09 Αυγούστου, 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ E-MAIL ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΝΩΣΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ!


Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη μέσω διαδικτύου με την αποστολή ψεύτικων e-mail που απευθύνονται σε χιλιάδες Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δράστες με τα μηνύματα αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι έχει επιλεγεί το e-mail τους από παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής και έχουν κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσό Ακολούθως ζητούν από τα θύματα να τους γνωστοποιήσουν διάφορα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια την καταβολή χρηματικού ποσού για να τους αποσταλεί το ποσό που δήθεν έχουν κερδίσει

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου. Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά. Ειδικότερα, τα ανωτέρω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email) έχει επιλεγεί από παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής και ότι έχουν κερδίσει μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, τραπεζικού λογαριασμού, φωτοτυπία ταυτότητας κ.ά. Μετά τη λήψη των ανωτέρω πληροφοριών ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι, για να του αποσταλεί το ποσό θα πρέπει να προκαταβάλλει ένα χρηματικό ποσό, μικρής συνήθως αξίας, για την κάλυψη απαραίτητων εξόδων όπως φόροι, έξοδα αποστολής κ.ά.

Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να πείσουν τους παραλήπτες, χρησιμοποιούν το λογότυπο της εταιρείας, ονοματεπώνυμα υπαλλήλων της, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία της κ.λπ. και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Τέλος, γίνεται μνεία ότι έχουν παρουσιαστεί περιστατικά με αποστολή παρόμοιων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία φέρονται να προέρχονται, ψευδώς, και από άλλες συναφείς εταιρείες.Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΚΙΝΔΥΝΩΝ


Η Δυτική Αφρική απειλείται από τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα και την αντιδυτική Μπόκο Χαράμ, η Λιβύη σπαράσσεται από πολλαπλή εμφύλια σύγκρουση στην οποία επίσης κυριαρχούν ακραίοι ισλαμιστές που θέλουν να επιβάλουν τη σαρία. Η γειτονική Τυνησία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ατέλειωτα  κύματα Λίβυων προσφύγων που πολιορκούν τα σύνορά της και η Αίγυπτος του στρατηγού Σίσι ανησυχεί μήπως το ισλαμικό κύμα επανέλθει δριμύτερο και διαταράξει τη σημερινή σχετική σταθερότητα.

Στην απέναντι όχθη ο θρησκευτικός φανατισμός καθοδηγεί τις συγκρούσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων, προσδιορίζει τη σύγκρουση στη Συρία και τελευταία καθοδηγεί τους αιμοσταγείς τζιχαντιστές του νεοσυσταθέντος Χαλιφάτου του Ιράκ και του Λεβάντε, η δράση των οποίων πιέζει τη Βαγδάτη, τους Κούρδους του Ιράκ και τελευταία επηρεάζει το Λίβανο και την Ιορδανία.

Ταυτόχρονα η σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης ως αποτέλεσμα της Ουκρανικής κρίσης επιτείνει το κλίμα αστάθειας στον κόσμο, μεταφέροντας κύματα αβεβαιότητας  σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλη αυτή η παγκόσμια διαταραχή βρίσκει την Ελλάδα σε σημείο καμπής, σε χρόνο κατά τον οποίο προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και να ανορθωθεί.

Είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα μας πολλαπλασιάζονται και για την αποφυγή τους απαιτούνται περίτεχνοι χειρισμοί και κατά το δυνατόν αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση καλόν είναι στις παρούσες συνθήκες να υποστείλουν τις σημαίες της αντιπαράθεσης και να βρουν πεδία συνεννόησης για την αντιμετώπιση πιθανών εξωτερικών κινδύνων και απειλών.Η εσωτερική αντιπαλότητα μπορεί να περιμένει..

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;


«Ο Πούτιν προκαλεί τη Δύση με εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων». Ο χθεσινός τίτλος της «Wall Street Journal» θέτει ξανά το ερώτημα αν στις ΗΠΑ υποτιμούν τον Πούτιν και τη Ρωσία ή αν πρόκειται για στοχευμένη παραπληροφόρηση με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αντιδράσεις στην εν εξελίξει παλινδρόμηση στον Ψυχρό Πόλεμο.

Όταν ΗΠΑ και ΕΕ επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις σε μία μεγάλη δύναμη, η απάντηση με αντίποινα είναι αυτονόητος αυτοματισμός. Όταν η αντίδραση στα αντίποινα είναι του τύπου η Μόσχα επιδεινώνει την απομόνωσή της, τότε συνειδητά ή ασυνείδητα διοχετεύεται η ψευδής εικόνα ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως το Ιράν πριν από έναν χρόνο. Το 1988 όταν οι μεταρρυθμίσεις του Γκορμπατσόφ άρχισαν να δημιουργούν τις πρώτες αντιπαραθέσεις, ο «Economist» σε ανάλυσή του χαρακτήρισε τη Σοβιετική Ένωση Άνω Βόλτα με πυρηνικούς πυραύλους.

Σήμερα την ακραία υποτίμηση της Ρωσίας την υιοθετεί και ο Ομπάμα συνειδητά στη λογική ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Ψυχρού Πολέμου, γιατί πολύ απλά η Μόσχα δεν μπορεί να διεξαγάγει Ψυχρό Πόλεμο! Ή με άλλα λόγια η Ρωσία είναι μία μεγάλη BNP-Paribas, που αφού αγανάκτησε για το εξοντωτικό πρόστιμο που της επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές, τελικά το πλήρωσε για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν μετράει. Οι μετανάστες δεν τρέχουν στη Μόσχα για να βρουν την τύχη τους. Το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία για τον ανδρικό πληθυσμό είναι 60 χρόνια... Ο πληθυσμός της συρρικνώνεται. Και έτσι πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα στις περιφερειακές προκλήσεις που θέτει η Ρωσία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση μέχρι του σημείου που τα πυρηνικά όπλα επιστρέφουν ως επιχείρημα στην εξωτερική πολιτική».

Το παραπάνω απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ομπάμα στον «Economist» φανερώνει μία αίσθηση υπεροχής, μία σχετική άγνοια κινδύνου αλλά και το όριο της αμερικανικής αλαζονείας: ό,τι είναι να γίνει στην Ουκρανία να γίνει γρήγορα πριν η Μόσχα αναγκαστεί να κάνει πολιτική χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου, τραβώντας κόκκινες γραμμές στην πρώην ΕΣΣΔ για να αποτρέψει επανεκδόεσεις της πλατείας Μαϊντάν σε Ευρώπη, Καύκασο και Κεντρική Ασία. Τα αντίποινα του Πούτιν είναι σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα δεν θα παρακολουθήσει ως θεατής την ισοπέδωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Ποροσένκο.

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ


Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή απεδείχθη, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η προχειρότητα προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης. Ενδεικτική ήταν η απολύτως απολογητική στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποδέχθηκε τις φοροτεχνικές κακοτεχνίες που είχε εντοπίσει ο Τύπος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και προέβη σε διορθώσεις με σκοπό να ελεγχθούν τουλάχιστον τα υπερβάλλοντα φορολογικά βάρη.

Ο ίδιος αναγνώρισε επίσης ότι άλλο η κατοχή ακινήτων και άλλο η εισοδηματική δυνατότητα πληρωμής των αναλογούντων φόρων. Ωστόσο το κακό έχει γίνει. Η κοινωνία έχει αναστατωθεί, η Πολιτεία έχει εκτεθεί και η εφαρμογή των διορθωτικών ρυθμίσεων θα παρατείνει την αναστάτωση και τη σύγχυση. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή των φόρων, όπως και οι διαδικασίες επιβολής τους δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνεται με την αριθμομηχανή στο χέρι.

Οι φόροι είναι εργαλεία πολιτικής, η επιλογή και η επιβολή τους έχει συνέπειες, επιδρά στην οικονομία, στην κοινωνία, στον καθένα χωριστά. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να αφήνεται σε μανδαρίνους και επαγγελματίες φορομπήχτες, χωρίς πρόνοιες, ανάλυση και αξιολόγηση των επιπτώσεων, των συνεπειών και του βάρους που μεταφέρουν στα πρόσωπα, στις οικογένειες, στις επιχειρήσεις και δι' αυτών σε ολόκληρη την οικονομία.

Το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε μπορεί να ξεχασθεί. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, οι ίδιες οι φορολογικές αρχές οφείλουν να σκύψουν πραγματικά πάνω στο πρόβλημα και να κάνουν ότι είναι δυνατόν να περιορίσουν τις αδικίες και να ελέγξουν τις υπερβολές.Και βεβαίως να φροντίσουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα αυθαίρετης και υπερβολικής χωρίς μέτρο φορολόγησης. Ας μην ξεχνούν οι κυβερνήτες μας ότι ένας άδικος φόρος αρκεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες...