04 Μαΐου, 2014

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

 

Οι Ουκρανικές αρχές συνεχίζουν σήμερα τη στρατιωτική τους επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες, υποβιβάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ελπίδες από την απελευθέρωση χθες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους αυτονομιστές. "Φανταστείτε ότι χθες βράδυ ήμασταν ακόμα εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν", δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τα επτά μέλη της αποστολής έφθασαν χθες βράδυ στο Βερολίνο, με γερμανικό αεροσκάφος το οποίο προηγουμένως είχε προσγειωθεί στο Κίεβο για να αφήσει τους τέσσερις ουκρανούς συναδέλφους τους. Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αρχικά τους αποκαλούσαν "αιχμαλώτους πολέμου" και μετά "καλεσμένους" απορρίπτοντας τον όρο "όμηροι".

"Δεν κακοποιηθήκαμε, όλα πήγαν καλά", δήλωσε στο Κίεβο ο συνταγματάρχης του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ιγκορ Τουρόφσκι. "Περάσαμε τις πρώτες δύο ημέρες μέσα σε μια σπηλιά και τελούσαμε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μας συνόδευαν ακόμη και στην τουαλέτα", δήλωσε από το Ντονέτσκ στην τηλεόραση της χώρας του ο τσέχος αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Πρερόφσκι. "Οι πρώτες οκτώ ώρες ήταν οι χειρότερες", είπε εξηγώντας ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών. Ωστόσο ο Κέρι απηύθυνε έκκληση για "περαιτέρω πρόοδο προκειμένου να μειωθεί η ένταση" στη χώρα."Είναι σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές και να βοηθήσει ώστε όσοι έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να απομακρυνθούν από αυτά" πρόσθεσε.

'Αμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: "Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ "οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να το αναγκάσουν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του".

Επί του πεδίου, οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί:
Ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και σε στρατολογικό σημείο στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, τραυματίζοντας δύο ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε χθες βράδυ το τοπικό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών. Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και "γενική επιστράτευση όλων των ανδρών".

Στις γειτονικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" του ουκρανικού στρατού, που σταδιακά σφίγγει τον κλοιό γύρω από αυτές. Η επίθεση στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ προκάλεσε το θάνατο πέντε ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Βασίλ Kρουτόφ. Από την πλευρά των ανταρτών, ο απολογισμός την Παρασκευή ήταν πέντε νεκροί, τρεις αντάρτες και δύο πολίτες.


Το Σάββατο, τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε οδόφραγμα των ανταρτών κοντά στην πόλη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών. Στο Κραματόρσκ, 17 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) κατελήφθη από τον τακτικό στρατό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νωρίτερα ο στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τον πύργου της τηλεόρασης, ο οποίος τελούσε υπό τους αντάρτες.

Η Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα των βιαιοτήτων στην Ουκρανία από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών στη Μαϊντάν του Κιέβου σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 42 σε φωτιά και σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενότητας της Ουκρανίας στη νότια πόλη της Οδησσού.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουτσίνοφ κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος (Σάββατο και Κυριακή). Στην Οδησσό, πλήθος 2.000 με 3.000 ανθρώπων, κυρίως φιλορώσων, συγκεντρώθηκαν χθες για να προσευχηθούν και να αφήνουν λουλούδια μπροστά από στο πυρπολημένο κτίριο. Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι τα βίαια επεισόδια "συντονίστηκαν από ομάδες δολιοφθορέων από τη Ρωσία".
 
Η Ρωσία επιδιώκει την εφαρμογή στην Ουκρανία ενός "σεναρίου τύπου Γιουγκοσλαβίας", κατηγόρησε η Γιούλια Τιμόσενκο, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές. Την ώρα που η κραυγή του εμφυλίου από τα σπλάχνα της Ουκρανίας βρυχάται όλο και πιο δυνατά, καθώς περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πιο αιματηρά επεισόδια που έχουν καταγραφεί έως σήμερα ανάμεσα σε φιλορώσους και ντόπιους εθνικιστές στην Οδησσό, η ένταση μεταφέρθηκε στο Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη μετά από μία ολονύχτια επιχείρηση που συνεχίστηκε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, στοιχίζοντας τη ζωή σε δέκα ακόμα άτομα, ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρεις από τραυματίες. Ο αντικυβερνητικός αυτονομιστής, Ilya Dolzhnitsky, τόνισε ότι μόνο η κεντρική πλατεία παρέμενε, μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ένας άλλος αυτονομιστής επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια των μαχών στο Κραματόρσκ, συμπληρώνοντας: «Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά γεμίσει και συνεχίζουν να δέχονται πολλούς τραυματίες από το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ. Τα φαρμακεία είναι κλειστά και οι ντόπιοι έχουν φέρει φάρμακα στα σημεία ελέγχου».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν ακόμα και αμάχους», κατήγγειλε ακόμα ο αυτονομιστής, προσθέτοντας ότι περιμένουν ο στρατός να ξεκινήσει επιχείρηση το βράδυ και στο Σλαβιάνσκ. Και μπορεί να αποκαταστήθηκε η εκπομπή των ουκρανικών καναλιών, αφού ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο του στρατού, ωστόσο οι αγορές της πόλης, τα πάρκα και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ ακόμα δεν διεξάγονται και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η κατάσταση, έτσι, παραμένει έκρυθμη, με αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, μέσω του Facebook, να ζητήσει ξανά από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.  


Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Κραματόρσκ ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα, καθώς οι αυτονομιστές προέβαλλαν ισχυρή αντίσταση.Ελεύθεροι σκοπευτές, μάλιστα, οι οποίοι ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου κατέλαβαν πολυώροφα κτίρια, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου εσωτερικών που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, προσθέτοντας ότι οι μάχες εξαπλώνονταν στους δρόμους της πόλης με διαφορετικά είδη όπλων.

Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε επίσης ότι υπήρχαν αρκετοί νεκροί άμαχοι πολίτες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στις μάχες… Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα, πάντως, απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης. Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ. . . Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες, δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος».

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά τη διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, ώστε να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάληψη του Κραματόρσκ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εντάθηκε την Παρασκευή το πρωί, όταν ουκρανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στο αντικυβερνητικό προπύργιο του Σλαβιάνσκ.

Νεκροί και στο Σλαβιάνσκ: Ο δήμαρχος της πόλης κατήγγειλε ότι μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών, σκοτώνοντας δέκα και τραυματίζοντας άλλους 40. Σύμφωνα με τον Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, οι κάτοικοι του χωριού Αντρέεβκα (σ.σ. προάστιο του Σλαβιάνσκ) σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μην επιτρέψουν στους ένοπλους ακροδεξιούς να μπουν στην περιοχή τους...


 Πένθος στην Οδησσό: Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, στην Οδησσό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα τραγικά συμβάντα στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 174.  

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία ή πήδηξαν από τα παράθυρα, όταν εθνικιστές Ουκρανοί έβαλαν φωτιά στη είσοδό του, επειδή μέσα σε αυτό είχαν συγκεντρωθεί ρωσόφιλοι αυτονομιστές που τους πετούσαν μολότοφ από τη στέγη. Η Ρωσία είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει "τουλάχιστον παράλογο να γίνεται λόγος για εκλογές" στην Ουκρανία όπου κλιμακώνεται η βία, ενώ πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιανουκόβιτς.


 

(4 ΜΑΪΟΥ) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.


Μυροφόρες είναι οι γυναίκες που ακολουθούσαν το Κύριο μαζί με τη Μητέρα του, έμειναν μαζί της κατά την ώρα του σωτηριώδους πάθους και φρόντισαν να αλείψουν με μύρα το σώμα του Κυρίου. Όταν δηλαδή ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος ζήτησαν κι’ έλαβαν από το Πιλάτο το δεσποτικό σώμα, το κατέβασαν από το σταυρό, το περιέβαλαν σε σινδόνια μαζί με εκλεκτά αρώματα, το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο κι’ έβαλαν μεγάλη πέτρα πάνω στη θύρα του μνημείου, παρευρίσκονταν θεωρώντας κατά τον ευαγγελιστή Μάρκο η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία που καθόταν απέναντι του τάφου. Άλλη Μαρία εννοούσε οπωσδήποτε τη Θεομήτορα.

Δεν παρευρισκόταν μόνο αυτές, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες όπως αναφέρει και ο Λουκάς. Η ανάσταση του Κυρίου είναι ανανέωση της ανθρώπινης φύσεως και ανάπλαση και επάνοδος προς την αθάνατη ζωή του πρώτου Αδάμ που καταβροχθίσθηκε από το θάνατο λόγω της αμαρτίας και δια του θανάτου επανήλθε προς τη γη από την οποία πλάσθηκε. Όπως λοιπόν εκείνον στην αρχή δεν τον είδε κανείς άνθρωπος να πλάττεται και να παίρνει ζωή, αφού δεν υπήρχε κανείς άνθρωπος εκείνη την ώρα, μετά δε τη λήψη της πνοής ζωής με θείο εμφύσημα πρώτη από όλους τον είδε μια γυναίκα, γιατί μετά από αυτόν πρώτος άνθρωπος ήταν η Εύα.

Έτσι το δεύτερο Αδάμ, δηλαδή το Κύριο, όταν αναστήθηκε από τους νεκρούς, κανείς άνθρωπος δεν τον είδε, αφού δεν παρευρισκόταν κανείς δικός του και οι στρατιώτες που φύλαγαν το μνήμα ταραγμένοι από το φόβο, είχαν γίνει σαν νεκροί, μετά δε την ανάσταση πρώτη απ’ όλους τον είδε μια γυναίκα. Υπάρχει κάτι συνεσκιασμένο από τους ευαγγελιστές, το οποίο θα αποκαλύψω στην αγάπη σας. Πραγματικά πρώτη απ’ όλους τους ανθρώπους, όπως ήταν σωστό και δίκαιο, είδε τον αναστάντα και απόλαυσε την ομιλία του και άγγισε τα άχραντα πόδια του, έστω και αν οι ευαγγελιστές δεν τα λέγουν φανερά, μη θέλοντας να φέρουν ως μάρτυρες τη μητέρα, για να μη δώσουν αφορμή υποψίας στους απίστους. 

 

Αφού λοιπόν οι μυροφόρες ετοίμασαν τα μύρα και τα αρώματα, κατά την εντολή, το Σάββατο ησύχασαν. Ο Λουκάς αναφέρει:“Τη πρώτη της εβδομάδος, όρθρο βαθύ, ήρθαν στο μνήμα, η Μαρία Μαγδαληνή, η του Ιακώβου, η Ιωάννα και άλλες μαζί τους.” Ο Μτθαίος λέγει: “αργά το Σάββατο, ξημερώνοντας την πρώτη της εβδομάδος και δύο μυροφόρες προσήλθαν”. Ο Ιωάννης λέγει: “Το πρωΐ, ενώ ήταν σκοτεινά και ήταν μόνο η Μαρία Μαγδαληνή”.

Ενώ ο Μάρκος αναφέρει: “Πολύ πρωΐ της πρώτης της εβδομάδος και ήταν τρείς οι προσερχόμενες μυροφόρες”. Πρώτη της εβδομάδος που αναφέρουν όλοι οι ευαγγελιστές είναι η Κυριακή. Αργά το βράδυ, όρθρο βαθύ, πολύ πρωΐ και πρωΐ σκοτεινά ακόμη, ονομάζουν το χρόνο γύρω από τον όρθρο, ανάμικτο από φως και σκοτάδι. Φαίνονται βέβαια να διαφωνούν κάπως οι ευαγγελιστές μεταξύ τους τόσο για την ώρα, όσο και για τον αριθμό των γυναικών.

Οι μυροφόρες ήταν πολλές και ήλθαν στον τάφο όχι μια φορά, αλλά και δυό και τρεις φορές, συντροφιά μεν, αλλ’ όχι οι ίδιες, κατά τον όρθρο μεν όλες, αλλ’ όχι τον ίδιο χρόνο ακριβώς. Όπως εγώ υπολογίζω και συνάγω από όλους τους ευαγγελιστές, πρώτη απ’ όλους ήλθε στον τάφο του Υιού του Θεού η Θεοτόκος, έχοντας μαζί τη Μαγδαληνή Μαρία. Το συμπεραίνω από τον ευαγγελιστή Ματθαίο.

Γιατί λέγει, “ήλθε η Μαγδαληνή Μαρία και η άλλη Μαρία”, που ήταν οπωσδήποτε η Θεομήτωρ, “για να δουν τον τάφο. Και έγινε μεγάλος σεισμός, γιατί άγγελος Κυρίου ήλθε, σήκωσε τη μεγάλη πέτρα από το μνημείο και κάθησε πάνω της. Ήταν η μορφή του σαν αστραπή και το ένδυμά του λευκό σαν χιόνι και από το φόβο τους ταράχθηκαν οι φύλακες και έγιναν σαν νεκροί”.

Νομίζω ότι για τη Θεοτόκο ανοίχθηκε ο ζωηφόρος τάφος (γιατί γι’ αυτή πρώτη και μέσω αυτής έχουν ανοιχθεί σ’ εμάς όλα, είτε στον ουρανό είτε στη γη) γι’ αυτήν άστραψε ο άγγελος να δεί τον άδειο τάφο και το μέγα θαύμα των ενταφίων χωρίς τον αναστάντα Κύριο. Και προφανώς ο ευαγγελιστής αυτός άγγελος ήταν ο Γαβριήλ, που ανάφερε την ανάσταση δείχνοντας το κενό μνημείο και λέγοντας στις μυροφόρες να την αναγγείλουν στους μαθητές.

Και τότε “εξήλθαν με φόβο και χαρά μεγάλη”. Εγώ νομίζω και πάλι ότι τον φόβο έχει ακόμη η Μαρία Μαγδαληνή και οι άλλες γυναίκες, ενώ η Θεομήτωρ απέκτησε τη μεγάλη χαρά, γιατί κατενόησε τα χαρμόσυνα λόγια του αρχαγγέλου τα οποία πίστευσε και από τα τόσα αξιόπιστα γεγονότα, του σεισμού, της μετάθεσης του λίθου, του άδειου τάφου, των άλυτων ενταφίων αδειανών από το σώμα.

 Και τέλος πρώτη η Θεοτόκος αναγνώρισε τον αναστάντα και προσέπεσε στα πόδια του και έγινε απόστολος προς τους Αποστόλους, όταν επιστρέφοντας εμφανίσθηκε ο Ιησούς στις μυροφόρες, λέγοντας το: “Χαίρετε”.