31 Μαΐου, 2014

ΑΦΙΧΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  

Στα Τίρανα αφίχθησαν πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για την τελετή των εγκαινίων του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας στα Τίρανα.

Στο αεροδρόμιο των Τιράνων οι δύο Προκαθήμενοι έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τον Επίσκοπο Αμαντείας κ. Ναθαναήλ. "Καλωσορίσατε στα όμορφα Τίρανα", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος καλωσορίζοντας τους δύο Προκαθήμενους. 

  

 

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού
της «Αναστάσεως του Χριστού» στα Τίρανα

Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, τελούνται στα Τίρανα τα εγκαίνια  του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού», από:

τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου. Θα συλλειτουργήσουν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1967-1990), το αθεϊστικό καθεστώς είτε κατέστρεψε πλήθος ιερών ναών και μονών είτε τα μετέτρεψε σε αποθήκες, μηχανουργεία, στρατόπεδα, κέντρα ψυχαγωγίας. 

Ήδη το 1965 ο παλαιός Καθεδρικός Ναός στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε δεκαπενταόροφο ξενοδοχείο. Σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Ε κκλησίας της Αλβανίας σε όλους τους τομείς, από το έτος 1991 μέχρι σήμερα, αποτελεί το συγκρότημα του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στο κέντρο των Τιράνων με το παρεκκλήσιο της «Γεννήσεως του Χριστού», το κωδωναστάσιο και το Συνοδικό Κέντρο.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ακολουθήσει Εορτή της Ορθόδοξης Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στον χώρο υποκάτω του Καθεδρικού Ναού.  

Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μέτα, ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τιράνων κ. Μπάσα, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου θα δεχτούν επισήμως τους Ορθοδόξους Προκαθημένους.  Το γεγονός των εγκαινίων συνιστά ιδιαίτερη ευλογία για τους Ορθοδόξους της Αλβανίας και ευρύτερα για τη χώρα. Επιπροσθέτως αποτελεί πολυσήμαντη μαρτυρία της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Τιράνων και Πάσης Αλβανίας.
 




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές και η εικόνα μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει με τη σκληρότερη μάχη να δίνεται στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς». Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το γεγονός ότι κανένας από τους νυν ευρωβουλευτές δεν επανεκλέγεται. Συγχαρητήριο μήνυμα Καψή στους συνυποψηφίους του. Τρεις άνδρες και δύο γυναίκες από το Μεσολόγγι συνελήφθησαν, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, με την κατηγορία ότι έκλεψαν 70 κιλά τσιπούρες από ιχθυοτροφείο στη Βίγλα της Άρτας. Φοροδιαφυγή 40 εκατ. ευρώ μόνο από 80 άτομα που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό εντοπίστηκαν έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr, μόνο από μία κατάθεση ζεύγους εντοπίζεται φοροδιαφυγή ύψους 13 εκατ. ευρώ. 

Τώρα όλοι θα κληθούν να πληρώσουν εκείνα που δεν δήλωναν από το 2002 και μετά, ενώ στα δημόσια ταμεία αναμένεται να μπουν τουλάχιστον 65 εκατ. ευρώ. Δύο αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι εναντίον των γραφείων του ΛΑΟΣ στην οδό Λυκούδη 9 στα Πατήσια, το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά τις 23:00. Αν και η αρχική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό να ληφθούν στο τέλος Ιουνίου, οπότε κλείνει ο κύκλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η αναμονή των υπουργών, οι πιέσεις από την πλευρά Βενιζέλου, αλλά και το νομοθετικό έργο που εκκρεμεί εν όψει της έλευσης της τρόικας, φαίνεται πως θα επισπεύσουν τη διαδικασία.

Κόσμος: Πέντε άνδρες συνελήφθησαν για τον ομαδικό βιασμό και το φόνο των δύο εφήβων κοριτσιών στη βόρεια Ινδία, γεγονός που έχει προκαλέσει κύματα οργής σε όλη τη χώρα. Μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν είναι και δύο αστυνομικοί, ενώ καταζητούνται άλλα δύο άτομα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να ακυρώσει την καταδίκη σε θάνατο διά απαγχονισμού που επιβλήθηκε σε νεαρή γυναίκα η οποία γέννησε αλυσοδεμένη επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Ο Κάμερον εξέφρασε τον «απόλυτο αποτροπιασμό» του για την καταδίκη σε θάνατο της 27χρονης, τονίζοντας ότι «η ανεξιθρησκία είναι ένα απόλυτο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα». Τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στο νοτιο-ανατολικό Αφγανιστάν, όταν αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη κατά τη διέλευση δύο μικρών λεωφορείων στην περιοχή Γκίρο. Τα θύματα επέστρεφαν από γάμο στην επαρχία Γάζνι.  Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.Έκκληση για ταχεία διεξαγωγή εκλογών στην Ταϊλάνδη απηύθυναν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο αρχηγός της χούντας ανακοίνωσε ότι καμία εκλογική διαδικασία δεν θα οργανωθεί πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο. Η ανακοίνωση της Μπανγκόκ προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ κάλεσε, επίσης, τη χούντα να απελευθερώσει άμεσα όσους συνέλαβε στη διάρκεια του πραξικοπήματος και έθεσε υπό κράτηση.
  
Για «αποσταθεροποιητικές μονομερείς ενέργειες» στην Νότια Σινική Θάλασσα κατηγορεί την Κίνα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν παθητικές εάν απειληθεί η διεθνής τάξη. Ο Χέιγκελ είπε ότι τα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα διεκδικεί με το όνομα Ντιαογιού, τελούν υπό την ιαπωνική διοίκηση, βάσει της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Οικονομία: Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι «παραδομένος στα συμφέροντα των δανειστών» και χαρακτηρίζοντας «παραμύθια προεκλογικής κατανάλωσης» τα περί «τέλους των μνημονίων», με αφορμή την ανακοίνωση του ΔΝΤ για με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.  Ψηφιακές αγορές, χωρίς «πλαστικό» χρήμα μπορούν να κάνουν όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις άυλες (virtual) προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες που διαθέτουν οι τράπεζες.

Φορολογικές ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση από το 2015, οι οποίες κάθε φορά θα διαμορφώνονται ανάλογα με τα δημοσιονομικά. Πάντως, οι φοροελαφρύνσεις πρέπει να ισχύσουν για όλους χωρίς να απειληθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αθλητισμός:  O Κώστας Μήτρογλου έστειλε το μηνυμά του. «Δεν έχω ξεχάσει να σκοράρω» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Topmercato. Ο 25χρονος φορ της Φούλαμ μίλησε για την ανυπομονησία των Ελλήνων διεθνών για να ξεκινήσει το Μουντιάλ, ενώ τόνισε ότι οι Ελληνες διεθνείς δεν φοβούνται καμία ομάδα. Θετική ήταν η... ανάμνηση που άφησε η Αγγλία στους φίλους της, πριν αναχωρήσει για το κύριο στάδιο της προετοιμασίας της ενόψει Μουντιάλ.

Τα "Τρία Λιοντάρια" νίκησαν 3-0 το Περού σε φιλικό, παρουσία 83,500 θεατών στο Γουέμπλεϊ, με "όπλο" τις στημένες φάσεις και τις εκτελέσεις του Λέιτον Μπέινς.  Σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Θύρας 13». Μάλιστα, ο Αλαφούζος παρουσιάστηκε άκρως ενωτικός και υποβάθμισε τις υποτιμητικές δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Καταλαβαίνω ότι ήταν εκτός εαυτού και πάνω στα νεύρα του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Όταν άκουσα τις δηλώσεις, τις βρήκα διασκεδαστικές. Ούτε θύμωσα, ούτε τίποτα». Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν ο Παναθηναϊκός περάσει στους ομίλους του Champions League, θα έχει λύσει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού της προβλήματος.
  
(ΓΕΓΟΝΟΤΑ-31 ΜΑΪΟΥ)

1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1930: Clint Eastwood, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1930: Rainer Werner Fassbinder, Γερμανός κινηματογραφικός σκηνοθέτης που υπηρέτησε πιστά το εξπρεσιονιστικό ρεύμα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1809: Joseph Haydn, Αυστριακός συνθέτης.

2000: Tito Puente, Πορτορικανός μουσικός της latin-jazz.