29 Οκτωβρίου, 2014

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ»

 
Το δρόμο για την Βουλή έχει πάρει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» αλλά και των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις που περιλαμβάνονται σε πέντε κεφάλαια και είκοσι δύο άρθρα θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικά ιδρύματα, το δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) , καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, θεσπίζονται:

α)η ελάφρυνση και ο διακανονισμός χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς το Δημόσιο και ΦΚΑ που προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών τους προς χρηματοδοτικά ιδρύματα,

β) έκτακτη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (με δεσμευτική δύναμη για το σύνολο των πιστωτών) και

γ)έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης.
Προβλέπονται επίσης η παροχή κινήτρων για την συμμετοχή του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, η παροχή φορολογικών κινήτρων προς τα χρηματοδοτικά ιδρύματα που προβαίνουν σε ρυθμίσεις χρεών καθώς και η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού της υλοποίησης των θεσπιζομένων μέτρων με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Η εφαρμογή των θεσπιζομένων μέτρων από τα πιστωτικά ιδρύματα γίνεται, τέλος, εν όψει των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας που θέσπισε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη ρύθμιση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του ν. 4224/2013.

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση: 
Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σύμφωνα με το 2ο άρθρο:

α. ως «μικρές επιχειρήσεις» νοούνται επιχειρήσεις που κατά την χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών έως Ευρώ 2.500.000,

β.ως «επαγγελματίες» νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα η άσκηση της οποίας προϋποθέτει την εγγραφή του προσώπου σε ειδικό μητρώο και που κατά την χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είχαν κύκλο εργασιών μέχρι Ευρώ 2.500.000,

γ.ως«επιλέξιμοι οφειλέτες»νοούνται μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που πληρούν σωρευτικώς τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1)δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτήν,

2)δεν έχουν λυθεί ούτε παύσει τις εργασίες τους και, εφόσον έχουν πτωχευτική ικανότητα,

3)δεν έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής τους σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα ή έχει υπάρξει έγκυρη παραίτηση από σχετική αίτηση, και

4)δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου,

Ποιες είναι οι επιλέξιμες διαγραφές: 
Επιλέξιμες διαγραφές είναι διαγραφές απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο:
α.κατά επιλέξιμων οφειλετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά την 30η Ιουνίου 2014:

5)Είχαν προς το χρηματοδοτικό ίδρυμα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ή επίδικη ή ρυθμισμένη, ή

6)δεν είχαν φορολογική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης, ή

7)δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης,

β.αφορούν μία ή περισσότερες πιστώσεις του χρηματοδοτικού ιδρύματος προς τον οφειλέτη, για τις οποίες το χρηματοδοτικό ίδρυμα έχει σχηματίσει σχετική πρόσθετη ειδική πρόβλεψη μέχρι τις 31.12.2014.

γ.αφορούν μία ή περισσότερες πιστώσεις του χρηματοδοτικού ιδρύματος προς τον οφειλέτη και συνολικά ανά επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν το ποσό των Ευρώ 500.000,

δ.ισούνται τουλάχιστον προς: 
(1) το 50% των συνολικών απαιτήσεων του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη όπως αποτυπώνονται στα βιβλία του χρηματοδοτικού ιδρύματος την [ημερομηνία έγκρισης από το χρηματοδοτικό ίδρυμα της διαγραφής] ή, εφόσον είναι μικρότερο,

(2) του ποσού που απαιτείται έτσι ώστε μετά την διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης του χρηματοδοτικού ιδρύματος κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του οφειλέτη και των συνοφειλετών του σύμφωνα με τη βεβαίωση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου,

ε.περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πιστωτών κατά των συνοφειλετών του οφειλέτη, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματά τους σε περιουσιακά αντικείμενα του οφειλέτη ή τρίτων, στο ίδιο ποσό με την απαίτηση τους κατά του οφειλέτη όπως αυτή διαμορφώνεται με τη επιλέξιμη διαγραφή, και

στ. έχουν συντελεσθεί το αργότερο μέχρι την 30 Ιουνίου 2016.Διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

 


ΤΟ ΠΡΩΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

 
Το Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, βιντεοσκοπημένο υλικό από την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Το βίντεο, διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων, καταγράφει την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι φωτογραφίες με τα φτερά των Σφιγγών. Όπως ανακοίνωσε το υπ. Πολιτισμού, η ανασκαφική ομάδα είναι πλέον βέβαιο ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος στο ταφικό μνημείο. Δείτε το video:


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

1.Το  Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10’’- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού,στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.  

Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.

2.Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα. 

3.Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο. 

4.Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53, - τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. 

5.Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγα - ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες. 

6.Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: 

Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. 

7.Στον τρίτο θάλαμο - τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος. 

Τεχνικές παρατηρήσεις 
 1.Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει  για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

2.Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα:Τριακόσια γεύματα αγάπης σε 10 φορείς φιλοξενίας παιδιών προσέφερε το e-FOOD.gr, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τη Domino’s Pizza και με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Μπορούμε». Τη θέση ότι πρόκειται για «θέατρο και υποκρισία αυτών που σκούζουν» τα όσα ακούστηκαν εναντίον της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου σχετικά με τις απολυμένες καθαρίστριες, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης την Τετάρτη. «Υπάρχει νόμος που απαγορεύει να γίνουν προσλήψεις» σημείωσε.

Ο ύμνος του ΕΑΜ ακούστηκε στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν τεχνικές υπηρεσίες, δήμοι, πυροσβεστική και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα). Εάν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6,5 μέτρα τότε θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου.

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκε η παρουσία του στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διέταξε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. 

Κόσμος:Η σορός του 21χρονου Ρεμί Φρες ανακαλύφθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όταν κόπασε η μάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της χωροφυλακής και διαδηλωτών εναντίον της κατασκευής φράγματος στο Σιβέν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η υπόθεση παίρνει έντονα πολιτική τροπή μετά την αρχική έρευνα: Ο νεαρός πέθανε ακαριαία εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, έκρηξης - κάτι που ενισχύει τις καταγγελίες της οικογένειας πως σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ολάντ προανήγγειλε έρευνα που θα φτάσει μέχρι το τέλος, αλλά η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για «εμπρηστικές δηλώσεις» με φόντο την υπόθεση.

Αγωγή κατά δημοτικού σχολείου κατέθεσε ο πατέρας οκτάχρονης μαθήτριας στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, επειδή απαγορεύτηκε στην κόρη του να παρακολουθεί για 21 ημέρες μαθήματα, υπό το φόβο να έχει μολυνθεί από τον Έμπολα επειδή παραβρέθηκε σε γάμο στη Νιγηρία. Το κορίτσι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με τον ιό. Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Μάικλ Σάτα, 77 ετών και βαριά άρρωστος, πέθανε το βράδυ σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας. Η ασθένειά του δεν είχε ανακοινωθεί και η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε επίσημα μερικές ώρες μετά τις πρώτες αναφορές στον Τύπο. 

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βουδαπέστης αντιδρώντας στην πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να φορολογήσει την χρήση του Διαδικτύου -δεύτερη τεράστια διαδήλωση μέσα σε τρεις ημέρες - με συνθήματα που στράφηκαν εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Η απόφαση έχει προκαλέσει επικρίσεις και από τις Βρυξέλλες. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσγειώθηκε στη νότια Τουρκία αεροσκάφος με περίπου μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι πρόκειται να συνεχίσουν προς το Κομπάνι για να υποστηρίξουν την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της ISIS. Πρόκειται για ομάδα 150 μαχητών από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, οι πρώτοι στους οποίους η Τουρκία -λυγίζοντας στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων της- επιτρέπει τη διέλευση. 

Οικονομία:Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (middle seasons sales) ξεκινά το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου και θα λήξει την Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014. Ιδιαιτέρως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η άτυπη υπουργική συνάντηση για τον προϋπολογισμό 2015 της ΕΕ που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στη Βενετία και στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο επίκεντρο της υπουργικής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η άρνηση της Βρετανίας να συνδράμει επιπρόσθετα με 2,1 δισ. ευρώ τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά και βελτιώσεις που «αξίωσε» το Ευρωκοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Απογοήτευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Deutsche Bank για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014, καθώς διαμορφώθηκαν σε ζημιές 94 εκατ. ευρώ, όταν οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 92 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 895 εκατ. ευρώ σχετικές με νομικές διευθετήσεις που αφορούν στη χειραγώγηση του Libor και στη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. 

Αθλητισμός:Ο Μάρκους Μπεργκ μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Μάλιστα ο Γιάννης Αναστασίου ενδέχεται να του δώσει χρόνο συμμετοχής κόντρα στον Παναιτωλικό για το Κύπελλο, την Πέμπτη. «Επιτέλους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Μάριο Μπαλοτέλι, που κατάφερε να βρει δίχτυα μετά από 44 μέρες (το τελευταίο του τέρμα ήταν με την Λουντογκόρες για το Champions League), πετυχαίνοντας το ένα από τα δύο γκολ της Λίβερπουλ στη νίκη-πρόκριση (2-1) επί της Σουόνσι για το Λιγκ Καπ Αγγλία.

Με έξι αγώνες συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας και με τις δώδεκα ομάδες να είναι από τη Σούπερ Λίγκα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, οι οποίοι υποδέχονται Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννινα, αντίστοιχα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) 
1863:Ιδρύεται, από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.
1929: Η «Μαύρη Τρίτη» του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Το «μεγάλο κραχ» συνέβη όταν εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έχασαν την αξία τους. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1897:Paul Joseph Goebbels, ναζιστής αξιωματούχος που κατάφερε να κάνει το επώνυμό του συνώνυμο της προπαγάνδας.
1971:Winona Ryder, Αμερικανίδα ηθοποιός.
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1911: Joseph Pulitzer, Αμερικανός εκδότης, που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας» και θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.
1986: Μίμης Φωτόπουλος, μεγάλος κωμικός ηθοποιός του θρυλικού ελληνικού κινηματογράφου.

 

29/10/2014 - ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

 

Βαρύγδουπα επιχειρηματικά ονόματα και πολλοί αεριτζήδες αναμένεται να παρελάσουν από τα ανακριτικά γραφεία για το γιγαντιαίο σκάνδαλο με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων που έπρεπε όμως να έχει ονομαστεί σε Κοινωνία Απάτης αφού στο σκάνδαλο διαπλέκονται ντόπια λαμόγια αλλά και καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών.

Βέβαια η Ελλάδα έχει αποκτήσει πατέντα στα σκάνδαλα που έχουν σχέση με την πληροφορική. Άλλωστε σύμφωνα με τα…επίσημα στοιχεία η χώρα μας έκανε τεράστιες εξαγωγές σε κομπιούτερ προς τη Βουλγαρία και άλλα βαλκανικά κράτη. Μόνο που τα φορτηγά που μετέφεραν υπολογιστές που υποτίθεται συναρμολογούνταν σε ελληνικά εργοστάσια ήταν φορτωμένα με κουτιά τα οποία πετούσα στα ρέματα όταν περνούσαν τα σύνορα.