17 Μαΐου, 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Σε λαϊκό προσκύνημα είναι από χθες το βράδυ της Παρασκευής η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, ο οποίος μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο εκοιμήθη σε ηλικία 61 ετών. Το απόγευμα της Παρασκευής οι Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ και Λαρίσης Ιγνάτιος, τέλεσαν τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσώνας.

Το βράδυ ετελέσθη ιερά αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου. Θλίψη πάντως έχει σκορπίσει σε όλη την ορθόδοξη Εκκλησία η είδηση της πρόωρης - ανθρωπίνως - κοιμήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου.

Πρώτη του μέριμνα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου υπήρξε η αναδιοργάνωση στην διοίκηση της Μητροπόλεως, η στήριξη και η ενίσχυση των εκκλησιαστικών δομών της επαρχίας του αλλά και η αναγέννηση όλης της περιοχής. Εθεμελίωσε και εγκαινίασε Ι. Ναούς και Πνευματικά Κέντρα σε όλες σχεδόν τις Ενορίες της Μητροπόλεως. Χειροτόνησε πολλούς νέους και μορφωμένους κληρικούς.

Καθιέρωσε μηνιαίες ιερατικές συνάξεις με διακεκριμένους ομιλητές, όπως Αρχιερείς και Καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς η κατάρτιση του Ιερού Κλήρου ήταν μόνιμη έγνοια του. Ταυτόχρονα, ενδιαφερόμενος για την πνευματική ανύψωση του ποιμνίου του, διοργάνωνε πνευματικές εκδηλώσεις με ομιλητές πατέρες από το Άγιο Όρος και αλλού.

Ιδιαίτερος υπήρξε ο πνευματικός δεσμός του εκλιπόντος με τον άγιο Αρσένιο, Αρχιεπίσκοπο Ελασσώνος. Με δική του πρωτοβουλία ανοικοδομήθηκε στην Ελασσώνα ο Ι. Ναός του αγίου Αρσενίου και έγινε η επίσημη Αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των ιερών Λειψάνων του Αγίου από την Μόσχα. Η έλευση των ιερών λειψάνων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2006, παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου

Υπήρξε ιδιαίτερα φιλομόναχος. Αγάπησε με όλη του την δύναμη τον μοναχισμό, τον οποίο άλλωστε και εβίωνε ως το τέλος της επίγειας ζωής του, με παραδειγματική εμπιστοσύνη στον Θεό, ασκητική λιτότητα και φιλακόλουθο πνεύμα. Ανακαίνισε,  με άμεση, προσωπική επίβλεψη και φωτισμένες υποδείξεις, όλα τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής, καθιστώντας τα κατάλληλα προς επάνδρωση. Επτά από αυτά τα έχει ήδη επανδρώσει. Η παρουσία του ήταν έντονη στην ζωή των μονών και το ενδιαφέρον του συνεχές. 

Με ενέργειές του έγιναν προσβάσιμες όλες οι ιερές Μονές της Μητροπόλεως, αφού φρόντισε να ανοιχθούν και ασφαλτοστρωθούν οι οδοί που οδηγούν σε αυτές. Επίσης φρόντισε για την ύδρευση και τον ηλεκτροφωτισμό τους. Είναι πανθομολογούμενο από όλη την τοπική κοινωνία πως η επάνδρωση και επαναλειτουργία τόσων Μονών ανύψωσε το πνευματικό επίπεδο της περιοχής, δίνοντας παράλληλα ισχυρή ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, που έγινε πλέον προσκυνηματικός προορισμός.

Η έγνοια του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου για την αναβάθμιση της απομονωμένης, φτωχής Επαρχίας του, δεν εξαντλήθηκε στα παραπάνω. Συμμετείχε ενεργά στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, πετυχαίνοντας, με το κύρος και τις ικανότητές του, την επίλυση πολλών από αυτά. Έφερε για πρώτη φορά στην Ελασσόνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας, τον Αρχιεπίσκοπο Εσθονίας και πολλές φορές τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Υποδέχθηκε στην Ελασσόνα τους Προέδρους Δημοκρατίας κ. Κων/νο Στεφανόπουλο και κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και φιλοξένησε στην Ι. Μονή Σπαρμού.

Το 2012 συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ελασσώνος, γεγονός που υπήρξε η απαρχή για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης. Θεώρησε ιερό του καθήκον να διασώσει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές την πλούσια εκκλησιαστική Ιστορία της Ελασσώνος. Για αυτό συντήρησε και συγκέντρωσε σε εκκλησιαστικά μουσεία πάμπολλα κειμήλια, εκκλησιαστικά και μη. Για τον ίδιο λόγο προχώρησε σε μία σειρά βαρυσήμαντων εκδόσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

-Ο ογκώδης τόμος 916 σελίδων για την ιστορία της Μητροπόλεως, τις Μονές, τις Ενορίες και τα κειμήλια.

-Το Κειμηλιαρχείο της Μονής Ολυμπιωτίσσης στο οποίο παρουσιάζονται όλα τα ιστορικά κειμήλια της Μονής.

-Ο Βίος και η Ακολουθία του αγίου Αρσενίου Ελασσώνος.

-Βιβλίο για τον προκάτοχό του Καλλίνικο Λαμπρινίδη, ο οποίος θεμελίωσε και έχτισε τον Μητροπολιτικό Ναό αγ. Δημητρίου Ελασσώνος.

-Το Ιεροδρόμιο, με το χρονικό της ιστορικής επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου τον Σεπτέμβριο του 2009.

- Βιβλίο για τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό αγ. Δημητρίου Ελασσώνος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος δεν αφήνει την σφραγίδα του μόνο στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η χαρισματική του προσωπικότητα, η ευστροφία και η οξύνοιά του, το ακέραιο του χαρακτήρα του τον αναδεικνύουν σε ηγετικές θέσεις στην Ιεραρχία.

Γίνεται ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου καθώς και του νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Παίρνει αποφάσεις σε καίρια ζητήματα. Είναι παρών σε κρίσιμες συνομιλίες της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Μιλά από το βήμα της Βουλής ως εκπρόσωπος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Συμμετέχει σε πολλές αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Από το 2001 υπήρξε μέλος και από το 2011 Πρόεδρος στην ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών).

Ο εκλιπών Ιεράρχης, σεμνός και συνετός, μειλίχιος και ταπεινός, ήταν αγαπητός σε όλους, στους απλούς πιστούς, στους ιερείς, στην Ιεραρχία, στους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Οι τιμές και τα αξιώματα δεν άσκησαν καμιά επίδραση στον χαρακτήρα του. Είχε μια πίστη βαθειά, που την ενέπνεε και στο περιβάλλον του. Γι' αυτό, ακόμα και όταν τα προβλήματα έμοιαζαν ανυπέρβλητα, τολμούσε. Και πετύχαινε το ανέλπιστο, το ακατόρθωτο. Αγαπούσε τους πιστούς, όργωνε ακούραστα την Μητρόπολή του, για να ευλογεί τα έργα των ανθρώπων, αλλά και για να δίνει την χαρά της Αρχιερατικής Ακολουθίας και στο πιο μικρό κι απόμακρο χωριό. 

Υπομονετικός, συγκαταβατικός στην ανθρώπινη αδυναμία, ανυποχώρητος όμως σε θέματα πίστεως. Οι δυναμικές επεμβάσεις του, όπου χρειαζόταν, ήταν σωτήριες για τον πιστό λαό. Εργαζόταν με διακριτικότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ωστόσο εύστοχα και αποτελεσματικά.Υπήρξε ευλαβής, φιλόθεος και φιλάγιος, με μια υποδειγματική ιεροπρέπεια που υπέβαλε τους εκκλησιαζομένους. Ευλαβείτο ιδιαίτερα το Άγιο Όρος, όπου μετέβαινε συχνά ως ταπεινός προσκυνητής, για να συμμετάσχει σε ολονύκτιες Αγρυπνίες και Πανηγυρικές Ακολουθίες. 

Η στρατευομένη Εκκλησία, με βαθειά ευγνωμοσύνη, ξεπροβοδίζει στην θριαμβεύουσα Εκκλησία έναν άξιο Ποιμένα, πρότυπο Ιεράρχου. Τον ξεπροβοδίζει με την ακλόνητη πεποίθηση ότι η ψυχή του βρίσκεται ήδη κοντά στον άγιο Αρσένιο Ελασσώνος, που τόσο αγάπησε, κοντά στον προστάτη του Μέγα Βασίλειο και τους άλλους Ιεράρχες. Η θλίψη του πρόσκαιρου χωρισμού απαλύνεται με την παρήγορη σκέψη ότι στους δύσκολους καιρούς μας, έχουμε πλέον έναν ακόμα πρεσβευτή μας κοντά στον θρόνο του Θεού.  

Η θερμή μεσιτεία και οι θεοπειθείς αιτήσεις του θα ενισχύουν και θα προστατεύουν το ποίμνιό του, που τόσο πολύ αγάπησε, και όλη την Ελλαδική Εκκλησία, την οποία αόκνως και ευσυνειδήτως διακόνησε θυσιαστικά ως και τις τελευταίες ημέρες του βίου του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα 19 Μαϊου και ώρα 12 μ.μ. προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος και στη συνέχεια θα μεταφερθεί το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Σπαρμό όπου και θα ενταφιαστεί. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ορίσθη από την Δ.Ι.Σ.ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.  
 Π. ΒΟΙΩΤΟΣ


Για την Εκδημία του Ιεράρχου είπαν:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Την θλίψη του για την κοίμηση του Σεβ. Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, εξέφρασε εχθές το μεσημέρι οδεύοντας προς το Άγιον Όρος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής  κ.κ. Θεόδωρος Β΄. "Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελασσώνος υπήρξε ένας λαμπρός Ιεράρχης, μα πάνω απ όλα είχε μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο", δήλωσε ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στα φοιτητικά τους χρόνια, ενώ στη συνέχεια τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος: Βαθύτατη θλίψη και οδύνη πολύ προξένησε στην ψυχή μας το θλιβερό άκουσμα της προς Κύριον εκδημίας του Μακαριστού και πολυφίλητου  αδελφού μας, Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, με τον οποίον συμπορευθήκαμε μέσα στην Εκκλησία από τα νεανικά μας χρόνια, με αδιάκοπη αδελφική αγάπη και εμπιστοσύνη. Η Εκκλησία της Ελλάδος στερείται ικανού, σοφού και έμπειρου Ιεράρχου με σημαντική διακονία και προσφορά σε Συνοδικές Επιτροπές και σε Συνοδικά Όργανα της, ιδιαιτέρως  δε στην ευαίσθητη και υπεύθυνη θέση του Προέδρου της ΕΚΥΟ.

Η περιοχή της Θεσσαλίας μας στερείται ενός εργατικού, δυναμικού και φιλοπρόοδου Επισκόπου, που επί είκοσι, περίπου, συναπτά έτη εποίμανε την ιστορική Μητρόπολη Ελασσώνος, ανακαινίζοντας και επανδρώνοντας τις Ιερές Μονές και αναπτύσσοντας ένα πολυποίκιλο και πολύπλευρο ιεραποστολικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
  
Ενώνουμε όλοι μαζί, ο Επίσκοπος, ο Ιερός Κλήρος και ο ευλογημένος λαός της Τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος, τις προσευχές μας προς τον Αναστάντα Κύριό μας, όπως αναπαύσει την ψυχή του Μακαριστού αδελφού και συλλειτουργού μας Βασιλείου εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων. 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Η κοίμηση του Μητροπολίτου Ελασσόνας κυρού Βασιλείου, αφήνει την Ελασσόνα φτωχότερη. Δεν είναι μόνο η απώλεια του πνευματικού ηγέτη της. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης εκτός από σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας, υπήρξε σημείο αναφοράς ανθρωπιάς, τιμιότητας, συμπονετικότητας, απλότητας. Ένας πιστός υπηρέτης του Θεού και του Ευαγγελίου. Ένας Έλληνας πατριώτης, ένας εκκλησιαστικός άνδρας που κοσμούσε την Εκκλησία της Ελλάδας, την Ιεραρχία, την Ορθοδοξία. Τα 19 περίπου έτη της διακονίας του στη Μητρόπολη Ελασσόνας, ήταν έτη αγλαόκαρπα, έτη προσφοράς, έτη χριστιανικά. Έτη δημιουργίας, ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής μας. 

Έτη αφιερωμένα στο ποίμνιό του, στο «λαό του Θεού» όπως συνήθιζε να λέει. Η κοίμησή του σε τόσο νεαρά ηλικία, στερεί από όλους εμάς, τη στοργή και τη θαλπωρή του πνευματικού πατέρα, το δυναμισμό και το σθένος ενός ισχυρού ανδρός, την καθημερινή επαφή και συνομιλία ενός αδελφού μας. Υποκλεινόμαστε ευλαβικά στο σεπτό του σκήνωμα, ευχόμενοι ο Άγιος Θεός, να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων Εκφράζω στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον κλήρο της μητροπόλεώς μας και την οικογένεια του μακαριστού Μητροπολίτου, τα θερμά μου συλλυπητήρια.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 16-5-2014 με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου και

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

1.Να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον Δήμο Ελασσόνας.

2.Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του άξιου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος συνέδεσε την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας με πλούσια εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική – φιλανθρωπική και πολιτιστική προσφορά.

3.Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.

4. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς του κοιμηθέντος.

5.Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ.Θεοδώρου Λιάπη. 

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται σε βαρύ πένθιμο κλίμα, λόγω της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος κυρού Βασιλείου. Επί δύο σχεδόν δεκαετίες διήνυσε μια σπουδαία διαδρομή και αφήνει ανεξήτιλο το στίγμα του ως χαρισματικός, μαχητής και ανιδιοτελής Ποιμενάρχης.

Προοδευτικός και καινοτόμος με ριζοσπαστικές ιδέες συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Ανοιχτός στη συνεργασία μ΄ όλους τους φορείς και ειδικά με το Δήμο Ελασσόνας έδειξε το δρόμο ώστε να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά, τοπικά προβλήματα και να αντιμετωπισθούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος.

Ο Δήμος Ελασσόνας θρηνεί το Μητροπολίτη της . Η Ελασσόνα είναι φτωχότερη από σήμερα. Οι συμπολίτες μας θα τον θυμούνται και θα τον μακαρίζουν για την προσφορά του. Αιωνία του η μνήμη…
ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
 Συλλυπητήριες δηλώσεις επ’ αφορμή του θανάτου
του Μητροπολίτη Ελασσόνας Βασίλειου έκαναν οι παρακάτω:

ΧΡ.ΚΕΛΛΑΣ: «Η Ελασσόνα επί των ημερών του γνώρισε μέρες πνευματικής ανύψωσης. Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την πόλη της Ελασσόνας αλλά και για ολόκληρη την εκκλησία μας. Η κοίμηση του Μητροπολίτη Βασιλείου, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και προκαλεί ανείπωτη θλίψη σε όλους. Ο βίος του Μητροπολίτη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες της ταπεινοφροσύνης, της απλότητας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η Ελασσόνα, επί διακονίας του γνώρισε μέρες πνευματικής ανύψωσης και τεράστιας θρησκευτικής και εκκλησιαστικής αναγνώρισης. Δυστυχώς φεύγει από κοντά μας πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω αξιομνημόνευτο έργο και δυσαναπλήρωτο κενό. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελασσονιτών, εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε ολόκληρο το ποίμνιο της Μητρόπολης Ελασσόνας, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ Ιερώνυμο, στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας και στην οικογένεια του Μακαριστού Μητροπολίτη.

Κ.ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «Η εκδημία του Μητροπολίτη Ελασσόνας Βασίλειου προκαλεί απέραντη θλίψη. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε έναν δυναμικό ιεράρχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, έχασε τον Ιεράρχη της, που, για δυο δεκαετίες, έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Η συνεισφορά του μακαριστού Βασίλειου στην Ορθοδοξία θα κριθεί από το χρόνο και από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Από την αγαστή συνεργασία που είχαμε επί πολλά χρόνια, εκείνο που τούτη την ώρα μπορώ να καταθέσω, είναι ότι ήταν μια σημαντική πνευματική προσωπικότητα και ιδιαίτερα αγαπητός στους ανθρώπους της Ελασσόνας. Ο Βασίλειος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Εκκλησία της Ελλάδος, ιδιαίτερα όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας. Η σκέψη μας τον συνοδεύει.

N.ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ:«Βαθύτατη οδύνη σ’ όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Λάρισας ειδικότερα στους κατοίκους της Ελασσόνας σκόρπισε ο θάνατος του Μητροπολίτη Ελασσόνας κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας υπήρξε άξιος ποιμενάρχης για το ποίμνιό του. Άνθρωπος πνευματικός, ακάματος, πάντα στο πλευρό των ανθρώπων επιτέλεσε σημαντικό έργο που σίγουρα θα θυμούνται οι άνθρωποι που εποίμανε. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του.»

Η ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ:«Συμμεριζόμαστε απολύτως το βαρύ πένθος όλων των κατοίκων της Ελασσόνας για την απώλεια του ποιμενάρχη τους Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου. Ο εκδημήσας εποίμανε επί 19 χρόνια την περιφέρειά του κατά τρόπο πνευματικό, ελάμπρυνε με την παρουσία του την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατέλειπε σημαντικότατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Υπήρξε πάντα στήριγμα για το ποίμνιό του, μπροστάρης στα δίκαια αιτήματά του ενώ συνέδραμε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάδειξη της περιοχής μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην Ιεραρχία, στην τοπική εκκλησία και στους οικείους του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.»

ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ:««Οδύνη και θλίψη σκόρπισε σε όλους μας η είδηση της εκδημίας εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσόνος Βασιλείου. Ο εκλιπών υπήρξε άξιος ποιμενάρχης επί δεκαεννέα συναπτά έτη και στήριξε με αγάπη και κουράγιο τους αδύνατους συμπολίτες του. Με την πολυσχιδή δράση του, συνέβαλε του στην ανάπτυξη της Ελασσόνας και του Ολύμπου, καθώς και στην ανάδειξη πλείστων όσων αξιολογότατων θρησκευτικών μνημείων της επαρχίας δίνοντας ξανά ζωή στα θεία αυτά Καθιδρύματα. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με ειλικρινή αγάπη και ευγνωμοσύνη. Στους οικείους του καταθέτουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΡΝΑΣ:«Ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα εκοιμήθη. Ο Μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος έφυγε από τη ζωή. Η παράταξη «Νέα πορεία για την Ελασσόνα» και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και την οδύνη μας. Ο μακαριστός μητροπολίτης παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας. Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και στάθηκε δίπλα της, ως άξιος ποιμενάρχης. Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς και ειδικά με το Δήμο, έδειξε το δρόμο για να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος. Η Ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερη γίνεται και η Ελασσόνα. Αιωνία του η Μνήμη».

 

17/5/2014 - ΣΥΡΙΑ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΑΝ 120 ΣΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου σύριων θρησκευτικών αρχών στη Γενεύη στις 8.5.14 επίσκοπος καταγγέλλει τον μαζικό αποκεφαλισμό 120 αστυνομικών από τους ισλαμιστές.(11 .05.2014 Apic) Μιλάει για την απόκρυψη αυτού του εγκλήματος πολέμου από τα δυτικά ΜΜΕ και την παραχάραξή του : Ο επίσκοπος Nazzaro καταγγέλλει ένα ανέκδοτο επεισόδιο του πολέμου που διαδραματίστηκε στις 2 Ιουνίου του 2012 στην πόλη Jisr al-Choughour στις όχθες του ποταμού Ορόντη στην ΒΔ Συρία. «Οι τρομοκράτες κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν όλους τους αστυνομικούς. Τους έκοψαν το λαιμό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το τηλέφωνο του σταθμού και κάλεσαν σε γενική συγκέντρωση όλους τους εναπομείνοντες αστυνομικούς που σχετίζονταν με το τμήμα.

Ήταν περίπου 120 άνδρες. Όταν αυτοί έφθασαν οι τρομοκράτες τους περίμεναν στην καλοστημένη παγίδα και τους αποκεφάλισαν όλους. Τα κεφάλια τους τα…έβαλαν πάνω στον τοίχο περίφραξης του τμήματος. Τα σώματά τους τα πέταξαν στον ποταμό» κατήγγειλε στο ελβετικό forum o επίσκοπος Nazzaro. Κανένας δεν μίλησε στη Δύση γι αυτό. Οκτώ ημέρες μετά το συμβάν ένα ευρωπαικό κανάλι απλά ανακοίνωσε ότι στο Jisr al-Choughour η αστυνομία ήταν εκείνη που σκότωσε 120 άτομα που εναντιώθηκαν στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Δυο ημέρες αργότερα μια δημοσιογράφος του ίδιου καναλιού πήγε στην Τουρκία σε στρατόπεδο προσφύγων.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ: Συνάντησε άτομα από το Jisr al-Choughour που διηγήθηκαν ότι κάποιες μέρες πριν «ο στρατός σκότωσε 120 στρατιώτες και αστυνομικούς που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν το πλήθος». Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται η ενημέρωση κατέληξε ο μάρτυρας κατηγορίας συχνά οι ειδήσεις προσβλέπουν μόνο και μόνο στην κυβερνητική αποσταθεροποίηση στη Συρία.

Ο επίσκοπος Giuseppe Nazzaro είναι πρώην καθολικός βικάριος στο Χαλέπι. Ζει 58 χρόνια στην Μ. Ανατολή (15 στη Συρία). Ερωτώμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία του Άσσαντ καλή την επιτροπή διερεύνησης να αποσταλεί στις χώρες του Κόλπου και να δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της. «Πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει στις χώρες της περιοχής αυτής που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση …» καταγγέλλοντας την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Από τη Γενεύη οι θρησκευτικοί υπεύθυνοι της Ελληνορθόδοξης, Συρορθόδοξης, Καθολικής Μελκιτών και καθολικής Εκκλησίας της Συρίας καταγγέλλουν την πληροφόρηση των δυτικών ΜΜΕ για το συριακό ως μεροληπτική και μονόπλευρη. Καταγγέλλουν ομόφωνα ότι τα δυτικά ΜΜΕ περιορίζονται στο να δημοσιεύουν χωρίς διασταύρωση τις πληροφορίες του Συρ. Παρατηρητηρίου για τα Ανθρ. Δικ. (OSDH) – μια κυβερνητική οργάνωση που εδράζεται στην Αγγλία και διευθύνεται από τον RamiAbdelRahmane που το αληθινό του όνομα είναι OussamaAliSuleiman– αντί να μεταφέρουν την εικόνα από λιγότερο αμφιλεγόμενες πηγές.