07 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo συναντάται σήμερα Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η Διεθνή Έκθεση, μετά από την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Διαβάστε την ομιλία του κ. Σαμαρά εδώ. 

Θα ακολουθήσουν επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης του κ. Βενιζέλου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα. Δύο άτομα συνελήφθησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά από ληστεία και καταδίωξη που ακολούθησε στη Γλυφάδα. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο συλληφθέντες λήστεψαν με την απειλή όπλων περίπτερο στη λεωφόρο Ποσειδώνος και διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Πρόταση τριών σημείων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτει με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Προκρίνει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη κάλπη, τη συμφωνία των κομμάτων για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και την έναρξη διακομματικής συζήτησης για τις αλλαγές σε διοίκηση και κράτος. 

Επίθεση με βόμβες μολότοφ, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, εξαπέλυσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ομάδα νεαρών, που εμφανίστηκε ξαφνικά στην συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά στα Εξάρχεια. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή και προσήχθησαν 22 άτομα, από τα οποία δύο κρατήθηκαν και θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι 20 αφέθηκαν ελεύθεροι. Προβλήματα σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας από τη βροχόπτωση. Περίπου 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από αυλές και σπίτια στη Χαλκιδική δέχτηκε η Πυροσβεστική. Στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέχει από τα ξημερώματα, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου σημειώθηκαν αρκετά ατυχήματα. Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός και σήμερα, Κυριακή, με βελτίωση από το βράδυ. 

Κόσμος: Αεροπορικές επιθέσεις ξεκίνησαν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών κοντά στο φράγμα της πόλης Χαντίθα του Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Τα αεροπορικά πλήγματα έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους τζιχαντιστές να απειλήσουν τις ιρακινές δυνάμεις που ελέγχουν το φράγμα αυτό. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, από τότε που ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας τον Αύγουστο. Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη, νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ κοντά στο αεροδρόμιο. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο.

Τουλάχιστον δέκα εργάτες σκοτώθηκαν σε εργοτάξιο ουρανοξύστη 36 ορόφων στην Κωνσταντινούπολη όταν ο ανελκυστήρας που χρησιμοποιούσαν έπεσε ενώ βρισκόταν σε έναν από τους τελευταίους ορόφους, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αδύνατη φαίνεται να είναι η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία, καθώς οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι οπαδοί του «ναι» και του «όχι» κυριολεκτικά δίνουν μάχη ψήφο με ψήφο. Στην τελευταία πάντως έρευνα το «ναι» στην ανεξαρτησία κινείται στο 51%, έναντι 49% για το «όχι».Η Ρωσία στέλνει πλοία του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, με στόχο να επαναλειτουργήσει μία μόνιμη βάση στην περιοχή, μετέδωσαν το Σάββατο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με τη Δύση με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και ενώ πολλοί επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Αρκτική, εξαιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οικονομία: Η κυπριακή κυβέρνηση με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση το απόγευμα του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής του επίμαχου νομοσχεδίου για τη διαδικασία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. «Η δημιουργία επιχειρηματικότητας είναι το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας από τη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, ενώ προανήγγειλε πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση των επιτοκίων χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση - από το Οκτώβριο - του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία». 

 Στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με την περικοπή κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. 

Αθλητισμός: Με γκολ του Κουτρουμπή στο 44ο λεπτό, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 της ρουμανικής Βιτορούλ Κοστάντζα, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε απόψε στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ανεπίσημο ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα έκανε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Βαλμίρ Μπερίσα, όμως το πλέον θετικό για το Γιάννη Αναστασίου ήταν η εμφάνιση του Εμίρ Μπαϊράμι, που έδειξε να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησαν εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να προσθέσει πολύτιμη ποιότητα στο «τριφύλλι».

«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν η ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει ο Κλαούντιο Ρανιέρι στον αγώνα της Κυριακής απέναντι στην Ρουμανία για την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2016 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Καλές εντυπώσεις άφησε και πάλι η ΑΕΚ, που επικράτησε πολύ εύκολα 4-0 του Απόλλωνα Καλαμαριάς, σε φιλική αναμέτρηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ της Ένωσης πέτυχαν οι Αραβίδης (4΄), Ντούνης (11΄), Ντακόλ (70΄) και Μπρέσεβιτς (75΄), ενώ η ομάδα του Τραϊανού Δέλλα είχε πολλές ευκαιρίες, ιδίως στο α΄ ημίχρονο, για να σημειώσει και περισσότερα τέρματα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1776:Πρώτη επίθεση με υποβρύχιο στα παγκόσμια χρονικά. Το αμερικανικό Turtle προσπαθεί-αποτυχημένα- να τοποθετήσει μία ωρολογιακή βόμβα στα ύφαλα της βρετανικής ναυαρχίδας Eagle που βρίσκονταν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1833:Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.


1882: Ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφωτίζει μία ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.
 

1999: Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα, αφήνοντας πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.
 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1909: Ελία Καζάν(Ηλίας Καζάντζογλου) ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης.
 

ΘΑΝΑΤΟΙ
1978: Κιθ Μουν, ντράμερ των Who





ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ -ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ

 

Στην Ουκρανία, η εκεχειρία έχει ήχο. Εκείνο των όπλων και των εκρήξεων, που ακούγονται από το πρωί της Κυριακής στο Ντόνετσκ, απειλώντας την εξ' ορισμού εύθραυστη συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές. Στα βόρεια του Ντόνετσκ ακούγονται από το πρωί της Κυριακής παρατεταμένες εκρήξεις, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι στον ουρανό υψώνεται μαύρος ουρανός. Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και το Ντόνετσκ παραμένει προπύργιο αυτονομιστών. Πηγές των ανταρτών αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο.

«Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας», είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη», πρόσθεσε. Και στη Μαριούπολη όμως η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά και ακολούθησε μάχη. Όσο ο χρόνος προχωρά, τόσο πιο εύθραυστη μοιάζει η κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αυτονομιστές. Παρά την εκεχειρία, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι κάτοικοι της Μαριούπολης άκουσαν ξανά τον ήχο των όπλων.

Κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού. Δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι στην περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίσσονταν σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές, μια βιομηχανική εγκατάσταση ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε ένας Ουκρανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει. Για παραβίαση της εκεχειρίας είχαν μιλήσει οι Ουκρανοί και στο Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης. 

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε ένας διοικητής των ανταρτών στο Ντόνετσκ.



 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

 
 
 «OΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ
ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ  ΑΛΛΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΑΙΩΝΙΑ» (ΙΩ. 3,15)

Κάποιος από τους Φαρισαίους, που λεγόταν Νικόδημος, άρχοντας των Ιουδαίων, για να μην γίνει αντιληπτός από τους ομοεθνείς του, ήρθε στον Ιησού νύχτα, και συζήτησε με τον Ιησού σοβαρότατες αλήθειες, περί του Θεού και της ανθρώπινης σωτηρίας. Ο Ιησούς τού εξήγησε ότι η γνώση των επουρανίων δεν μπορεί να αποκαλυφθεί άνευ της μαρτυρίας Εκείνου, δηλαδή του Υιού του Θεού. Στο 24 κεφάλαιο του βιβλίου των Παροιμιών, τίθεται η εξής ερώτηση: «Ποιος ανέβηκε στον ουρανό και κατέβηκε απ’ αυτόν;» Η υπονοούμενη απάντηση είναι:

«Μόνο ο Θεός». Ο Χριστός επομένως εξηγεί στο Νικόδημο για τον εαυτό Του ότι: Μόνο Εκείνος από τους ανθρώπους θα ανέβει στον ουρανό κατά την ανάληψή Του, όπως και μόνο Εκείνος κατέβηκε ως δεύτερος Αδάμ από τον ουρανό, και ο οποίος παρευρίσκεται πάντοτε ταυτόχρονα στον ουρανό, ως Υιός και Λόγος του Πατρός. Και ίσως κάποιος εδώ να ρωτήσει: «Μα και ο Ηλίας και ο Μωυσής δεν αναφέρονται στην Παράδοση της Εκκλησίας μας ότι ανελήφθησαν στον ουρανό;

Πώς τώρα αναφέρεται ότι μόνο ο Ιησούς θα αναληφθεί στον ουρανό;» Η απάντηση είναι ότι ο Μωυσής και ο Ηλίας απετέλεσαν προτυπώσεις του Χριστού και εικόνες Του στην Παλαιά Διαθήκη, σαν απλοί άνθρωποι που ήσαν, ενώ ο Χριστός είναι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που όχι μόνο ανέβηκε και κάθισε στα δεξιά του Θεού, αλλά και μόνο εκείνος κατέβηκε από Ψηλά, αφού σαρκώθηκε και γεννήθηκε ως άνθρωπος.

Και αυτό επειδή, θέλοντας να αποκαλύψει σε μας τα επουράνια, έγινε από αγάπη ένας από εμάς, και ως άνθρωπος όμοιος με μας ελάλησε προς εμάς τις θείες και σωτήριες αλήθειες, ενώ στη συνέχεια, προσφέροντας το αίμα Του, απέκτησε την Εκκλησία Του. Επεξηγώντας περισσότερο ο Ιησούς τα λόγια Του, αναφέρει στο Νικόδημο και το δεύτερο μυστήριο της σωτηρίας, μετά την δια του βαπτίσματος αναγέννηση που είχε στο μεταξύ προείπει, και αυτό είναι η δια του σταυρού γενομένη ευεργεσία της ανθρωπότητος.

Λέγει λοιπόν ο Ιησούς ότι, όπως ο Μωυσής ύψωσε το χάλκινο φίδι στην έρημο, και όσοι τραυματισμένοι το κοιτούσαν σώζονταν από το δηλητήριο των φιδιών, με τον ίδιο τρόπο η αμαρτία, λόγω τής επί του Σταυρού ύψωσης και θυσίας του Χριστού, θα εκτεθεί, δημόσια και ηττημένη, σαν το νεκρό χάλκινο ομοίωμα του φιδιού. Όσοι συμμετέχουν επομένως δια της πίστεως στο μυστήριο του Ιησού, σώζονται, ο οποίος υψωθείς μεταξύ ουρανού και γης, ήτο σαν να εγκαταλείφθηκε προς στιγμήν όχι μόνο από τους ανθρώπους, αλλά και από τον ίδιο τον Πατέρα Του.

Υψώθηκε όμως ο Κύριος και με την ανάληψή Του, για να καθίσει στα δεξιά του Πατρός, και να παράσχει μετάνοια και άφεση αμαρτιών στο λαό. Η πίστη μάλιστα των αμαρτωλών, που έχουν ανάγκη τη σωτηρία, στον Εσταυρωμένο, είναι ό,τι υπήρξε η ενατένιση προς το υψωμένο φίδι εκείνων από τους Ισραηλίτες που είχαν ανάγκη θεραπείας, καθότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι η κλίμακα προς τον ουρανό και πηγή αιώνιας ζωής.

Αυτός δηλαδή που πιστεύει, λέγει ο Ιησούς, δεν θα χαθεί λόγω των τραυμάτων των αμαρτιών του, αλλά θα πετύχει την γη της επαγγελίας, απολαμβάνων σ’ αυτήν ζωήν αιώνιον και ποιοτικώς μοναδική. Είναι αλήθεια ότι τα λόγια αυτά χαράχτηκαν στην καρδιά του Νικοδήμου, και εξ’ αιτίας αυτών, όταν είδε αργότερα υψούμενον επί του σταυρού τον Ιησού, δεν σκανδαλίστηκε όπως οι υπόλοιποι μαθητές, αλλά αισθάνθηκε την πίστη του ενισχυμένη.

Ως συνέχεια των προηγούμενων, έρχεται τώρα ο Κύριος να αιτιολογήσει τα λόγια Του ότι «πρέπει να υψωθεί ο Υιός του Ανθρώπου». Λέγει λοιπόν ότι η θυσία Του αφορά όλη την ανθρωπότητα, αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, και εκπορεύεται από την αμοιβαία αγάπη καί του Πατέρα καί του Υϊού. Η πηγή μάλιστα της άπειρης αγάπης είναι ο Θεός Πατέρας, ο οποίος δεν αρνήθηκε να χαρίσει στο θάνατο ακόμη και τον μονάκριβο γιο του, προκειμένου να οδηγήσει τον κόσμο, δια της πίστεως και της αρετής, στην αιώνιο λύτρωση.

Τέλος, αναιρεί ο Χριστός την εσφαλμένη πίστη των Ιουδαίων, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο ερχόμενος Μεσσίας θα καθίστατο, αποκλειστικά για το έθνος τους, βασιλέας και σωτήρας. Επαναλαμβάνει επομένως τρεις φορές την λέξη “κόσμος” για να καταδειχθεί το παγκόσμιον της θείας ευδοκίας, και λέγει στο Νικόδημο: «Διότι δεν έστειλε ο Θεός τον Υιό του στον ΚΟΣΜΟ για να χωρίσει και να καταδικάσει τον ΚΟΣΜΟ, αλλά για να σωθεί ο ΚΟΣΜΟΣ δι’ αυτού».

Η αλήθεια αυτή που τονίζεται εδώ, δεν αποκλείει την επάνοδο του Χριστού, κατά την Δευτέρα αυτού Παρουσία, ως Κριτού της Οικουμένης, όπως και σαφώς διδάσκεται στην Καινή Διαθήκη, αλλά εκφράζει κυρίως τον θετικό σκοπό της αποστολής του Κυρίου στον κόσμο. Δεδομένου ότι η κατάκριση των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα της θελήσεως αυτών και όχι της θελήσεως του Θεού. Όπως ακριβώς και ο ήλιος, ο οποίος δεν ευθύνεται αν οι ακτίνες του δεν φτάνουν στα φυτά και τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό σκιά, ή πίσω από σκούρες κουρτίνες.

Οι ευαγγελιστές λοιπόν -αλλά και ο απόστολος Παύλος- με τα ανωτέρω περιγραφέντα, εκφράζουν την πίστη ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο, διότι όλα βρίσκονται στα χέρια του Θεού, ο οποίος, επειδή κυβερνά και προνοεί ακριβέστατα και απολύτως δίκαια για τον κόσμο, φρόντισε ώστε ο Υιός του Ανθρώπου, όπως ονόμαζε τον εαυτόν του ο Χριστός, να αντιπροσωπεύσει και αντικαταστήσει στη θυσία Του ολόκληρη την ανθρωπότητα, ίνα σωθούμε όλοι δι’ Αυτού, ακολουθούντες τις εντολές και το παράδειγμά Του. 



 


ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ… ΣΑΡΙΑ

 

Βαριές κατηγορίες για παράβαση της γερμανικής νομοθεσίας αντιμετωπίζουν πλέον 11 μουσουλμάνοι που συνελήφθησαν, γιατί είχαν συγκροτήσει «Αστυνομία επιβολής της Σαρία» στο Βούρπεταλ. Οι φανατικοί μουσουλμάνοι συνελήφθησαν την ώρα που έκαναν περιπολία στους δρόμους της πόλης.

«Έμπαιναν σε μπαρ και χαρτοπαικτικές λέσχες και ζητούσαν από τους νέους να μην κάνουν πράξεις που είναι αντίθετες με το Ισλάμ» εξήγησε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σε τοπική εφημερίδα. Για το ζήτημα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ήταν σε συνεννόηση και με τον ιμάμη που είναι υπεύθυνος στο τζαμί του Βούπερταλ.

Οι φανατικοί μουσουλμάνοι, όπως σημειώνει η τοπική εφημερίδα, είχαν κάνει και σελίδα στο Facebook, που μέσα σε 2 ημέρες είχε 1.700 μέλη. «Μα πως είναι δυνατόν να προκαλεί τέτοια αναστάτωση, ένα πορτοκαλί γιλέκο και η λέξη Σαρία» έγραψε ο μουσουλμάνος διαχειριστής της σελίδας μετά την σύλληψη των συντρόφων του από την αστυνομία.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση από την πρώτη στιγμή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους Γερμανούς, που όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Άνοιξαν άλλη σελίδα στο Facebook, που την ονόμασαν «Stoppt die Shariah-Polizei» δηλαδή «Σταματήστε την Αστυνομίας επιβολής Σαρίας».

Με επίσημη ανακοίνωση της η αστυνομία προειδοποίησε τους επίδοξους μουσουλμάνους, που πιθανόν να ακολουθήσουν τα χνάρια των φανατικών που συνελήφθησαν, να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή. Επίσης στην ανακοίνωση η αστυνομία καλεί τους πολίτες να αναφέρουν οτιδήποτε αντίστοιχο πέσει στην αντίληψή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την αστυνομία, τα μέλη στης «Αστυνομία επιβολής της Σαρία» αυτοπροσδιορίζονται ως σαλαφιστές, και κατάγονται από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σαλαφιστές ονομάζονται οι ακραίοι υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι, που θέλουν να επιβάλουν τις ακραίες πεποιθήσεις του Ισλάμ μέσα από την Σαρία.

Οι αρχές της Ρηνανίας -Βεστφαλίας από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. «Με την συμπεριφορά τους δείχνουν ότι δεν σέβονται τους νόμους του κράτους που ζουν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου στην Rheinischer Post ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του δεξιού CDU τόνισε εμφατικά ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός.