20 Σεπτεμβρίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑ

 
Έμμεση έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στην τραγωδία που βιώνουν οι χριστιανικοί πληθυσμοί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε χθές με ένα από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα Ελ. Χασάν μπιν Ταλάλ.

«Δεν μπορεί η Μέση Ανατολή να φλέγεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παραμένει αμέτοχη, παθητικός παρατηρητής, μπροστά στις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών, αλλά και στον ευτελισμό της αξίας του ανθρώπινου προσώπου και της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ιορδανό πρίγκιπα. 

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος, ζήτησε από τον πρίγκιπα Χάσαν μπιν Ταλάλ, να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην εμπέδωση ενός κλίματος αδελφοσύνης και ειρήνευσης στην περιοχή. 

Ο κ. Ταλάλ, από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε, μίλησε για την αξία της συνάντησης των πολιτισμών μέσα από την επιστροφή στις κοινές πηγές. 

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Πάνσοφος Αγία Αικατερίνη και η Μονή του Σινά είναι σύμβολο καταλλαγής και πρότυπο αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών μέσα στους αιώνες.

«Είναι η μόνη περιοχή, που δεν χύνεται αίμα στην Μέση Ανατολή. Θέλουμε τον Χριστιανισμό στην αρχέγονη κοιτίδα του», τόνισε χαρακτηριστικά. Τον κ. Ταλάλ και τα μέλη της συνοδείας του υποδέχθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πατήρ Συμεών Βολιώτης και ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, πατήρ Χρυσόστομος Παπαθανασίου.


 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 
 Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Συνέδριο των Στελεχών νεότητος (Κατηχητών και Κατηχητριών) της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος, σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2014, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής. Θα συμμετάσχουν 100 περίπου Κατηχητές και Κατηχήτριες, προερχόμενοι από τις κατηχητικές συντροφιές των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Συνέδριο αποβλέπει:

Α.στη γνωριμία, επικοινωνία, προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων των Στελεχών που διακονούν στις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής και

Β.στην περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση αυτών, στη συζήτηση και ανάλυση θεμάτων, που σχετίζονται άμεσα με την κατήχηση στη σύγχρονη εποχή.

Πατρικές συμβουλές και χαιρετισμό προς τα Στελέχη της κατηχήσεως θα απευθύνει, εκ μέρους του Μακ. Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρ. π. Συμεών Βολιώτης.

Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν: ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Εκπαιδευτικός, με θέμα «Η προετοιμασία του Κατηχητικού μαθήματος» και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας – Εκπαιδευτικός, με θέμα «Οι γονείς των παιδιών που κατηχούμε σήμερα». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση, αναφορά στα προβλήματα στη σύγχρονη κατήχηση, αναμένοντας προτάσεις και ιδέες.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση υποδειγματικών κατηχητικών μαθημάτων, από Κατηχητές στις βαθμίδες Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου, καθώς και αξιολόγηση των παρουσιάσεων από τους συμμετέχοντες. Το πρωί του Σαββάτου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός στο Παρεκκλήσιο της Κατασκήνωσης.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Στο τηλ.: 213 0184431 (δ.Γαβριήλ Τριανταφυλλιά), στο e-mail: katixisi@neotita.gr ή στην ιστοσελίδα www.neotita.gr




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενούν οι Financial Times σε άρθρο τους στο οποίο κάνουν αναφορά στη στροφή - όπως αναφέρουν - του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σκηνή και την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «πρωθυπουργός εν αναμονή». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα για τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, στην οποία συμετείχαν περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλα τα μουσικά ρεύματα. Παρόντες ήταν και οι γονείς του Παύλου Φύσσα. Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή πήραν οι τρεις από τους συνολικά 64 συλληφθέντες στην αντιφασιστική πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι. Όλοι οι συλληφθέντες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και υπόλοιποι 61 θα οδηγηθούν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Αυτόφωρο.

Βουτιά στο κενό από τον τέταρτο όροφο του Κέντρου Στέγασης Αστέγων επί της οδού Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας, έκανε το πρωί της Παρασκευής ένας άνδρας ηλικίας 44 ετών.  O εισαγγελέας έδωσε το απόγευμα εντολή για τη σύλληψη, με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, δύο γιατρών που ήταν χθες, Πέμπτη, σε υπηρεσία στο Δρομοκαΐτειο και δεν κράτησαν για νοσηλεία τον 44χρονο άστεγο.Υπόθεση παράνομων εκδόσεων πιστοποιητικών ασφαλιστικής ενημερότητας εντόπισαν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), στο κατάστημα του Κεραμικού. Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία.

Κόσμος: Άοπλος άνδρας πήδηξε τον φράχτη του Λευκού Οίκου και έφτασε τρέχοντας μέχρι την είσοδο του κτιρίου μέχρι να τον σταματήσει η ασφάλεια, προκαλώντας συναγερμό στην προεδρική κατοικία. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένειά του είχαν φύγει λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά εξαιτίας του εισβολέα χρειάστηκε απομάκρυνση όσων είχαν μείνει στο κτίριο. Ουδέτερη ζώνη μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ενόπλων στις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκε στις συνομιλίες στο Μινσκ. Σε ένα από τα πιο απτά σημάδια προόδου - έστω και με αρκετές επιφυλάξεις - στο πλαίσιο της συμφωνίας για εκεχειρία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε απόσυρση του βαρέος οπλισμού και ξένων μαχητών.

Τον επαναπατρισμό των 49 Τούρκων που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ επιβεβαίωσε η τουρκική κυβέρνηση, εξέλιξη που θέτει τέλος στο θρίλερ που απασχολούσε για τρεις μήνες την Τουρκία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους. Η ομηρία ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ήταν διστακτική σε ενεργό συμμετοχή στην αμερικανική «συμμαχία προθύμων» κατά του IS. Oι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν, δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

H γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε ότι οι πιλότοι της, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών και τη νέα στρατηγική που αφορά την θυγατρική της εταιρεία χαμηλού κόστους Transavia, ενημέρωσαν ότι ενδεχομένως να επεκτείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως την επόμενη Παρασκευή.

Οικονομία: Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιοπιστία της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας το Aa1. Ο οίκος επιβεβαίωσε ωστόσο επίσης τις αρνητικές προοπτικές της αξιολόγησής του, κρατώντας την «απειλή» για υποβάθμιση. Οι επιπτώσεις πιθανής υποβάθμισης θα ήταν περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές: Ασχέτως των τελευταίων υποβαθμίσεων, το Παρίσι δανείζεται μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι νωρίτερα. Η μετοχή του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποίησε ράλι 36% στην πρεμιέρα της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο τίτλος της εταιρείας διαπραγματευόταν το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στα 92,70 δολάρια. Σε αυτή την τιμή η κεφαλαιοποίηση της Alibaba αγγίζει τα 228,5 δισ. δολάρια. Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Αθλητισμός: Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ το Σάββατο, καθώς, οι τέσσερις ελληνικές ομάδες επιστρέφουν από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους, ξανά στις εγχώριες και μάλιστα με επικίνδυνες αποστολές. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την αήττητη και πρωτοπόρο Βέροια (20:30), ενώ λίγο νωρίτερα, η Ξάνθη αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό σε ένα μίνι επαρχιακό ντέρμπι και ο ΟΦΗ φιλοξενεί τον Ατρόμητο σε μία ακόμη αμφίρροπη αναμέτρηση. Το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στη Μίλαν και τη Γιουβέντους δεσπόζει στο πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το ιταλικό πρωτάθλημα.

Εκτός από το γόητρο, η Σαββατιάτικη (21:45) αναμέτρηση στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» έχει και βαθμολογική σημασία. Κατά τα άλλα, ίσως το πιο σημαντικό ματς του τριημέρου, διεξάγεται την Κυριακή στην Αγγλία, όπου στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Premier League, η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Τσέλσι. «Μπλόκο» στην μετακίνηση των οπαδών του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο, για τον αγώνα του «δικέφαλου» με τον Παναιτωλικό, έβαλε ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, όπως γνωστοποίησε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1821:Οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη καταλαμβάνουν εκ νέου την Αθήνα.
1946:Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.
1989:Η Βουλή, με ψήφους 169 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση υποκλοπών.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
356 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, μακεδόνας στρατηλάτης.
1934: Sophia Lοren, Ιταλίδα ηθοποιός.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1971:Γιώργος Σεφέρης, ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφερειάδη.



20/9/2014 - ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ; ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ FYROM ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

 

Στην πλατεία Σκεντέρμπεη στα Σκόπια ο δήμαρχος Νεβζάτ Χαλίλι ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας που εδράζεται στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται ότι κάθε ανθρώπινο ον έχει το δικαίωμα να κυβερνά τον εαυτό του και σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τόμας Γούντροου Ουίλσον, οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Το ζήτημα είναι εάν το νοτιοσλαβικό κράτος - αναγνωρισμένο ως FYROM - μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος δύο ίσων δημοκρατιών, ακολουθώντας το παράδειγμα της πρώην ομοσπονδίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και της βελγικής ομοσπονδίας.

Ο Χαλίλι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου το 1970 πού όρισε τη Ομοσπονδοποίηση του Βελγίου. Ο Γκρούεφσκι, να δώσει, ακόμη εντολές στο κοινοβούλιο να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ομοσπονδοποίηση της χώρας. Ο Χαλίλι, δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, διότι αν και η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001 σταμάτησε τη σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, δεν μπόρεσε να παράσχει την πολυπόθητη ισότητα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων, γράφει η αλβανική Lajm των Σκοπίων και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Πανικός στα Σκόπια από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας

Πανικός κατέλαβε την πολιτική ηγεσία, αλλά και τα λιγοστά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που τολμούν να αναφέρουν την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας από τον Νεβζάτ Χαλίλι. Το κανάλι Σίτελ των Σκοπίων, κρατά μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος, ενώ το κανάλι ‘5’, δεν αναφέρεται στην ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας», αλλά στους συνταγματικούς περιορισμούς των πολιτών και στο ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Νεβζάτ Χαλίλι.

«Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές: Η κυριαρχία της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ είναι αδιαίρετη, αναπαλλοτρίωτη και αμεταβίβαστη. Τα σημερινά σύνορα είναι απαραβίαστα. Όποια διασάλευση της συνταγματικής τάξης είναι έγκλημα και προβλέπονται από τη νομοθεσία ποινές άνω των πέντε ετών. Θα λειτουργήσει ο δημόσιος εισαγγελέας. Θα πρέπει να αναλυθούν τι συνέβη, τι ειπώθηκε και ποιος μίλησε.

Θα συγκεντρωθούν όλα τα υλικά για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες και να αποφασισθεί περαιτέρω η δίωξη. Το Κανάλι 5 απευθύνεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα μιλήσει με καθηγητές για το Σύνταγμα και τους νόμους…», σημειώνει το δημοσίευμα, χωρίς καμία αναφορά στο τι ειπώθηκε από τον επικεφαλής της ‘Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας’.
 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ




Τις εγκαταστάσεις του ελληνικού διαστημικού συνεργατικού σχηματισμού si-Cluster στο Μαρούσι επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας αεροδιαστημικής Rafael και ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Ούντο Μπέκερ. Οι συναντήσεις αυτές αναμένονται να ενισχύσουν το όλο «οικοσύστημα» της αεροδιαστημικής στην Ελλάδα και την εξωστρέφειά του.Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της Rafael διαδέχτηκε την ελληνική αποστολή που οργανώθηκε στις αρχές του χρόνου από το si-Cluster, το Corallia και την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) στο Ισραήλ, με στόχο τη σύναψη σταθερών εμπορικών σχέσεων στον κλάδο της αεροδιαστημικής μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνεργασία αυτή έχει πλέον ήδη μπει σε τροχιά, σύμφωνα με τις εταιρείες-μέλη του si-Cluster, ESS Prisma και Inasco, οι οποίες στη συνάντηση παρουσίασαν τα σχέδια συνεργασίας τους με τη Rafael. Η προοπτική της συνεργασίας με τη Rafael θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αεροδιαστημικής και την εξαγωγή τους στη διεθνή αγορά. Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται να εξαχθεί τελικό προϊόν αεροδιαστημικής ως αποτέλεσμα συνεργασίας ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ούντο Μπέκερ, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στις νέες εγκαταστάσεις του κέντρου καινοτομίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, στον χώρο α2•innohub του Αμαρουσίου.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προγραμμάτων Τεχνολογίας της ESA συναντήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών – μελών του si-Cluster: EMTech, Inasco, Geosystems, Planetek Hellas και Terra Spatium. Στη συνέχεια, παρακολούθησε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του si-Cluster και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αεροδιαστημικής και ενημερώθηκε για τις υπό διαμόρφωση υποδομές (incubator, R&D Lab, κλπ) του si-Cluster. O Ούντο Μπέκερ προέτρεψε την ελληνική βιομηχανία διαστήματος να εστιάσει στη δημιουργία πέντε έως έξι πρωταθλητών- επιχειρήσεων γύρω από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να συγκεντρωθούν οι λοιπές καινοτόμες επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν σημαντικές «αλυσίδες» αξίας και προϊόντα, τα οποία να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά.

O Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) αποτελείται από περισσότερα από 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups). Οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΣΠΑ 2007- 2013.