκατό των δυτικών ηλεκτρικών αποβλήτων μεταφέρονται σε διάφορα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών έχει καταστήσει αυτές τις εισαγωγές παράνομες, όμως το φαινόμενο δεν έχει ακόμα παταχθεί», δήλωσε ο Γκος.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε ότι μέχρι το 2020, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 400 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα, και κατά 500 τοις εκατό στην Ινδία. Επιπλέον, τα απόβλητα από χρησιμοποιημένα κινητά τηλέφωνα θα αυξηθούν κατά επτά φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 στην Κίνα και κατά 18 φορές στην Ινδία.

Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που κατέχουν τις συμβάσεις για το χειρισμό του συνόλου των αποβλήτων από τις τοπικές αρχές. Ωστόσο, για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα ηλεκτρικά απόβλητα, δίνονται υπεργολαβίες σε μικρότερες επιχειρήσεις. Μετά τη συλλογή από τα κέντρα συγκομιδής απορριμμάτων οι μικρές αυτές επιχειρήσεις εξάγουν τα ηλεκτρικά απόβλητα, αντί να τα αποστέλλουν στους ανακυκλωτές.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα φετινά Θεοφάνεια. Στον Πειραιά, έξι τολμηροί αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν στα νερά του λιμανιού για τον Τίμιο Σταυρό. Παρόντες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της κυβέρνησης και ο βουλευτής Β' Πειραιά της ΝΔ Γιάννης Τράγακης. Με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τους πρόσφυγες στον Έβρο ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος δεν πρέπει να γίνεται με όρους πόλωσης για εσωτερική κατανάλωση».

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες ο εορτασμός των Θεοφανείων, χιόνια σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Προβλήματα στους δρόμους. Επτά χωριά έχουν αποκλειστεί στον νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. Ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από το βράδυ της Τετάρτης. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός. Προβλήματα προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που πλήττουν τη χώρα. Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν την Τρίτη. Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών, προέτρεψε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας τα σενάρια περί Grexit μετά από μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να διακρίνει ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα και πως ίσως στις 25 Ιανουαρίου υπάρξει μια πλειοψηφία ελλήνων που θα θέλει να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά. Πρόσθεσε πάντως πως η συζήτηση για ένα πιθανό Grexit είναι εικασία και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Κόσμος: Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι το 2014 ήταν η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται κατά των πύρινων εστιών που μαίνονται στην Αυστραλία, τις χειρότερες πυρκαγιές που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς εν ώρα υπηρεσίας έξω από μια εκκλησία κοπτών σε πόλη νότια του Καΐρου.

Οι Αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν να επεκτείνουν την περιοχή των ερευνών της πτήσης QZ8501 της AirAsia, εξαιτίας ισχυρών ρευμάτων στο σημείο. Δύο αμερικανοί αθλητές του σκι έχασαν τη Δευτέρα τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στις αυστριακές Άλπεις. Ασεβή προς τις οικογένειες των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους και προς τους νεοϋορκέζους χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο την κίνηση δεκάδων αστυνομικών να του γυρίσουν την πλάτη στη διάρκεια της κηδείας του δεύτερου συναδέλφου τους. Μάλιστα, ο Ντε Μπλάζιο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η δυσαρέσκεια των αστυνομικών έχει φέρει μαζική ανυπακοή στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οικονομία: Παρά την ηρεμία των αγορών, το διακύβευμα των εκλογών στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ελλάδα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την παραμονή της στο ευρώ». Περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε στην Γερμανία ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποσό μικρότερο από όσο θα κόστιζε στην Γερμανία μια ελληνική στάση πληρωμών ή ένα «Grexit», σύμφωνα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung. Η τιμή του πετρελαίου μπρέντ για παραδόσεις Φεβρουαρίου υποχώρησε στα 55,25 δολάρια το βαρέλι σήμερα Δευτέρα καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών. Το αργό στην αμερικανική αγορά έπεσε ακόμα και κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι σήμερα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009.

Αθλητισμός: Με οδηγό και πάλι τον Στίβεν Τζέραρντ η Λίβερπουλ πήρε την εκτός έδρας νίκη με σκορ 2-1 και πέρασε στους «32» του Κυπέλλου Αγγλίας. Με τη νίκη της Λάτσιο 3-0 επί της Σαμπντόρια άνοιξε η αυλαία της 17ης αγωνιστικής του campionato. Όπως και το... πρώτο μέρος της αναμέτρησης στους «Ζωσιμάδες», έτσι και το δεύτερο δεν ανέδειξε νικητή.

ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0), στην αναμέτρηση που άρχισε την Κυριακή, όμως διεκόπη λόγω της πυκνής ομίχλης, για να συνεχιστεί τη Δευτέρα από το 27ο λεπτό. Η αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, με τον Παναθηναϊκό να μένει στην τρίτη θέση, πλέον όμως επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και έξι πίσω από τον Ολυμπιακό. Στο 0-0 έμειναν και η Ξάνθη με τον Πανθρακικό στο ματς που έριξε την αυλαία της αγωνιστικής.

ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΘΕΤΕΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ

 

O Λίβανος, ο οποίος έχει αποσταθεροποιηθεί λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων, επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο Σύρων πολιτών, για την οποία πλέον προϋπόθεση είναι να έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα), μέτρο χωρίς προηγούμενο το οποίο αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων που προσπαθούν να καταφύγουν στην χώρα για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο. «Σήμερα οι Σύροι που μεταβαίνουν στα σύνορα ξεκίνησαν να καταθέτουν έγγραφα προκειμένου να εισέλθουν» στην χώρα, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Γενικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας πληροφοριών του Λιβάνου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που επιβάλλεται η έκδοση θεωρήσεων εισόδου, καθώς οι πολίτες διέσχιζαν τα σύνορα ελεύθερα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους τη δεκαετία του 1940. Οι Σύροι θα πρέπει από σήμερα να υποβάλουν αίτημα για την έκδοση 6 ειδών θεωρήσεων εισόδου - τουριστικής, επιχειρηματικής, φοιτητικής, μεταφοράς εμπορευμάτων, ιατρικής και βραχυπρόθεσμης διαμονής.  Για την χορήγηση των θεωρήσεων απαιτείται η υποβολή εγγράφων, όπως οι κρατήσεις των ξενοδοχείων και η καταβολή 1.000 δολαρίων για τους τουρίστες ή η προσκόμιση της πρόσκλησης που έχει ενδεχομένως απευθύνει μία λιβανέζικη εταιρεία προς επιχειρηματίες.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Ρασίντ Ντερμπάς εξήγησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιβολή της έκδοσης των θεωρήσεων εισόδου στοχεύει στο «να εμποδίσει (τους Σύρους) να αναζητούν καταφύγιο» στο Λίβανο. Μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από 1,1 εκατ. Σύροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, μια χώρα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν πολλοί Σύροι που δεν έχουν απογραφεί ως πρόσφυγες.

Η UNHCR κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν αναγνωρίζει την ιδιότητα του πρόσφυγα στο πλαίσιο των νέων κανόνων. «Η ανησυχία μας είναι ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στους πρόσφυγες σε αυτούς τους νέους κανονισμούς» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου Ρον Ρέντμοντ. «Θα θέλαμε να μας δοθούν κάποιες πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα διεξαχθεί η όλη διαδικασία προκειμένου να διασφαλίζει ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται» στην χώρα, τόνισε ο ίδιος.

Ο Χαλίλ Τζεμπάρα, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να κάνει εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως είναι απαραίτητο να περιοριστούν οι νέες αφίξεις. «Σεβόμαστε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, δεν θα απελάσουμε κανέναν, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους» υπογράμμισε ο ίδιος. «Όμως είναι πια καιρός να επιβάλουμε κανόνες στην είσοδο των Σύρων», πρόσθεσε. «Η παρουσία τους αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία, μια πίεση που οι υποδομές μας δε μπορούν πια να αντέξουν», κατέληξε.