03 Ιουνίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ

 

“Έρχομαι από τον Καθεδρικό της Ανάστασης σε έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού, έναν χώρο που συνιστά πέρασμα σε μιαν άλλη, πιο ουσιαστική ζωή” σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Πολιτιστικό κέντρο στο Γκάζι. Κατά την παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γεωργίου Κοτζιούλα, φιλοτεχνημένου από τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, ο Αρχιεπίσκοπος στο χαιρετισμό του δήλωσε μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στα Τίρανα, βαθιά εντυπωσιασμένος από την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και το έργο που επιτελεί όλα αυτά χρόνια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

“Εξίσου αθόρυβα λειτουργεί το πνευματικό μας κέντρο, αλλά στο λιγοστό χρόνο ζωής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για έναν “εκσκαφέα ψυχής, που αφυπνίζει, αλλά και αναπαύει”. Ο Αρχιεπίσκοπος, που κατέφτασε στην εκδήλωση αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ευχαρίστησε τον κ. Φασιανό για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και δέχτηκε από τον σημαντικό δημιουργό ένα χειροποίητο βιβλίο με χαρακτικά του έργα σε ποίηση Γ. Κοτζιούλα.

Για τον ζωγράφο μίλησε στην εκδήλωση ο π. Σταμάτης Σκλήρης, ξεδιπλώνοντας τη συνολική πορεία του στην τέχνη και την ουσιαστική σχέση του με την αρχαία ελληνική ζωγραφική. Για τον ποιητή Γ. Κοτζιούλα, σημαντικό δημιουργό της γενιάς του ’30, μίλησε ο Υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων κ. Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, όπου φώτισε πτυχές του πλούσιου έργου του, μεταφέροντας στο κοινό το κλίμα και την τραγικότητα του εθνικού αγώνα, αλλά και του εθνικού σπαραγμού. Με συγκίνηση εκφράστηκε για τον έλληνα ποιητή ο γλύπτης και Καθηγητής στην Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, που έχει φιλοτεχνήσει δύο προτομές του σε Άρτα και Τζουμέρκα.

Ενώ διαβάστηκαν πεζά, αλλά και ποιήματα του Ηπειρώτη δημιουργού από τους φιλολόγους Κώστα Κοτζιούλα και Σωτηρία Μελετίου.  Εκτός από τον Μακαριώτατο, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος στην Αρχιεπισκοπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου.
 


3/6/2014 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ «ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ»

 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να επαναφέρουν αναμνήσεις τις οποίες πρώτα είχαν «διαγράψει» - τουλάχιστον στους αρουραίους όπου δοκίμασαν κατ’ αρχήν την τεχνική τους. Εάν επιβεβαιωθεί το εύρημα σε ανθρώπους, πιστεύεται ότι θα αποτελέσει τεράστιο βήμα προόδου για την αντιμετώπιση της φοβίας, την καταπολέμηση του συνδρόμου του μετατραυματικού στρες ή ακόμα και την διέγερση της μνήμης των πασχόντων από άνοια. Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η επιλεκτική διαγραφή μίας ανάμνησης και εν συνεχεία η επανενεργοποίησή της.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), χρησιμοποίησαν οπτικά λέιζερ σε συγκεκριμένες συχνότητες για να διεγείρουν μία ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο αρουραίων, οι οποίοι ήταν γενετικά τροποποιημένοι ώστε να έχουν ευαισθησία στο φως. Ενόσω οι επιστήμονες εξέθεταν τα ζώα στο οπτικό λέιζερ, ασκούσαν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ στο ένα πόδι τους και εκείνα σύντομα έμαθαν να συσχετίζουν το οπτικό λέιζερ με τον πόνο, με αποτέλεσμα να αντιδρούν φοβισμένα στην έκθεση στο οπτικό λέιζερ, ακόμα και όταν δεν γινόταν ηλεκτροσόκ στο πόδι τους.

Στη συνέχεια του πειράματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία σειρά από οπτικά λέιζερ χαμηλής συχνότητας για να διεγείρουν εκ νέου τα ίδια νευρικά κύτταρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο, «διαγράφοντας» έτσι την ανάμνηση του πόνου. Έπειτα από αυτή τη διέγερση οι αρουραίοι δεν αντιδρούσαν πλέον με φόβο, γεγονός που απέδειξε την «διαγραφή» της ανάμνησης. Η πιο εκπληκτική ανακάλυψη, όμως, ήταν πως όταν οι επιστήμονες εξέθεσαν εκ νέου τα νευρικά κύτταρα σε υψηλότερες συχνότητες του οπτικού λέιζερ, η χαμένη ανάμνηση επανενεργοποιήθηκε και τα ζώα άρχισαν πάλι να αντιδρούν φοβισμένα, παρότι αυτή τη φορά δεν τους έγινε ηλεκτροσόκ.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορούμε να σχηματίσουμε μία ανάμνηση, να την διαγράψουμε και να την επανενεργοποιήσουμε κατά το δοκούν, εφαρμόζοντας ένα ερέθισμα που επιλεκτικά ενισχύει ή εξασθενεί τις συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρομπέρτο Μαλίναου, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UCSD. Οι νευρικές συνάψεις είναι ουσιαστικά οι «ενώσεις» των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους και η διέγερσή τους από τους επιστήμονες του UCSD βασίζεται στη θεωρία ότι οι αναμνήσεις δημιουργούνται, αποθηκεύονται και ανακαλούνται όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσει νέες συνάψεις ανάμεσα στα κύτταρά του.
 


ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Μετά τις επιθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων ξεκίνησε η Ρωσία, από τις 28 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, η οποία συμπεριλαμβάνει και την εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων. Οι ασκήσεις αποτελούν μήνυμα με διπλό αποδέκτη, το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και το ΝΑΤΟ. Σε σημερινή ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη και θα περιλαμβάνουν και την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους – εδάφους Iskander - Μ.  

Ανέφερε επίσης ότι "οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους 280 χιλιόμετρα μακριά οι οποίοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από βαρέου τύπου μεταφορικά αεροσκάφη Il-76, στην περιοχή της άσκησης. Επίσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ανέφερε την "συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς (πιθανόν Tu-95 Bear) καθώς και εκτοξεύσεις πυραύλων τύπου κρούζ σε επίγειους στόχους". Το υπουργείο όμως δεν διευκρίνισε σε ποιες ακριβώς περιοχές πραγματοποιείται η μεγάλη αυτή στρατιωτική άσκηση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγεται αυτή σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι ασκήσεις εμπλέκουν σημαντικό αριθμό μέσων και προσωπικό στην δυτική στρατιωτική περιφέρεια. Οι σκληρές μάχες και οι ωμότητες από τις δυνάμεις του «δεξιού τομέα» στους ρωσόφωνους, σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο, έχουν εξοργίσει το Κρεμλίνο.  Μετά και τη σημερινή επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη στην πόλη του Λούγκανσγκ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αναγκαστικής επέμβασης, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι στους σχεδιασμούς της Μόσχας.   

Η εγγύτητα των ασκήσεων με τις "μαρτυρικές" πόλεις του Λούγκανσγκ και του Ντονέτσκ, καθώς και η άρνηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να ανακοινώσει που ακριβώς ασκούνται οι στρατηγικές δυνάμεις λένε πολλά.
 

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ - Η ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΙΝΕΤΑΙ

 

Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, και το πολιτικό σκηνικό θυμίζει έντονα τις μέρες πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, όταν τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν αν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, αν θα υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων, αλλά και αν θα επιτευχθεί η ελάφρυνση του χρέους. Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ούτε λίγο ούτε πολύ συνέδεσε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας με την παραμονή της στο ευρώ. Ερωτηθείς κατά πόσον οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο Σόιμπλε απάντησε: "Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. 

Αλλά αυτό δε βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες". Η δήλωση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση, που ήλπιζε να εξασφαλίσει ελαφρύνσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όμως τα σχόλια του Σόιμπλε φάνηκαν να τινάζουν στον αέρα τα όποια σχέδια, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ερμηνεύτηκε ως πλήρης διάψευση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το “τέλος των μνημονίων” και ως προάγγελος νέων μέτρων. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είπε κάτι καινούργιο. 

"Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης", επεσήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά. Όμως φαίνεται πως οι εξελίξεις αυτές δε θορύβησαν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε έκθεσή του βλέπει κινδύνους δημοσιονομικών αποκλίσεων από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητικό (credit negative) το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας, τονίζοντας πως - δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού - η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποσταθεροποιητικών πρόωρων εκλογών. 

Υποστηρίζει ακόμη, πως, λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία, αυξάνεται ο κίνδυνος οι δύο χώρες να εξετάσουν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανήλθε, διευκρινίζοντας, σε γραπτή του δήλωση προς την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ότι οι δανειστές θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2013 - δηλ. επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου -, σε περίπτωση, που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, όταν τελειώσει το μνημόνιο. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Να εμφυσήσει αισιοδοξία στο εσωτερικό του κόμματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην οποία κατέληξε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.  Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποφάσισε να μην ενταχθούν οι ευρωβουλευτές του κόμματος σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη λήψη της απόφασης εξετάστηκε η πορεία τα τελευταία χρόνια της ομάδας της «Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL) και τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές.

Πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ -Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Κυρίτσης, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα, Θ. Ψύρρας- σε ανοιχτή επιστολή τους αναφέρονται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην ανάγκη ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, στην Κεντροαριστερά και στο μέλλον του κόμματός τους, το οποίο το βλέπουν σε μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και της αριστερής προοπτικής. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα γίνει το πρωί της Τετάρτης η μεταγωγή Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού στην Βουλή, όπου θα συζητηθεί η άρση της ασυλίας τους. Οι τρεις προφυλακισμένοι θα φτάσουν στην Βουλή γύρω στις 11:30.

Αλλά για λόγους ασφαλείας δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα αναχώρησής τους από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η Μίκα Ιατρίδη έγινε η έβδομη βουλευτής που αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτητων Ελλήνων αφήνοντας το κόμμα του Πάνου Καμμένου με 13 βουλευτές. Σε επιστολή που έστειλε στον Πάνο Καμμένο η κ. Ιατρίδη κάνει λόγο για «αποπροσανατολισμό του κινήματος», για αδυναμία έκφρασης «των αιτημάτων της κοινωνίας» και «ασαφές μήνυμα του κόμματος προς τους πολίτες».

Κόσμος: Στη διάψευση πληροφοριών που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να υπέδειξε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Κομισιόν προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν ευσταθεί αναφορά του Reuters ότι μετά τις ευρωεκλογές η καγκελάριος διευρεύνησε το έδαφος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ. Να κατεδαφίσει μία ολόκληρη συνοικία 82.000 κατοίκων στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση. Επισήμως αιτιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την επικινδυνότητα των αυθαίρετων κατά κύριο λόγο κτιρίων σε έναν ενδεχόμενο σεισμό. 

Ως εδώ όλα θα ήταν καλά, εάν η συνοικία δεν ονομαζόταν Οκμεϊντανί και δεν αποτελούσε το τελευταία χρόνια ορμητήριο των αριστερών, αλεβιτών, κούρδων και άλλων διαδηλωτών... Ο πρώην επικεφαλής των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ενορχηστρωτής της πραξικοπηματικής ανατροπής του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, εκλέγεται στην προεδρία με συντριπτικό ποσοστό 96,91%, βάσει της ανακοίνωσης της εκλογικής επιτροπής για την ψηφοφορία-μονόδρομο. Η συμμετοχή ανήλθε όμως στο 47% επί συνόλου 54 εκατομμυρίων ψηφοφόρων -λιγότερο από τις 40 εκατ. ψήφους, ή 80% του εκλογικού σώματος, που είχε ζητήσει ο στρατάρχης.
  
Στη σκιά της αιματηρής επίθεσης στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 800 Γάλλοι ή αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία ή σκέφτονται να το κάνουν. Ποτέ στο παρελθόν το Παρίσι «δεν βρέθηκε αντιμέτωπο με μία τέτοια πρόκληση» λέει ο Βαλς. Η ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης είναι «ιερή» και «απαραβίαστη» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επί πολωνικού εδάφους και σε «επιχείρηση καθησυχασμού» λόγω της ουκρανικής κρίσης ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους ενός δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων. Στη Βαρσοβία βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία: Σημαντική μείωση των εισφορών σε γη και χρήμα προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο τέθηκε σήμερα, Τρίτη, σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους, καθώς και ο τρόπος καταβολής των εισφορών σε χρήμα. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τις ιδιοκτησίες που εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά ή εκείνες στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο.Ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης, με τον υπουργό Μεταφορών της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ. 

Στην συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο του κορεάτικου οικονομικού οργανισμού «Korea Trade Insurance» τέθηκε η παροχή διευκολύνσεων για χρηματοδότηση ελληνικών ναυπηγικών προγραμμάτων, υπό τη μορφή ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων. Προς ανάκληση της απόφασης, που μεταβίβαζε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τα ακίνητα-«φιλέτα» του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής, προσανατολίζεται η κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΙΟΥΝΙΟΥ)

1996: Εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου Στέλιου Παναγή, από τα στρατεύματα κατοχής στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1922:Alain Resnais, Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της nouvelle vague.

1926: Allen Ginsberg, Αμερικανός ποιητής που ανήκε στην γενιά των beatnicks.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1924: Franz Kafka, γερμανόφωνος Τσέχος συγγραφέας.