06 Μαΐου, 2014

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΒΥΔΟΥ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΒΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ

 
Ι. Ὁ περί τό θέμα προβληματισμός

Στίς 26 Δεκεμβρίου 2013 ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας ἐνέκρινε καί δημοσίευσε κείμενο πού ἀναφέρεται στό Πρωτεῖο στήν Ἐκκλησία, ἔτσι ὅπως αὐτό κατανοεῖται καί καταγράφεται στό κείμενο τῆς Ραβέννας πού ἐξέδωσε ἡ μεικτή θεολογική ἐπιτροπή διαλόγου Ὀρθοδόξων – Ρωμαιοκαθολικῶν (13.10.2007). Χωρίς ἐν προκειμένῳ νά ἐνδιαφέρει οὔτε ὁ λόγος γιά τόν ὁποῖο ἡ ρωσσική ἀντιπροσωπεία ἀπουσίαζε ἀπό τή συνεδρία κατά τήν ὁποία υἱοθετήθηκε τό κείμενο στή Ραβέννα, οὔτε ὁ μακρύς χρόνος μεταξύ 27ης Μαρτίου 2007 καί 26ης Δεκεμβρίου 2013, κατά τή διάρκεια τοῦ ὁποίου ἡ Συνοδική Θεολογική Ἐπιτροπή ἀσχολήθηκε μέ τό θέμα τοῦ Πρωτείου καί συνέταξε τό δικό της κείμενο τρία πράγματα εἶναι δεδομένα: Διαβάστε την συνέχεια του κειμένου κάνοντας κλικ εδώ.
 

6/5/2014 - ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

 

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, «το περίεργο αυτό είδος» που συχνά κρίνει την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων, βρίσκονται και πάλι σε δίλημμα. Από τη μια, αντιλαμβάνονται την απόλυτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα δύσκολα θα εισέλθει σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης χωρίς σταθερότητα και σίγουρα θα δυσκολευθεί πολύ αν περάσουμε από μια φάση παρατεταμένης ακυβερνησίας και πολιτικού χάους. Η έγνοια για τη σταθερότητα είναι πολύ βασική στο μυαλό των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν διακρίνονται από γενετικά διαμορφωμένη αφοσίωση σε κάποιο κόμμα. Από την άλλη, οι κομματικά άστεγοι αυτοί ψηφοφόροι θέλουν να σαρώσουν, αν μπορούν, το υπάρχον πολιτικό σύστημα και να το αναγκάσουν να ανανεωθεί ριζικά. Ανανέωση από τη μια, συστημική ευστάθεια και αποφυγή του χάους από την άλλη, συνθέτουν ένα σκληρό δίλημμα που ενδέχεται να απαντηθεί και πάνω από τις κάλπες, την τελευταία δηλαδή στιγμή.

Οι νοικοκυραίοι-κεντρώοι τείνουν προς τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς έχει κυβερνήσει με ένα στιβαρό τρόπο τη χώρα και πως έχει ακολουθήσει τη γραμμή της κοινής λογικής και της αποτελεσματικής διαχείρισης. Του αναγνωρίζουν ακόμη την εργασιομανία και το γεγονός πως έχει αναδείξει 3-4 ικανά κυβερνητικά στελέχη που αρθρώνουν σοβαρό πολιτικό λόγο. Εκεί που το «χάνουν» είναι με τους διορισμούς διαφόρων ημετέρων σε θέσεις-κλειδιά του κομματικού μηχανισμού, οι οποίοι δεν κολλάνε ασφαλώς με τις ανάγκες της χώρας το 2014.
Το «φαινόμενο Μπαλτάκου» ξύπνησε, τέλος, ορισμένες από τις ανησυχίες των κεντρώων ψηφοφόρων για το αν υπάρχει κάτι στην εικόνα που δεν βλέπουν... Γεγονός είναι, πάντως, ότι στο τέλος της ημέρας μια σημαντική μερίδα των εν λόγω κρίσιμων ψηφοφόρων θα λειτουργήσει περίπου όπως έκανε στις δεύτερες εκλογές του 2012, θα ψηφίσει δηλαδή – με δισταγμούς – τη Ν.Δ.

Η Ελιά τώρα προβληματίζει κάποιους που σκέφτονται εγκεφαλικά και οι οποίοι πιστεύουν ότι αν το κόμμα του κ. Βενιζέλου πάρει πολύ μικρό ποσοστό, η κυβερνητική σταθερότητα θα μπει σε μεγάλη περιπέτεια. Πόσοι είναι αυτοί οι ψηφοφόροι; Οχι πολλοί αλλά είναι αποφασισμένοι, χωρίς να είναι απαραίτητα άνθρωποι που ανήκουν στο ξεπερασμένο είδους του «παλαιοπασόκου ψηφοφόρου».
Είναι σαφές ότι αν η Ελιά εξέφραζε περισσότερες δυνάμεις και είχε πιο φρέσκα ή δυναμικά πρόσωπα το εγχείρημα θα ήταν ευκολότερο. Τώρα θα είναι δύσκολο, γιατί απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό τύπο ψηφοφόρου... Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΗΜΑΡ στο πολλαπλάσιο, γιατί ο κ. Κουβέλης έχασε την ταυτότητά του με τα πισωγυρίσματα και τις αντιφάσεις της πολιτικής του. Υπάρχει ακόμη ένας κόσμος που βλέπει στη ΔΗΜΑΡ μια εγγύηση αξιοπρέπειας και μετριοπάθειας, ο οποίος έχει όμως «ξενερώσει» σε μεγάλο βαθμό.

Και μετά έχουμε το Ποτάμι. Είναι δύσκολο κανείς να το περιγράψει ή να πει τι ακριβώς πιστεύει. Ισως, όμως, αυτό είναι ένα ατού στη φάση που βρισκόμαστε όπου ο κόσμος θέλει κάτι καινούργιο και φρέσκο, χωρίς να ξέρει, ωστόσο, και ακριβώς τι ψάχνει. Πολλοί «ψαγμένοι» ψηφοφόροι, ειδικά από εκείνους που κινήθηκαν μεταξύ κεντροαριστεράς και φιλελεύθερου χώρου, θα ψηφίσουν το Ποτάμι. Ας μην υποτιμάμε, άλλωστε, το γεγονός ότι εκφράζει μια μεταμοντέρνα «μόδα», που απευθύνεται πολύ σε νέους και το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν υπάρχει κάποιο κομμάτι κεντρώων που θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως απίθανο, γιατί οι αντιφάσεις του κόμματος και οι υπερβολές κάποιων έχουν τρομάξει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Για να καταλάβουμε πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις ευρωεκλογές πρέπει να μαντέψουμε ποιο θα είναι το δίλημμα εκείνης της στιγμής. Αν οι πολίτες πιστέψουν ότι «τη σκαπουλάραμε, πέρασαν τα χειρότερα» είναι πολύ πιθανό να δούμε χαοτικά αποτελέσματα. Αν όχι, οι εκπλήξεις θα είναι μικρότερες. Από μιαν άποψη, πάντως, αυτό που θα μετράει στο τέλος της ημέρας δεν θα είναι τι πήρε το κάθε κόμμα του λεγόμενου αστικού αμειγώς φιλοευρωπαϊκού χώρου, αλλά το συνολικό άθροισμα που θα επιτύχει. Για άλλη μια φορά, οι μετριοπαθείς, κεντρώοι ψηφοφόροι καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις που θα κρίνουν την επόμενη μέρα....
 

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

 
Το νόμισμα που χρησιμοποιούμε έχει σημασία μεγαλύτερη από την αγοραστική του αξία, είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Από τα πρώτα χρόνια του χρήματος, το κέρμα ή το χαρτονόμισμα υποδήλωνε την ταυτότητα του ηγέτη και την υπόσταση του κράτους το οποίο το εξέδωσε. Οι χρήστες μετρούσαν την αξία τους σε σχέση με την ποσότητα και ποιότητα των χρημάτων που κατείχαν (και την αντιστοιχία του σε άλλες μορφές περιουσίας, όπως ακίνητα ή δούλους) και γι’ αυτό τον λόγο το ίδιο το νόμισμα αποκτούσε μεγάλη σημασία: έπρεπε να έχει κύρος και αντοχή, να μην κινδυνεύει ούτε από παραχαράκτες ούτε από υποτιμήσεις.

Το νόμισμα, με άλλα λόγια, πρέπει να είναι ισχυρό και σταθερό. Αυτό έχει σημασία και για τους πλούσιους και τους φτωχούς, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε ταραχή. Η αβεβαιότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να καλλιεργείται γύρω από το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ μόνο κακό κάνει στην οικονομία αλλά και στην προσπάθεια του κόμματος να γίνει κυβέρνηση. Είναι εύλογη η αγωνία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν ότι ασχολούνται με σοβαρότερα θέματα, ότι δεν είναι «φετίχ» αυτό το σύμβολο του καπιταλισμού, ότι προτεραιότητά τους είναι η κοινωνία – σαν να μην εξαρτάται η ευημερία από την οικονομική σταθερότητα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα με την απόρριψη των μέτρων του Μνημονίου και είναι αναγκασμένος να επιμείνει σε αυτή την πολιτική. Αλλά είναι παγιδευμένος: ενώ δεν μπορεί να αλλάξει πορεία, τα στελέχη του γνωρίζουν ότι η διαχείριση της πραγματικότητας θα είναι πολύ δύσκολη αν γίνει κυβέρνηση και επιμείνει στην ακύρωση των μέτρων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και θα επαναπροσλάβει στο Δημόσιο τους απολυθέντες. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι ένα τέχνασμα το οποίο βασίστηκε στη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και στην καθυστέρηση αποπληρωμής κρατικών χρεών.

Εάν, όμως, με τόσες «λαθροχειρίες» βρέθηκε η Ελλάδα να δανείζεται πάλι στις αγορές, θα ήταν προς όφελος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συνέχιζε αυτή την πολιτική χωρίς πολλές κουβέντες. Εάν θελήσει να εκπληρώσει τις επιθυμίες των ψηφοφόρων, η χώρα θα βρεθεί πάλι με μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Τότε θα πρέπει είτε να δανειστεί, είτε να τυπώσει χρήματα. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να δανειστεί, δεν θα μπορεί ούτε να τυπώσει ευρώ· τότε, χωρίς να εκδιωχθεί η χώρα από την Ευρωζώνη, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να διαλέξει μεταξύ της υποταγής στους δανειστές και της επιστροφής στη δραχμή.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει στον σκληρό δρόμο της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που εφήρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα χάσει την αξιοπιστία και τη συνοχή του. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι η μόνη «παλικαρίσια» επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πει ότι η χώρα δανείζεται πάλι όχι επειδή η οικονομία ανέκαμψε, αλλά επειδή οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την Ελλάδα και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Άρα, και με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η στήριξη. Λογικά, θα μπορούσε. Αλλά τα στελέχη του κόμματος πρέπει να υπολογίσουν ότι εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός τους για προσυμφωνημένη επιστροφή στις αγορές, αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές και οι αγορές έχουν συμφέρον να δείξουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι επιτυχημένη. 

Πώς θα συναινέσουν στην ανατροπή αυτής της πολιτικής; Με τη συνέχιση της στήριξης ή με την αποστασιοποίηση; Και εάν η Ελλάδα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, θα αρκεί να παραπονεθεί η κυβέρνηση ότι δεν φταίει αυτή, ότι η χώρα τιμωρείται επειδή επιτέλους σήκωσε ανάστημα, για να διασκεδάσει την ανασφάλεια των πολιτών; Η έξοδος από το ευρώ θα είχε τόσο σοβαρές συνέπειες που η κυβέρνηση δύσκολα θα απέφευγε για πολύ την πολιτική ευθύνη. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε προνομιακή θέση και δεν χρειάζεται να παίζει με την τύχη της χώρας. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν χρεωθεί τη χρεοκοπία αλλά και τα σκληρά μέτρα που ακολούθησαν.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου απαιτείται πολιτική και νομισματική σταθερότητα για να υπάρξει οικονομική ανόρθωση και να αποκτήσουν αίσθημα ασφάλειας οι πολίτες. Αφήνοντας το θέμα του ευρώ να αιωρείται, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει περίεργη αλαζονεία και άγνοια για την πολιτική και την οικονομία.
 


ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣ ΚΙΕΒΟ: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ»

 

Η Μόσχα κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τη χρήση ένοπλης βίας κατά του λαού της και να λάβει μέρος σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια. Η Μόσχα κάλεσε τις Αρχές της Ουκρανίας «να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης».

Στη δίνη του εμφυλίου η ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ξέσπασε στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς ουκρανούς και 30 τραυματίες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων. Επίσης, ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στο Σλαβιάνσκ, ωστόσο οι πιλότοι επέζησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο, συνετρίβη σε έναν ποταμό. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους. Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Πυροβολισμοί και πολλαπλές εκρήξεις ακούγονται από την πόλη του Σλαβιάνσκ. «Το πρωί μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν, Αβάκοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων ότι τουλάχιστον πέντε φιλορώσοι ακτιβιστές τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Associated Press, τουλάχιστον τέσσερα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο και μεταφέρουν τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης. Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για ένα νεκρό κοριτσάκι χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κτιρίου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα.

«Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των φιλορώσων που δεν κατονομάζεται. Ο εκτελών χρέη προέδρου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα» σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του. Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από την νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Οδησσό και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην πόλη.

Μόσχα: Η ουκρανική κρίση απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η ουκρανική κρίση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, εάν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει στις «μαζικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό μορφή «Λευκής Βίβλου» από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται κατάλογος «μαζικών» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από «τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις» και απευθύνεται έκκληση για «διεθνή αντίδραση» χωρίς προκατάληψη, σε αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη». Ο κατάλογος «επιτρέπει τη διαπίστωση του μαζικού χαρακτήρα αυτών των παραβιάσεων» αναφέρεται στην εισαγωγή της 80σέλιδης έκθεσης.

«Η κύρια αποστολή της Λευκής Βίβλου είναι να προσελκύσει την προσοχή στα γεγονότα της διεθνούς κοινότητας και των κυριότερων διεθνών θεσμών, καθώς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει την δέουσα και χωρίς προκατάληψη προσοχή σε αυτήν την προβληματική» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, παρουσιάσθηκε στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συνάντηση στις 13 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία θα έχει στόχο να εξεταστούν μέτρα υποστήριξης του Κιέβου.