25 Ιουλίου, 2014

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

 

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι----51 κρατούμενοι και εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας στην οποία επέβαιναν δέχθηκε επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και ιατρικές πηγές. Το λεωφορείο που μετέφερε κρατούμενους από φυλακή της στρατιωτικής βάσης της πόλης Τάτζι, 25 χλμ. βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, στη Βαγδάτη επλήγη από βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και από πυρά ενόπλων, ανακοίνωσαν οι πηγές.

Επίσης καμικάζι και ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφάλειας στις οποίες τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. «Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, κρατούμενοι και αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, η οποία συνοδεύτηκε από εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών και πυροβολισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στόχος της επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας που συνόδευε λεωφορείο το οποίο μετέφερε περίπου 60 κρατούμενους, εκ των οποίων αρκετοί κρατούνταν για υποθέσεις τρομοκρατίας. Ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 51 κρατούμενοι σκοτώθηκαν. Δεν έχει γίνει σαφές κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους, ενώ 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί, πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι σε μια κοινή προσπάθεια για να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση κατά της προέλασης των ανταρτών που άρχισε στις 9 Ιουνίου υπό τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις ανταρτών σε δύο φυλακές, του Τάτζι και του Αμπού Γράιμπ (δυτικά), όπου 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 500 κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή του Αμπού Γράιμπ.

ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΤΖ. ΚΕΡΙ

Μια έγκυος γυναίκα και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας σε 815 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στις 18 ημέρες που διαρκεί η σύγκρουση. Το μωρό σώθηκε, διευκρίνισε γιατρός της περιοχής, προσθέτοντας ότι από το πλήγμα σκοτώθηκε επίσης μια 26χρονη γυναίκα. Από ένα άλλο πλήγμα σκοτώθηκαν ένα υψηλόβαθμο τοπικό στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Σαλάχ Χασανέιν, και οι γιοι του ηλικίας 12 και 15 ετών, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, πρόσθεσε ο Κούντρα.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι έχει εκπονήσει ένα νέο σχέδιο με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο. Ο Κέρι αναμένει σήμερα την απάντηση στο νέο σχέδιο, από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Τζον Κέρι μίλησε χθες τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναχωρήσει από το Κάιρο σήμερα το απόγευμα.
 

 


25/7/2014 - ΔΝΤ: ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ

 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μάρεϊ εξέφρασε την επιθυμία του ΔΝΤ η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται». Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, σημειώνοντας ότι αρμόδιες για σχόλια στο θέμα αυτό είναι οι ιταλικές αρχές.

Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν. 

Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική», όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ δεν τοποθετήθηκε επί του συγκριμένου ζητήματος. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και επαναλαμβάνοντας παλαιότερη αναφορά ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα» και ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πώς δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς. 

Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022. Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η κα Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, ο κ. Μάρεϊ, δεν απάντησε, επιφυλασσόμενος να κοιτάξει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά. 

Εν τω μεταξύ, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των συζητήσεων της αποστολής της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, από μέρους των δανειστών είχε ανακοινωθεί ότι «αποστολή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα, για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις Αρχές το πρόγραμμα εργασίας, εν όψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος». Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν επίσης ότι «πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου». 


Ε.Ε.: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ενισχύσουν τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας προσθέτοντας στον κατάλογο 15 ακόμη πρόσωπα και 18 οντότητες που φέρονται να υποστηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Οι 18 οντότητες είναι εννέα εταιρείες και εννέα ινστιτούτα, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Ο κατάλογος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι τώρα ο κατάλογος με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ περιλαμβάνει 72 πρόσωπα, Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους, καθώς και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στην Κριμαία.

Την απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων έλαβαν κατ’ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις 16 Ιουλίου.