24 Νοεμβρίου, 2014

H A.M. O AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Στην Γερμανία θα βρίσκεται από αύριο  25 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου ε.ε, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος για προγραμματισμένη ετήσια ιατρική επίσκεψη λόγω της παρακολούθησης των μυοσκελετικών ζητημάτων που οφείλονται στις ορθοπεδικές επεμβάσεις του παρελθόντος. 
 


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 
 
 
 
 
 
 








ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

 

Ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο από το Ισλαμικό Κράτος, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει την κατήχηση και την εκπαίδευση δεκάδων παιδιών στρατιωτών από το Καζακστάν. Με τίτλο «Αγώνας προς το Καλό», το βίντεο δημιουργήθηκε από το γραφείο Τύπου των τζιχαντιστών, το Αλ Χαγιάτ Μίντια Σέντερ. Οι διάλογοι στο βίντεο εναλλάσσονται μεταξύ Καζακικών (τουρκική διάλεκτος) και Αραβικών, με τρεις σειρές υποτίτλων, μεταξύ των οποίων και αγγλικά.

Το υψηλής ποιότητας φιλμ αρχίζει με μια διπλή σειρά οπλισμένων Καζάκων τζιχαντιστών, ενηλίκων, οι οποίοι τρέχουν στην έρημο. Τους βλέπουμε σε αργή κίνηση. Ανάμεσα στις δύο γραμμές των ενόπλων, καλπάζει πάνω σε ένα λευκό άλογο ένας τζιχαντιστής με μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Όλοι οι τζιχαντιστές φοράνε γκρι στολές παραλλαγής εκτός από τον επικεφαλής που είναι ντυμένος στα μαύρα. Το βίντεο ισχυρίζεται: «Γνωρίστε ορισμένους από τους νέους μας αδελφούς από τη γη του Καζακστάν. Ανταποκρίθηκαν στην επιθετικότητα των σταυροφόρων και έσπευσαν να προετοιμάσουν τους ίδιους και τα παιδιά τους».

Ένας από τους Καζάκους λέει: «Αυτοί οι αδελφοί είναι σε στρατόπεδο εκπαίδευσης. Προετοιμάζονται για να πολεμήσουν τους απίστους και τους πολυθεϊστές και θα αγωνιστούμε ενάντια στους αμαρτωλούς με πολλούς τρόπους». Στο ίδιο προπαγανδιστικό βίντεο βλέπουμε τους Καζάκους ενήλικες νεοσύλλεκτους στο Ισλαμικό Κράτος να εκπαιδεύονται σε επιθετικές ενέργειες και να επίσης να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή. Σε αίθουσα διδασκαλίας οι ενήλικες μαθαίνουν για το βεληνεκές που έχουν διάφορα τυφέκια που χρησιμοποιούνται από ελεύθερους σκοπευτές, ακόμα και αμερικανικής κατασκευής.

Το βίντεο δηλώνει ότι «σύντομα θα είναι έτοιμοι να ενταχθούν στον στρατό του Ισλαμικού Κράτους», πριν περάσει στα πλάνα των παιδιών. Το βίντεο δείχνει τα παιδιά να φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ». «Τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους στα σχολεία του Ισλαμικού Κράτους, τη βάση για την ανατροφή των τζιχαντιστών της αυριανής ημέρας». Τα αγόρια παίρνουν το σχολικό που τα πάει στο κατηχητικό. Στη συνέχεια τα βλέπουμε να διδάσκονται στην τάξη τη Σαρία. Ένας Καζάκος ιεροδιδάσκαλος μιλάει στην κάμερα και λέει τα παρανοϊκά του:

«Εμείς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια μακριά από αυτή την ευλογία. Μεγαλώσαμε με την αθεΐα (σ.σ. το Καζακστάν ήταν σοβιετική δημοκρατία). Οι άπιστοι δηλητηρίασαν τα μυαλά μας. Εδώ τα παιδιά μας είναι ευτυχισμένα. Μεγαλώνουν στη σκιά του Κορανίου». Ακολουθούν πλάνα με τα παιδιά να διδάσκονται το Κοράνι, να μαθαίνουν την αραβική γραφή και στη συνέχεια να εκπαιδεύονται στρατιωτικά. Όλα τα αγόρια φοράνε την ίδια στολή παραλλαγής. Ένα αγόρι δείχνει την ικανότητά του να λύνει και να δένει ένα αυτόματο όπλο.

Επίσης, βλέπουμε τα παιδιά να εκπαιδεύονται στην πάλη σε ένα γυμναστήριο. Ένα αγόρι, ο Αμπντουλάχ, λέει στην κάμερα: «Εκπαιδεύομαι σε στρατόπεδο». Όταν το ρωτάνε τι θα κάνει όταν μεγαλώσει, ο Αμπντουλάχ απαντά αφοπλιστικά με ένα χαμόγελο: «Θα είμαι ένας από τους σφαγείς σας, άπιστοι. Θα γίνω μουτζαχεντίν, πρώτα ο Θεός!».
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Η παρεξήγηση για μια γυναίκα ήταν - όπως όλα δείχνουν - η αιτία για το παράλογο και αιματηρό ξέσπασμα του άνδρα, που άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ τα ξημερώματα του Σαββάτου σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας 15 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα έως τα σύνορα με την Αλβανία για τον εντοπισμό του, ο ίδιος φαίνεται πως έχει επιτεθεί με ανάλογο τρόπο και σε άλλες δύο έως τρεις περιπτώσεις. Για τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη διάρκεια των οποίων έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων, ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Αναστάτωση επικρατεί στην Ιεράπετρα της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουτσουράς στο Μακρύ Γυαλό, όπου από το μεσημέρι της Κυριακής έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να αδυνατούν να την περιορίσουν. Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με την δύσβατη μορφολογία του εδάφους κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνέψει κατοικίες. Η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να αναλάβουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Βασικό ερώτημα είναι εάν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς, ή εάν αντίθετα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της κοινωνικής πίεσης.

Τσουχτερό κρύο, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες. Στους 9 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στην Αττική το πρωί της Δευτέρας. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από αύριο, Τρίτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Κόσμος: Η 24η Νοεμβρίου, η δεύτερη προθεσμία που είχαν θέσει οι Έξι και το Ιράν στις συνομιλίες τους για συνολική συμφωνία επί του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έφτασε και όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές παραμένουν σε απόσταση. Οι ΥΠΕΞ στη Βιέννη συζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή, όμως πλέον όχι γύρω από συνολική συμφωνία αλλά για ενδεχόμενη νέα παράταση - κίνηση με εσωτερικό κόστος και για την Ουάσινγκτον αλλά και για την Τεχεράνη, το οποίο μπορεί να καταλήξει να υπονομεύσει ακόμη και τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι Δημοκρατικοί περιμένουν να δουν εάν η Χίλαρι Κλίντον θα θελήσει να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος για τις επόμενες εκλογές για τον Λευκό Οίκο, και φαίνεται ότι ο κύβος ρίπτεται με τον Μπαράκ Ομπάμα: Η Κλίντον «θα γινόταν πολύ καλή πρόεδρος» είπε, δίνοντας την υψηλότερη ψήφο από τις τάξεις του κόμματος στην πρώην ΥΠΕΞ. Αναγνωρίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι η καλύτερη «διαφήμιση» για το κόμμα, εκτίμησε πως δεν θα εμφανιστεί πολύ στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία και... καθησύχασε ότι «η Χίλαρι θα διαφωνήσει μαζί μου σε αρκετά ζητήματα».Έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι δίνουν οι τοπικές κάλπες για τους επικεφαλής των περιφερειών Εμίλια-Ρομάνια και την Καλαβρία, με τους υποψηφίους της κεντροαριστεράς να επικρατούν με ευκολία σε ένα τοπίο διάσπασης για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

Απόλυτος νικητής στην κάλπη πάντως είναι η αποχή: Η εκλογική συμμετοχή υποχώρησε στο ναδίρ και στις δύο περιφέρειες, πέφτοντας κάτω από το μισό σε επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί ούτε στις ευρωεκλογές. Ήδη από τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, ο Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει μεγάλη έμφαση στο επενδυτικό πρόγραμμα – μαμούθ των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ με το οποίο, όπως επιμένει, μπορεί και πρέπει να τονωθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η απασχόληση στην Ευρώπη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 100 ύποπτα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ-Σαμπάαμπ σκοτώθηκαν, μετά την εκτέλεση 28 επιβατών λεωφορείου στα βορειοανατολικά της χώρας. Η ίδια η οργάνωση απαντά πως οι δράστες της επίθεσης είναι «σώοι».

Οικονομία: Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα ότι δεν έχει διεξάγει συζητήσεις με τη Makro Cash & Carry ή τη μητρική της με σκοπό την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της.  Σε συνέχεια ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων των τελευταίων δύο ημερών η Grivalia Properties αποσαφήνισε πως στα πλαίσια του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Σκλαβενίτη καθώς και με άλλους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για την απόκτηση ακινήτων.

Καθησυχαστικός για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από το 2015 εμφανίσθηκε σήμερα Δευτέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και ότι θα υπάρξει μέριμνα από την Κυβέρνηση. Η ανάκτηση ποσών προερχόμενων από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα για το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι ο φόρος στο εισόδημα από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Η εξέλιξη αυτή που έχει ήδη επισημανθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αποδεικνύει ότι μέτρα που θεσπίσθηκαν μέσα από το πρίσμα της «ιδεοληψίας» των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα.

Αθλητισμός: Κρίσιμη η σημερινή (24/11) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σούπερ Λίγκ. Η επανέναρξη του πρωταθλήματος καθώς και η ανάδειξη νέου προέδρου μετά τη δεδομένη παραίτηση του κ.Αγραφιώτη είναι τα βασικά θέματα, που θα τεθούν επί τάπητος. Δεύτερο συνεχόμενο ανεπιτυχές αποτέλεσμα στο ισπανικό πρωτάθλημα για τη Βαλένθια, η οποία ηττήθηκε 2-1 στο τοπικό ντέρμπι από τη Λεβάντε και υποχώρησε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, μένοντας έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης. Επιστροφή στις νίκες μετά από τρεις σερί ήττες για την Ράγιο Βαγεκάνο, που επικράτησε στο «Τερέσα Ριβέρο» της Θέλτα με 1-0.

Δύο γκολ, δύο δοκάρια και δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες έκριναν την ισοπαλία 1-1 μεταξύ Μίλαν και Ίντερ στο ντέρμπι της 12ης του Campionato. Ο Ζερεμί Μενέζ άνοιξε το σκορ για τους «ροσονέρι» στο 23', ο Ζοέλ Όμπι ισοφάρισε στο 61' στην επιστροφή του Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο των «νερατζούρι». Στο πρώτο 45λεπτο υπήρξαν δυο φάσεις στο ματς και απλά η Μίλαν ήταν πιο ουσιαστική με αποτέλεσμα να προηγηθεί. Στο «Σαν Πάολο» έγινε η έκπληξη της  αγωνιστικής, καθώς η Νάπολι αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με την Κάλιαρι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1859:Δημοσιεύεται το μνημειώδες έργο του Κάρολου Δαρβίνου «Η καταγωγή των ειδών».
1901:Θεμελιώνεται, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το Εθνικό Θέατρο.
1944:Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Tokyo κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1632:Baruch Spinoza, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος.
1864:Henri Toulouse Lautrec, Γάλλος ζωγράφος που ανήγαγε την αφίσσα σε τέχνη.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1957:Diego Rivera, Μεξικανός ζωγράφος που άφησε εποχή με τις τοιχογραφίες του αλλά και με την σχέση του με την Frida Kahlo. 
1991:Freddie Mercury, ο frontman των “Queen”.

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2015

 

Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο πιλοτικά από 1η Ιουλίου 2015 στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια από 1η Ιανουαρίου 2016 σε όλο το Δημόσιο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι γραμμή της κυβέρνησης παραμένει ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, να εφαρμοστεί από το 2016.

Ωστόσο, επειδή το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να δείξει «καλή διάθεση» γι αυτό και επισπεύσει την εφαρμογή του νέου μισθολογίου έστω και πιλοτικά από την 1η Ιουλίου 2015 στους εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών.
 


ΚΥΠΡΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΡΑ ΩΣ Ο «ΒΑΡΒΑΡΟΣ» ΤΗΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να δρα ως «βάρβαρος» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αλλιώς κινδυνεύει να αποκλειστεί, με δική της επιλογή, από τις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες που αναπτύσσονται, τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου και στενός συνεργάτης του προέδρου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του αερίου πριν την επίλυση του Κυπριακού, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει άριστη συνεργασία και συντονισμός κινήσεων με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτιμά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε θα επισκεφθεί τη Λευκωσία σε δέκα περίπου ημέρες.

«Οι Τουρκοκύπριοι φυσικά και θα επωφεληθούν από τον πλούτο αυτό όταν με το καλό λυθεί το κυπριακό. Είναι κάτι που έχει τονισθεί επανειλημμένως και δεν μπορεί να αμφισβητείται. Για αυτό άλλωστε και είναι πεποίθησή μας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο και ισχυρότερο κίνητρο για επίλυση του κυπριακού, στη σωστή βάση, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια. Πέραν τούτου, όποια συζήτηση του θέματος είτε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είτε μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας θα εκμηδένιζε αυτό το κίνητρο και θα καθιστούσε τον φυσικό αυτό πλούτο της Κύπρου, αντικίνητρο και όχημα για την προώθηση σχεδίων Β στο κυπριακό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρο καθώς και η προσωπική σχέση που έχει αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμφίβολα έχουν συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, με αποκορύφωμα και τις δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς για την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικού εταίρου» υπογραμμίζει με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου. «Η Τουρκία αντί να ψάχνει για «βαρβάρους» και εχθρούς είναι καλύτερα να προβληματιστεί για τις αρνητικές εις βάρος της επιπτώσεις που προκύπτουν από τη δράση του δικού της «Βαρβάρου», της παράνομης δηλαδή δράσης της σε μια σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επειδή ακριβώς τέτοιες συμπεριφορές δεν ανοίγουν δρόμους συνεργασίας αντιθέτως ενισχύουν τις αντιπαραθέσεις δημιουργώντας κλίμα αναχρονιστικά αντιπαραγωγικό. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να προβληματιστεί για το πως το περίφημο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της περί μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη έχει μετατραπεί σε προβλήματα με όλα τα γειτονικά κράτη» καταλήγει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.